Βόμβα μεγατόνων η απόφαση του ΣΤΕ για την ΕΔΕΜ

Ειλικρινά θα θέλαμε να είναι μια κακόγουστη φάρσα, ένα ψέμα και όχι γεγονός τα χθεσινά δημοσιεύματα που φέρουν ότι το Συμβούλιο Της Επικρατείας θα δημοσιεύσει μες την εβδομάδα απόφασή του (που ύστερα από την προσφυγή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων ”Αυτοδιαχείριση”) εισηγείται την διακοπή λειτουργίας της ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής).

Οργή, πίκρα και απογοήτευση για χιλιάδες δημιουργούς που επί τρία χρόνια πέφτουν ”από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη” και το μαρτύριο τους δεν έχει τέλος. Ανεξέλεκτη πλέον η κατάσταση στη χρήση δικαιωμάτων και οι δημιουργοί στην πείνα.

Από χθες που δημοσιεύσαμε για την επικείμενη απόφαση του ΣΤΕ, δεχθήκαμε εκατοντάδες οργισμένα τηλεφωνήματα απόγνωσης και διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των μελών της ΕΔΕΜ δεν επιθυμεί με τίποτα την συνεργασία με την ”Αυτοδιαχείριση”.  Από το πρώτο λεπτό κιόλας εκατοντάδες συνθέτες αναζητούν εναλλακτική λύση και δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν ”ακόμη και με το διάβολο” παρά με την ”Αυτοδιαχείριση”. Η οργή και η πίκρα τους εστιάζεται ότι το όνειρο τους γκρεμίζεται από συναδέλφους και το θεωρούν αδιανόητο.

Κάποιοι δημιουργοί πιεζόμενοι από τις υποχρεώσεις και  φοβούμενοι την διακοπή λειτουργίας της ΕΔΕΜ ζήτησαν καταφύγιο και συμβουλές από τον πρώην μεγαλομέτοχο της ΑΕΠΙ κ. Δημήτρη Ξανθόπουλο και τον προέτρεψαν στη άμεση δημιουργία Εταιρείας Είσπραξης Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Ας σημειωθεί ότι μια μεγάλη ομάδα επωνύμων δημιουργών είχε ξανασυναντηθεί με το κ. Ξανθόπουλο πριν ιδρυθεί η ΕΔΕΜ και του είχαν κάνει παρόμοια πρόταση αλλά τους απάντησε ότι λόγω επιδημίας δεν αξίζει να επενδύσει χρήματα σε μια τέτοια δραστηριότητα. Τους άφησε όμως ανοιχτό ότι αν ισορροπήσουν τα πράγματα ενδέχεται να εμπλακεί ξανά με την δραστηριότητα αυτή.

Το ενδιαφέρον για ίδρυση Εταιρείας Είσπραξης Πνευματικών Δικαιωμάτων αλλά και Συγγενικών έχουν εκφράσει και άλλοι επιχειρηματίες που κάνουν διερευνητικές πτήσεις εδώ και μήνες.

Πάνω από τρεις σοβαροί επιχειρηματικοί όμιλοι γλυκοκοιτάζουν το επιχείρημα της είσπραξης Δικαιωμάτων διότι μόνο το ήμισυ των πνευματικών να εισπράτουν (που υπολογίζεται στα 10-15 εκατομμύρια ευρώ) θα αποκομίζουν πολύ μεγάλα κέρδη σε σχέση με το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί να επενδύσουν.

Με την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ βελτιώνονται οι συνθήκες για τους ενδιαφερομένους επιχειρηματίες και δεν αποκλείεται σε πολύ σύντομο διάστημα να έχουμε επόμενη βόμβα μεγατόνων  στο χώρο των Δικαιωμάτων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ