Επιστολή απάντηση του προέδρου της ΠΟΘΑ προς την ”Ερατώ”

Επιστολή απάντηση του προέδρου της ΠΟΘΑ προς την ”Ερατώ”

Από: Κεχαγιόγλου Κώστας <kehagio@gmail.com>
Date: Τετ, 13 Ιαν 2021 στις 2:15 μ.μ.
Subject: Re: FW: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ
To: <roussou@iplawyers.gr>
Cc: ΠΟΘΑ <potha@otenet.gr>

Καταρχάς σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας, πολλές ευχές εκ μέρους μου για μια καλή χρονιά.
Βρισκόμαστε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης στον κλάδο του θεάματος και ακροάματος με δυσμενείς συνέπειες στους ανθρώπους που εκπροσωπούμε. Η θέση μου, την οποία προσπαθώ να εκφράσω με κάθε ευκαιρία, είναι ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με σκοπό να ξεπεραστούν οι όποιες εύλογες αντιπαραθέσεις και πάντα να προηγείται ο εποικοδομητικός διάλογος.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί στον κλάδο μας μια συγκλονιστική ενότητα στη δράση, παρά την έκφραση διαφορετικών απόψεων, γεγονός που έχει βοηθήσει όλους μας να πετυχαίνουμε ενωτικές και δυναμικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, στις κοινωνικές διεργασίες και στις συλλογικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο έχουν προκύψει δυναμικές κινητοποιήσεις, που ανέδειξαν τα προβλήματα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει ένα μέρος τους.

Σχετικά με επιστολή που μου αποστείλατε.

Γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας των ΟΣΔ σέβομαι το δικαίωμα κάθε Οργανισμού να ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του. Παράλληλα λόγω της θεσμικής ιδιότητάς μου και του συνδικαλιστικού χαρακτήρα της, γνωρίζω και τις αντιδράσεις που δημιουργούνται αρκετά συχνά όπως τις γνωρίζετε κι εσείς. Θεωρώ ότι μόνο να κερδίσουμε έχουμε ακούγοντας την κριτική που μας γίνεται, αντί να δημιουργούμε συνθήκες πόλωσης και απομόνωσης.

Για να είμαι πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός, θα προσπαθήσω να περιορίσω την επιστολή μου στα θέματα που έχω την αρμοδιότητα, ώστε να συμβάλω θεσμικά, να εκφράσω και να προωθήσω τη συζήτηση στην κατεύθυνση της αναζήτησης ουσιαστικών λύσεων.
Σεβόμενος απόλυτα τον ρόλο σας, θα ήθελα να σας δηλώσω, όσα έχω πει κατ΄ επανάληψη στις ιδιωτικές συζητήσεις μου με συνάδελφους τραγουδιστές/ριες.

Το  σημαντικότερο στο οποίο προτίθεμαι να συμβάλω είναι στην υπόθεση της συνολικής θεσμικής εκπροσώπησης των τραγουδιστών  και όσες φορές και από όποιον ζητήθηκε η άποψή μου, την εξέφρασα αποκλειστικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Στο χώρο σας υπάρχει ο Οργανισμός «Ερατώ», ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των τραγουδιστών όσον αφορά στα συγγενικά δικαίωμα τους και δύο σωματεία, που στο ζήτημα των συγγενικών δικαιωμάτων λειτουργούν και ως οιονεί παρατάξεις διαφορετικών αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της «Ερατώ».

Αυτό, επιτρέψτε μου να έχω άποψη, δεν βοηθάει στην προώθηση και στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή άλλων που ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον. Η ύπαρξη των δυο σωματείων θα φέρει περαιτέρω διαμάχες μεταξύ των συναδέλφων, παρεξηγήσεις, αψιμαχίες και προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα θα εμφανίζονται και στη δουλειά, με την περιχαράκωση των απόψεων, όπως και την έκφρασή τους με διαφορετικές πρακτικές. Συνάδελφοι θα καλούνται να πάρουν θέση, είτε από την μια είτε από την άλλη. Επιτρέψτε να έχω πικρές εμπειρίες από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σε αυτό το πεδίο και με σκοπό να ανιχνεύσουμε αν υπάρχει κοινός τόπος να συμβάλλουμε όλοι ώστε να γεφυρώσουμε αντιπαραθέσεις, είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω. Γι’ αυτό το λόγο σας καλώ με ειλικρινή διάθεση σε μια ανοιχτή συζήτηση για να αναδείξουμε κυρίως την κοινωνική και πολιτιστική διάσταση των τραγουδιστών, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα ατομικά οικονομικά τους συμφέροντα.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι χωρίς να υποβαθμίσουμε τις υπαρκτές και σεβαστές διαφωνίες τους, ο διάλογος,  η ζύμωση και η σύγκρουση των απόψεων, όταν αυτές πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προκύψει η πολυπόθητη σύνθεση των απόψεων. Ακόμα και όταν δεν προκύψει σύνθεση, όταν αυτές οι διαφωνίες φωτισθούν και αναλυθούν οι διαφορές τους εντός του οργανωτικού σχήματος που εκφράζονται, δεν τραυματίζουν περαιτέρω τις συναδελφικές και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Προτείνω να κάνουμε μία πρώτη επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα.

Βρίσκομαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και προγραμματισμό της τηλεδιάσκεψης.