Απάντηση της Ένωσης Τραγουδιστών Έλλάδος προς το ΣΥΝ. ΠΕ. Ερατώ για το νέο Σωματείο

 ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΠΡΟΣ: Ο.Σ.Δ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ – ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ  «ΕΡΑΤΩ» ΣΥΝ.Π.Ε.

Συνάδελφοι,

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι  στην από 26-11-2019  επιστολή σας προς τα μέλη-δικαιούχους του Οργανισμού μας  και που αφορά την είσπραξη του συγγενικού  δικαιώματος για την τρέχουσα περίοδο,  προωθείτε και αποστέλλετε συνημμένα και επιστολή συκοφαντική και δυσφημιστική για το Σωματείο μας  την  Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας,  του ιστορικού Σωματείου των Ελλήνων Τραγουδιστών  στη δράση του οποίου οφείλεται η ύπαρξη του ο.σ.δ. «Ερατώ». Πληροφορούμεθα ότι η ίδια τακτική κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού μας οργάνου, ακολουθείται και όταν προσέρχονται οι συνάδελφοι για να εισπράξουν στα γραφεία του οργανισμού το συγγενικό τους δικαίωμα, προτρέποντάς τους να συνυπογράψουν τη συγκεκριμένη επιστολή και  εάν αυτό δεν αληθεύει σας καλούμε να το διαψεύσετε. Διερωτώμεθα αρχικά με ποιό δικαίωμα αναλώνετε χρήματα του οργανισμού και εργατοώρες των εργαζομένων  που βαρύνουν με έξοδα τον οργανισμό ο οποίος ανήκει σε όλους, για να εξυπηρετηθούν μονομερής απόψεις, πρακτικές και επιδιώξεις.  Και μάλιστα αναλώνονται οι πόροι του οργανισμού για σκοπούς που δεν συνάδουν με το καταστατικό του, όπως μέσω της συγκεκριμένης επιστολής, για  τη δημιουργία ενός «νέου συνδικαλιστικού  σωματείου τραγουδιστών».

Στην επιστολή την οποία προωθείτε γίνονται  απαξιωτικές αναφορές  για το Σωματείο μας, τη διοίκησή του και  τα μέλη του και πιο συγκεκριμένα  για  «ολιγομελή ομάδα ανθρώπων που συμβαίνει να μην έχουν καν ρεπερτόριο και διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι» ,  διαστρεβλώνοντας την αλήθεια διότι οι άνθρωποι αυτοί και ρεπερτόριο έχουν και διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι έχουν και η  διοίκηση του Σωματείου είναι νομίμως εκλεγμένη από αρχαιρεσίες αδιάβλητες οι οποίες προσυπογράφονται από  την παρουσία και νόμιμου δικαστικού αντιπροσώπου. Εάν σας ενδιέφερε ποτέ η ύπαρξη συνδικαλιστικού φορέα και η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου μας τότε και εσείς και όσοι το επιθυμούν, θα διεκδικούσατε  την ηγεσία και τη διοίκησή του Σωματείου και δεν θα επιδιδόσαστε σε μία ατελέσφορη και όψιμη πολιτική λάσπης  εναντίον του αλλά και διχασμού για όλο τον κλάδο μας. 

Η μεθοδευμένη αυτή επιστολή που προωθείτε  μιλάει για «χυδαιότητα» και «υπονόμευση», στερείται αντικειμενικών και υπαρκτών επιχειρημάτων διότι το Σωματείο της Ε.Τ.Ε. ουδέποτε  προέβη σε τέτοιου είδους ενέργειες, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά πράξεων.

H  Ε.Τ.Ε. αγωνίζεται   με θέσεις και επιχειρήματα  που προάγουν τα συμφέροντα του κλάδου σε όλους τους τομείς  και φυσικά  καταθέτει  προτάσεις   και τεκμηριωμένες απόψεις  και για το χώρο των συγγενικών δικαιωμάτων  που αφορά τα μέλη της  αναδεικνύοντας  γεγονότα, λάθη και παραλείψεις  τα οποία χρήζουν διαβούλευσης και άμεσης  αντιμετώπισης.  

Δεν είδαμε ιδιαίτερη επιμέλεια εκ μέρους σας για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι σφαιρικά για όλες τις απόψεις  που εκφράζονται και φυσικά δεν είδαμε καμία προσπάθεια διαλόγου και άμβλυνσης της όποιων διαφορετικών απόψεων υπάρχουν για υπαρκτά και σοβαρά θέματα.

Προκαλείτε τους συναδέλφους στη δημιουργία νέου συνδικαλιστικού οργάνου χωρίς όμως να πάρετε θέση για συγκεκριμένους πυλώνες  που ήδη έχουν τεθεί από την Ε.Τ.Ε. και που αφορούν τους Τραγουδιστές,  παρακάμπτοντας τις θέσεις σας σε ειδικότερα θέματα του συγγενικού δικαιώματος και φυσικά  δεν γίνεται λόγος πουθενά για τα υπάρχοντα αντικρουόμενα συμφέροντα τα οποία υποσκάπτουν τις διεκδικήσεις του κλάδου.

Σας ερωτούμε λοιπόν:

1.Ποιά είναι η θέση σας για τον τρόπο κατανομής του συγγενικού δικαιώματος στο Ελληνικό Τραγούδι;;; Συμφωνείτε οι δισκογραφικές  εταιρίες να συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του συγγενικού δικαιώματος;;; Η Ε.Τ.Ε. έχει πολλαπλά τεθεί υπέρ της μείωσης του ποσοστού των δισκογραφικών Εταιριών, ούτως ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που λαμβάνουν  οι καλλιτέχνες (τραγουδιστές και μουσικοί). Ποιά είναι η δική σας θέση;;;  Φυσικά δεν περιμένουμε στον αγώνα γι’ αυτό το  θέμα να πρωτοστατήσουν όσοι είναι διαπλεκόμενοι και εξαρτώμενοι με ισχυρά συμβόλαια από  δισκογραφικές εταιρίες, γι’ αυτό και καλό θα ήταν όσοι δεν μπορούν  να προσφέρουν κάτι για το κοινό καλό και κατέχουν την όποια διοικητική θέση να το σκεφτούν καλύτερα ενώπιον της όποιας ανάπτυξης  αντικρουόμενων συμφερόντων, για την πρόληψη των οποίων τόσο πολύ οι δισκογραφικές εταιρίες κόπτονται για να αφαιρεθούν από το Νόμο 4481/2017.

2.Ποιά είναι η θέση σας για την ακριβή και λεπτομερή καταγραφή του ρεπερτορίου που χρησιμοποιείται από τους χρήστες των ερμηνειών των Τραγουδιστών;;; Αποδέχεστε  ότι τα playlists μερίδας  των συστημικών  ραδιοφώνων, που όλοι γνωρίζουμε το πώς διαμορφώνεται ο «σκληρός δίσκος» τους, είναι ικανά να διαμορφώσουν συνθήκες δίκαιης διανομής στους δικαιούχους;;;  Ποιά είναι η θέση σας για την επιβολή του ειδικού μορφότυπου  σε όλους τους χρήστες ;;; Δεν θα πρέπει  από τα καταστήματα που χρησιμοποιούν το ρεπερτόριο των δικαιούχων να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη καταγραφή των χρησιμοποιουμένων έργων, μιας και η δημόσια εκτέλεση από αυτή την πηγή αποδίδει πολλαπλάσια τα μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά;;;   Ποιά είναι η θέση σας για την όποια αλλαγή του κανονισμού διανομής;;; Πως πρέπει να διανέμεται το συγγενικό δικαίωμα ούτως ώστε να μην αδικούνται αυτοί που «παίζονται» στα καταστήματα και δεν καταγράφονται από κανένα χρήστη και ειδικότερα οι παλαιοί συνάδελφοι των πολλών και μεγάλων επιτυχιών ρεπερτορίου;;; 

Η Ε.Τ.Ε. έχει τοποθετηθεί  επαρκώς και επακριβώς στο θέμα και δεν αποδέχεται ουδεμία αλλαγή στον κανονισμό διανομής χωρίς παράλληλη και εκτεταμένη χρήση των στοιχείων του μορφότυπου παντού,  ως ορίζει ο Νόμος.

3. Ποιά είναι η θέση σας για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών στον Οργανισμό «Ερατώ»;;; Θα πρέπει οι αρχαιρεσίες να διενεργούνται με τρόπο που δεν συνάδει με το καταστατικό;;; Θα πρέπει να λειτουργεί ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς τον έλεγχο της Εφορευτικής Επιτροπής;;; Θα πρέπει να λειτουργεί εκπροσώπηση στη Γενική Συνέλευση χωρίς τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες;;; Θα πρέπει η λειτουργία της Εφορευτικής Επιτροπής να είναι πλημμελής ;;; Θα πρέπει αυτοί που έχουν έννομο συμφέρον αναζήτησης του δικαίου τους να παρεμποδίζονται από την άσκηση των δικαιωμάτων τους;;; Θα πρέπει η εκπροσώπηση του Οργανισμού έναντι μελών και τρίτων να είναι αμφισβητούμενη;;;

Η Ε.Τ.Ε. έχει τοποθετηθεί ασφαλώς υπέρ της καταστατικής και νόμιμης λειτουργίας του Οργανισμού «Ερατώ» , ούτως ώστε να διασφαλίζονται   σε κάθε περίπτωση τα κεκτημένα ετών και αγώνων του κλάδου για ένα οργανισμό υπέρ των συμφερόντων όλων των Τραγουδιστών.

4.Ποιά είναι η θέση σας για την εκπροσώπηση δίκαια και αναλογικά των χιλίων και επιπλέον επωφελούμενων μελών στον Οργανισμό «Ερατώ», οι οποίοι ουδόλως εκπροσωπούνται και είναι χωρίς ψήφο, όταν μερικές δεκάδες συναδέλφων με πέντε ή τρεις ψήφους ο καθένας με βάση την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού θα μπορούν να ελέγχουν πλήρως της Γενική Συνέλευση;;;    

Η Ε.Τ.Ε. υποστηρίζει τη δημοκρατική ισοτιμία της ψήφου μεταξύ των μελών του Οργανισμού. Ο Οργανισμός «Ερατώ»  αδειοδοτήθηκε  φέροντας την αντιπροσωπευτικότητα όλου του κλάδου που προσέφερε η Ε.Τ.Ε. και μόνο η Ε.Τ.Ε.   

5. Ποιά είναι η θέση σας για τη δημιουργία ειδικού ταμείου αλληλοβοήθειας,  θεσμοθετημένου με ποσοστιαία κράτηση επί των εσόδων ούτως ώστε να αναπτυχθεί και ο κοινωνικός  ρόλος  του Οργανισμού «Ερατώ»;;; 

6.Πότε συνεισφέρατε  στον αγώνα που δίνει η Ε.Τ.Ε. εξασφαλίζοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για δεκάδες συναδέλφους που ζούν κάτω από τα όρια της φτώχιας;;;

7.Η επιστολή που προωθείτε αναφέρεται και στο   θεσμό των τιμητικών συντάξεων όταν η Ε.Τ.Ε. συμμετέχει ανελλιπώς στις λειτουργίες της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΠΟΑ και όταν δίνει αγώνες για την απόδοση τιμητικών συντάξεων  σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται. Σας διαφεύγει όμως ότι για την απόδοση αυτών των συντάξεων η Ε.Τ.Ε. δεν αποφασίζει μόνη της. Σας διαφεύγει ότι η Ε.Τ.Ε. έχει υποβάλλει και ενστάσεις και υπομνήματα για την αποδοτικότερη και προς το βέλτιστο και το δικαιότερο της λειτουργίας του θεσμού.

Φυσικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα θέματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο  για τα οποία το Σωματείο της Ε.Τ.Ε. έδωσε και δίνει αγώνες, δίνοντας το παρόν όπου επιβάλλεται και όπου χρειάζεται, όμως θεωρούμε ότι η προσχηματική  βούληση για δημιουργία ενός «νέου σωματείου» προφανώς και δεν έχει λόγους και σκοπούς γι’ αυτά τα θέματα. Η  βούληση για τη δημιουργία αυτού του «νέου σωματείου» σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό από τις δίκαιες θέσεις της  Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας  που ΕΝΟΧΛΟΥΝ !!!! Εάν θέλετε να μας πείσετε για το αντίθετο τότε δεν έχετε παρά να διεκδικήσετε εσείς ή οιοσδήποτε άλλος τη διοίκηση του Σωματείου στις επόμενες εκλογές του και να πράξετε έτσι όπως εσείς νομίζετε για το καλό και το συμφέρον του κλάδου μας. Επίσης εάν θέλετε να μας πείσετε για την όποια καλοπροαίρετη βούλησή σας, τότε δεν έχετε παρά να στείλετε αυτούσια την επιστολή μας αυτή στα μέλη του Οργανισμού ενημερώνοντάς τους και όχι παραπληροφορώντας τους και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. 

Συνάδελφοι το ψέμα έχει όπως λέει ο Λαός μας κοντά ποδάρια  και η αλήθεια αργά ή γρήγορα  θα λάμψει  και τότε η «χυδαιότητα» και η «υπονόμευση» θα αποδοθεί σε αυτούς που πραγματικά ανήκει.  

3ης Σεπτεμβρίου 18,   2ος ,   γραφείο 3

T.K.10431, Αθήνα.  Τηλ.:210/8238335.

FAX: 210/8238335 E-mail:ete@otenet.gr

Αθήνα 11/12/2019

Για το Δ.Σ. της ΕΤΕ

pastedGraphic_1.png           pastedGraphic_2.png                  pastedGraphic_3.png                                                       

ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ                                                                       ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ