kidia 6

To τελευταίο αντίο χθες στο Άργος για τη Φιλιώ Πυργάκη

Με την παρουσία εκατοντάδων Αργείων και με κάθε επισημότητα έγινε χθες το απόγευμα στην Άκοβα του Άργους η τελετή της εξοδίου ακολουθίας της αρχόντισσας του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώς Πυργάκη που έχασε τη δεκαετή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Καθ’ όλο το διάστημα της έκθεσης της σορού αλλά και μετά τον ενταφιασμό της την ώρα που η οικογένεια προσέφερε καφέ στο κυλικείο έπαιζαν δυνατά τραγούδια της αγαπημένης Φιλιώς και η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Άργους σε κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του το Σάββατο αποφάσισε να παραστεί σύσσωμο στη κηδεία να καταθέσει στεφάνι αλλά και μετονομάσει κεντρικό δρόμο του Άργους σε οδό Φιλώς Πυργάκη.

Για το έργο και την προσωπικότητα της καλλιτέχνιδας μίλησαν ο δεσπότης Αργολίδας,  ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Άργους και μάλιστα με πολύ συγκινητικά λόγια. Την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ της, Γιάννης Μητρόπουλος που μετέφερε τον χαιρετισμό όλων των Ελλήνων τραγουδιστών και από την ένωση Νυχτερινών Κέντρων Ελλάδος ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος που ήταν λάτρης και προσωπικός φίλος της Φιλώς Πυργάκη.

Η παρουσία καλλιτεχνών της δημοτικής μουσικής (που ξεπερνούν τα 1000 άτομα) ήταν ισχνή και απαράδεχτη ως άλλωστε ήταν αναμενόμενο ένεκα του χαμηλού πνευματικού επιπέδου του κλάδου. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε η απουσία στενών συνεργατών της καλλιτέχνιδος αλλά και ατόμων που είχαν στηριχθεί σθεναρά από την ίδια.

Από  τραγουδιστές σημειώσαμε το αγαπημένο φίλο και συνεργάτη της Γιάννη Σιέττο, τον Ανδρέα Κωνσταντινόπουλο (από Πάτρα) , το Γιάννη Κάζα, (από Άργος)  τον Άριστο Κωνσταντινόπουλο (από τα Τριπόταμα) την Γωγώ Τσάμπα, το Γιάννη και την Τζένη Κατσιγιάννη (από το Βαλτεσινίκο) και τη Γιώτα Γρίβα η οποία ήταν κλεισμένη σε εκδήλωση σε πολύ μακρινή απόσταση γι αυτό πήγε από νωρίς ασπάσθηκε την συνάδελφο της άναψε ένα κεράκι και αναχώρησε για τη δουλειά της. Άλλον δεν είδαμε με επιφύλαξη.

Από μουσικούς, ο Κώστας Πίτσος, ο Λευτέρης Ζέρβας, ο Κώστας Αριστόπουλος, ο Πάνος Κοτρώτσος, ο Παναγιώτης Τόλιας, ο Άρης Μουγκοπέτρος και ο θρυλικός Γιώργος Μάγγας που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Τζούλια Τζινιέρη και το γιό του. Παρών στην τελετή  εκτός από τον διευθυντή του Πάλκου και της Αθηναϊκής Δισκογραφικής Γιάννη Μητρόπουλο ήταν ο και διευθυντής της General Music Ανδρέας Σταματελάτος που δεν απουσιάζει ποτέ από τέτοιες στιγμές  καθότι με τη Φιλώ Πυργάκη έχει κάνει χιλιάδες τραγούδια.

Οι λίγοι παρευρισκόμενοι τραγουδιστές με την συνοδεία των πέντε κλαρίνων έπαιξαν μοιρολόγια και ερμήνευσαν τραγούδια της Φιλιώς Πυργάκη την ώρα του ενταφιασμού και η συγκίνηση έφθασε στο κόκκινο! Εκατοντάδες κόσμου με τα κινητά του τηλέφωνα προσπαθούσαν να αποθανατίσουν την σπάνια αυτή στιγμή.

Έτσι έκλεισε  σελίδα του μύθου Φιλώ Πυργάκη, μιας καλλιτέχνιδος που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλος καλλιτέχνης του χώρου.

Εξοργιστικό είναι ότι δεκάδες μουσικοί και τραγουδιστές που συνεργάστηκαν για δεκαετίες με τη Φιλιώ και με την είδηση του θανάτου της κατέλκυσαν τo FaceBook με φωτογραφίες τους δίπλα της (για να δείξουν ότι είναι και αυτοί σημαντικοί αφού συνεργάστηκαν μαζί της) δεν είχαν την ευαισθησία να παραβρεθούν στο τελευταίο αντίο. Δεν βρίσκω λόγια να χαρακτηρίσω τα προσωπά τους. Οι λέξεις νροπή, αχαριστία και αίσχος είναι λίγες μπροστά την υποκρισία τους. Η αντιφατική τους συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα προλκητική διότι δεν κάνουν άλλη δουλειά από προχθές με το να  ανεβάζουν δεκάδες φωτογραφίες στo FaceBook και δεν σκέφθηκαν τι θα πεί ο κάθε κοινός νους που ήταν άφαντοι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ