«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» Σαπφούς 10 – Αθήνα
Τηλ.Επικοινωνίας : 210.3213694, 210.3215246, φαξ : 210.3240827
Ιστοσελιδα: www.pmu.gr/ – Facebook : https://www.facebook.com/pmu.gr
e-mail : pmu@pmu.gr
21/1/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε η σημερινή κινητοποίηση του Σωματείου μας στο Υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων του κλάδου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου, κατά την οποία θέσαμε ερωτήματα και αιτήματα.
- Βάλαμε το αίτημα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αποζημίωση Γενάρη-Φλεβάρη. Μας απάντησαν πως ακόμα δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα αυτό. Απαιτήσαμε να παρθεί άμεσα απόφαση καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις που βλέπουμε με την αποζημίωση Νοέμβρη-Δεκέμβρη.
- Το αίτημα για την επιδότηση ενοικίου και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης (διαγραφή χρεών, προστασία από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κλπ) το παρέκαμψαν με την τυπική απάντηση πως απαιτείται συντονισμός των αρμόδιων Υπουργείων. Βεβαίως αυτή την απάντηση την ακούμε σταθερά σε κάθε κινητοποίηση. Αν θέλουν ας προσλάβουν κάποιον άνθρωπο να συντονίζει το κυβερνητικό έργο, πάντως δεν μπορούμε να δεχόμαστε συνεχώς την ίδια απάντηση.
- Για τον αποκλεισμό των επιδοτούμενων ανέργων από τον ΟΑΕΔ. Επισημάναμε πως το σύστημα δεν δέχεται τις δηλώσεις συναδέλφων που έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας για τον μήνα αναφοράς, έστω κι αν αφορά μόνο μια μέρα. Μας απάντησαν πως ο ΟΑΕΔ δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία ανά επιδοτούμενο, απαντάει μόνο ναι ή όχι στο ερώτημα εάν πήρε ο εργαζόμενος επίδομα ανεργίας. Απαιτήσαμε να δοθεί στους συναδέλφους η αναλογία της αποζημίωσης για το μέρος του μήνα αναφοράς που βρίσκεται εκτός επιδότησης ανεργίας. Μας απάντησαν πως θα το εξετάσουν.
- Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εντάσσει στους δικαιούχους της αποζημίωσης όλους τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Η απάντηση από πλευράς Υπουργείου ήταν πως υπολογίζουν ως πλήρη απασχόληση το 40-ωρο (ώρες εργασίας ανά εβδομάδα), συνεπώς όσοι έχουν λιγότερες από 40 ώρες είναι δικαιούχοι. Σε αυτό το ζήτημα ακούσαμε μια καινούρια εκδοχή που αναιρεί την προηγούμενη ενημέρωση για τον πλήρη ημερολογιακό μήνα. Παρόλ’ αυτά θεωρούμε πως είναι σε θετική κατεύθυνση.
- Ζητήσαμε να ολοκληρωθεί άμεσα η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων για την αποζημίωση Νοέμβρη – Δεκέμβρη. Μας υποσχέθηκαν πως προσπαθούν να το ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό.
- Διευκρινίστηκε πως για τους δικαιούχους της αποζημίωσης πως προβλέπεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη 25 ενσήμων ανά μήνα, εξέλιξη που θεωρούμε επίσης θετική.
- Για τους εργαζόμενους που πήραν την αναλογία της αποζημίωσης μέσω αναστολής για ένα μέρος του μήνα αναφοράς διευκρινίστηκε πως δικαιούνται να διεκδικήσουν αναλογία της αποζημίωσης μέσω Μητρώου για το υπόλοιπο μέρος του μήνα. Αυτό δεν αφορά τον Νοέμβρη.
Τέλος ζητήσαμε να μας δώσουν στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Καλλιτεχνών, για τον αριθμό των αιτήσεων και πόσες έχουν εγκριθεί. Μας έδωσαν τα παρακάτω στοιχεία:
- Μέχρι τις 20 Οκτώβρη (τελική προθεσμία για την αποζημίωση Σεπτέμβρη – Οκτώβρη) είχαν γίνει περίπου 18 χιλιάδες αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο, από τις οποίες με αφαίρεση των διπλών εγγραφών έμειναν περίπου 16 χιλιάδες.
- Μέχρι τις 10 Γενάρη (τελική προθεσμία για αποζημίωση Νοέμβρη – Δεκέμβρη) είχαν γίνει 44.963 αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο οι οποίες, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Υπουργείου αντιστοιχούν σε περίπου 36 χιλιάδες εργαζόμενους (καθώς με το νέο καθεστώς προβλέπεται η δυνατότητα πολλαπλών δηλώσεων ανά εργαζόμενο).
Αυτό από τη μια πλευρά δείχνει μια αυξητική τάση, από την άλλη υπολείπεται πολύ από την συνολική κάλυψη του κλάδου. Υπενθυμίζουμε στοιχεία που έδωσαν τα ίδια τα Υπουργεία:
- Για τον Μάρτη – Απρίλη του 2020 χορήγησαν αποζημίωση ειδικού σκοπού σε λίγο παραπάνω από 50 χιλιάδες εργαζόμενους του Πολιτισμού.
- Το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση τον Απρίλη υπολόγιζε τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό σε περίπου σε 100.000.
- Η έκθεση Πισσαρίδη υπολογίζει τον αριθμό αυτό σε 130.000 εργαζόμενους.
Από τα προηγούμενα φαίνεται πως η μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων παραμένει εκτός μέτρων στήριξης.
Το συμπέρασμα είναι πως στα κυριότερα ζητήματα που θέσαμε δεν πήραμε θετική απάντηση. Συνεπώς απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση του κλάδου, η συσπείρωση στο Σωματείο και η κλιμάκωση της διεκδίκησης μας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος