Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των τραγουδιστών με την ΕΡΤ επιδιώκει η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ.

Μετά από πολλές προσπάθειες της Ένωσής μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19-1-2021 τηλεδιάσκεψη της Διοίκησης του Σωματείου μας με τη Διοίκηση της ΕΡΤ με αίτημα να υπογραφεί ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ.

Θυμίζουμε ότι την 23-9-1982 είχε υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας του σωματείου μας με την ΕΡΤ, η οποία είχε αόριστη διάρκεια αλλά έπαυσε να ισχύει με αυθαίρετη και μονομερή ρύθμιση [μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 ή αλλιώς δεύτερο μνημόνιο]. Η ένωσή μας επιδίωξε ήδη από το 2016 να υπογράψουμε με την ΕΡΤ νέα ΣΣΕ αλλά δυστυχώς η ΕΡΤ ισχυρίστηκε ότι ΔΕΝ απασχολεί τραγουδιστές, το οποίο δεν ήταν αληθές σε καμία περίπτωση, αφού στις εσωτερικές παραγωγές η ΕΡΤ είναι άμεσος εργοδότης όλων των συντελεστών των εκπομπών με εμφάνιση τραγουδιστών [και έμμεσος στις εξωτερικές παραγωγές].

Δεδομένης της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο μας υποβάλλαμε αρχής γενομένης από τα κρατικά κανάλια τεκμηριωμένο Σχέδιο Συλλογικής Συμβάσεως για την αμοιβή μας από τη συμμετοχή μας σε εκπομπές και διοργανώσεις ραδιοφώνου και τηλεόρασης, επιδιώκοντας μία ελάχιστη αμοιβή την οποία ως εργαζόμενοι δικαιούμαστε. Η Διοίκηση της ΕΡΤ, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε, διότι θεωρεί ότι εμείς συμμετέχουμε ως προσκεκλημένοι οι οποίοι μάλιστα προβάλλονται και προωθούν την επαγγελματική τους εικόνα, αλλά δεν αρνήθηκε να συνεχίσει το διάλογο.

Ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι ένεκα πανδημίας η ΕΡΤ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της αποφάσισε να διαθέτει μόνο για την περίοδο της επιβολής των μέτρων (καραντίνας) για κάθε εκπομπή το ποσό των 1.000 ευρώ (χιλίων ευρώ) για τη συμμετοχή όλων των τραγουδιστών σε κάθε εκπομπή (να μοιράζεται αυτό το ποσόν στους συμμετέχοντες, δηλαδή εάν συμμετέχουν επτά τραγουδιστές θα πάρει ο καθένας από 142 ευρώ), αλλά αυτή η οικειοθελής παροχή:

  • προορίζεται να ισχύσει προσωρινά,
  • δεν παρέχει ασφαλιστική και εργασιακή κάλυψη
  • δεν είναι βέβαιο ότι υλοποιείται ειδικά στις εξωτερικές παραγωγές.

Σε κάθε περίπτωση η εργασία δεν είναι επαιτεία!

Η αμοιβή των τραγουδιστών θα πρέπει να υπακούει σε κανόνες με βάση την εργατική νομοθεσία και το δίκαιο.

Η επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλει την υπογραφή Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας, που να κατοχυρώνει τα ελάχιστα δικαιώματα και τις αμοιβές των τραγουδιστών, αρχικά τουλάχιστον από τη Δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία λειτουργεί με τα χρήματα του Ελληνικού Λαού και στη συνέχεια από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος θα επιδιώξει εκ νέου επικοινωνία και διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση της ΕΡΤ για το αυτονόητο.

Κάθε συνάδελφος δικαιούται αμοιβή για την εργασία την οποία παρέχει και αυτή η αμοιβή διασφαλίζεται όταν υφίσταται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την οποία η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας έδωσε αγώνες στο παρελθόν για την εφαρμογή της και ήδη εργάζεται με νόμιμες διαδικασίες μετά τη λήξη των μνημονίων ως ο μοναδικός και νόμιμος αντιπροσωπευτικός συνδικαλιστικός φορέας του κλάδου μας για την ανανέωσή της.

Καλούμε την Ομοσπονδία μας (ΠΟΘΑ) και οποιονδήποτε υποστηρίζει ή ισχυρίζεται ότι στηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα των τραγουδιστών να πάρει ενεργή θέση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της συναδέλφου Μαντούς Σταματοπούλου (ΜΑΝΤΩ) που αρνήθηκε να συμμετέχει σε τηλεοπτικό πρόγραμμα άνευ αμοιβής, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας.

Ενημερώνουμε τέλος και προς αποφυγή σύγχυσης ότι το νεόκοπο και υπό σύσταση συνδικαλιστικό διασπαστικό σωματείο το οποίο προωθείται σθεναρά από τον εισπρακτικό οργανισμό «Ερατώ» με ανακοινώσεις του δημιουργεί την ψευδαίσθηση στα μέλη ότι η απαίτηση αμοιβής των τραγουδιστών για τη συμμετοχή τους σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα καλύπτεται από την οικειοθελή παροχή της ΕΡΤ, ενώ αυτό –που βολεύει την διοίκηση της ΕΡΤ και των άλλων καναλιών που δεν επιθυμούν καμία δέσμευση, ούτε τώρα ούτε μετά τη λήξη της καραντίνας- είναι απόλυτα ανακριβές διότι όπως προαναφέρουμε καμία δεσμευτικότητα, αρά και δυνατότητα ελέγχου δεν υπάρχει, όπως έχουν αντιληφθεί αρκετοί συνάδελφοι που πήγαν σε εξωτερικές παραγωγές, τραγούδησαν, αλλά χρήματα δεν έλαβαν…

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Κ.Σκόνδρας.

Ο Γ.Γραμματέας: Γ.Υδραίος.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ