“Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”
του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Πρεμιέρα: Σάββατο 20 Νοεμβρίου
Φουαγιέ Θεάτρου ΕΜΣ
Στο σπίτι όπου πενθούν η Μπερνάρντα και οι πέντε κόρες της, την ίδια τη ζωή και τις χαρές της, θα βρεθούν από το Σάββατο 20 Νοεμβρίουόσοι παρακολουθήσουν την παράσταση «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Το κορυφαίο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές στις διαδικτυακές του προβολές και τώρα θα συναντήσει το κοινό δια ζώσης σε μια ατμοσφαιρική παράσταση.
Οι θεατές λίγο πριν… μπουν στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσω Installations, την έντονη και πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Παρουσιάζονται αποτυπώματα έργων του, η μουσική που έγραψε καθώς και σημειώσεις του από τη συγγραφή των έργων του.
«Η Δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για πρώτη φορά, ανεβάζει με έναν εξαιρετικό σαρανταμελή θίασο Πέτερ Βάις.
Η παράσταση «Η Δολοφονία του Μαρά» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πρόκειται για μια παράσταση «θεάτρου μέσα στο θέατρο», με τους ήρωες που εν έτει 1964 δημιούργησε ο Πέτερ Βάις, να δίδουν ως τρόφιμοι του ψυχιατρικού ασύλου του Charenton το 1808, με την καθοδήγηση του Μαρκησίου Ντε Σαντ, παράσταση με θέμα την δολοφονία ενός εκ των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης, του αρχιεπαναστάτη Ζαν Πωλ Μαρά, από την Σαρλόττα Κορνταί στις 13 Ιουλίου του 1793.
* Κατάλληλο για άνω των 16 ετών
«Αυτό που έχει σημασία είναι να σπρώξετε στα άκρα τον εαυτό σας. Να φέρετε τα μέσα έξω, ώστε να μπορέσετε
να δείτε τον κόσμο με καινούρια μάτια» (Ζαν Πωλ Μαρά)
Με τη Δολοφονία του Μαρά, ο Πέτερ Βάις στρέφεται στο πολιτικό θέατρο και βρίσκεται ένα βήμα πριν το πέρασμα στη συγγραφή των καθαρά στρατευμένων έργων. Η παράσταση του Πήτερ Μπρουκ στη δεκαετία του ’60 θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο θεατρικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, το κείμενο αυτό θέτει ανοιχτά τον προβληματισμό της επανάστασης ως δίλημμα μεταξύ κοινωνικής και ατομικής ελευθερίας. Ταυτόχρονα, εισάγει ερωτήματα που προκύπτουν πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ της πάλης για ελευθερία και τον ρόλο της βίας στην κατάκτηση (ή στη διατήρηση) θεμελιωδών δικαιωμάτων:
Μαρά: «Μην τους πιστεύετε όταν σας χτυπάνε φιλικά στην πλάτη και λένε πως δεν υπάρχουν πια διαφορές ανάμεσά σας
πως δεν αξίζει να μιλάμε πια γι’ αυτές και να φιλονικούμε […]
γιατί ίσα ίσα τότε βρίσκονται στο κορύφωμα της δύναμής τους»
«Ελεύθερο Ζευγάρι»
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Σύγχρονη κωμωδία
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Πρεμιέρα: Σάββατο 27 Νοεμβρίου
Το «Ελεύθερο ζευγάρι», η ξεκαρδιστική και συνάμα δεικτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα απ’ το ΚΘΒΕ το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Γραμμένο από ένα άλλο ζευγάρι, τον Ιταλό νομπελίστα συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ντάριο Φο και τη σύζυγό του επίσης ηθοποιό- Φράνκα Ράμε, το «Ελεύθερο Ζευγάρι», «μπαίνει» στα σπίτια μας και μας ρωτά:
«Πόσο ανοιχτή μπορεί να είναι μια σχέση»;
«Πόσο υποτάσσεται στις νόρμες μιας κοινωνίας συγκεκριμένων δομών και μέσα στα όρια της ταξικής πολιτικής κατάστασής»;
«Γιατί ένας άνδρας δε μπορεί να έχει και γυναίκα και ερωμένη»;
«Τι γίνεται όταν τελικά οι όροι αντιστρέφονται»;