«ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΖΙ» ΜΕ ΤΟ ΚΘΒΕ    Πρόγραμμα Παραστάσεων Φεβρουαρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Tρεις νέες παραγωγές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και διαφορετικές μεταξύ τους έρχονται να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ. «ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΖΙ» και το 2024, με τρεις πρεμιέρες νέων έργων στις σκηνές του ΚΘΒΕ το Φεβρουάριο. Δύο σύγχρονα έργα: ένα υπαρξιακό κείμενο  με ανθρώπινες ιστορίες και διαχρονική θεματολογία, ένα νέο θεατρικό έργο του Γιώργου Βέλτσου για τη μνήμη, το θάνατο και την αθανασία που θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη,  κι ένα κλασικό έργο  της παγκόσμιας δραματουργίας μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. Παράλληλα, παραστάσεις που αγαπήθηκαν και  συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία συνθέτουν  το πρόγραμμα Φεβρουαρίου του ΚΘΒΕ που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δίνεται ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών επιλογών στο θεατρικό κοινό της πόλης.

Οι τρεις νέες παραγωγές που έρχονται το Φεβρουάριο είναι:
«Αίθουσα Αναμονής. Humanity»
Σύλληψη- δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Πρεμιέρα: Παρασκευή 9|02|2024

«Προσδοκώ»
Γιώργος Βέλτσος
(με 3 παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια)
Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα
Moυσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πρεμιέρα: Σάββατο 17|02|2024

«Οι ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Μουσική σύνθεση: Λόλα Τότσιου
Βασιλικό Θέατρο
Πρεμιέρα:Πέμπτη 22|02|2024

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο Τύπου
«Αίθουσα Αναμονής. Humanity»
Ανθρώπινες ιστορίες, που έχουν κοινό παρονομαστή την ψυχή του καθενός, με αναφορά σε γεγονότα που στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία, διαδραματίζονται στην «Αίθουσα Αναμονής. Humanity», τη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι που έρχεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Πρόκειται για μια σύγχρονη παράσταση που αποτελεί «μικροσκόπιο» της κοινωνίας του χθες και του σήμερα αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των θεμάτων που μας απασχολούν. Μια ιστορία που μας αφορά όλους και «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Υπάρχουν μόνο έξι άνθρωποι που συναντιούνται και αφηγούνται τις ιστορίες τους, στήνοντας ένα προσωπικό γαϊτανάκι , έναν υπαρξιακό ανεμοστρόβιλο που ρουφά το όνειρο και την πραγματικότητα.Mικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Πρεμιέρα: Παρασκευή 9|02|2024

«Αίθουσα Αναμονής. Humanity»
Σύλληψη- δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Πρεμιέρα: Παρασκευή 9|02|2024
Προσδοκώ
Γιώργος Βέλτσος
(με 3 παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια)
Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα

Moυσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση
Προσδοκώ, το νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου (με τρεις παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια) θα παρουσιαστεί στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού.  Ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία. Το Προσδοκώ είναι ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά και για την Ιστορία. Πρόκειται για ένα  παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων. Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται. Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πρεμιέρα: Σάββατο 17|02|2024
«Οι ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Moυσική σύνθεση: Λόλα Τότσιου

«Οι ληστές», του Φρήντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Ακύλλα Καραζήση. H εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραγωγή ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ
«Οι Ληστές» είναι ένα έργο -σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο- σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε – στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-,  ένα  «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα.Βασιλικό Θέατρο
Πρεμιέρα: Πέμπτη 22/02/2024
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
«Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς- ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μετάφραση -Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 04|02|2024

Για λίγες ημέρες ακόμη το θεατρόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς, τη βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα» που ανέβηκε για πρώτη φορά φέτος στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στο Βασιλικό Θέατρο. Μια, υψηλής θερμοκρασίας, ανατρεπτική εκδοχή ενός από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Σύλλα Τζουμέρκα, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ.

Ένα παθιασμένο έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ποιητικό όσο και ρεαλιστικό, ένα παιχνίδι του έρωτα με τον θάνατο, γεμάτο οικογενειακές συγκρούσεις, ανομολόγητα πάθη, απληστία και μανία για εξουσία. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα, απ’όπου αναδύονται αλκοόλ και αποξένωση, η «Λυσσασμένη γάτα» κάνει βαθιά τομή στις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών ή στο πώς μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας – εάν μπορεί.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.
Βασιλικό Θέατρο
«Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Βασιλικό Θέατρο
«Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός- ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 04|02|2024

Η επιτυχημένη παράσταση «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, που αγαπήθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν. Δυνατή πλοκή και σημαντικοί προβληματισμοί που, όμως, αντιμετωπίζονται με χιούμορ και ελαφρότητα συνδυάζονται σε ένα τολμηρό έργο, που παρουσιάζεται σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θέμη Θεοχάρογλου.Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που διανύει ήδη τα δεκαπέντε χρόνια σχέσης, ετοιμάζουν ένα δείπνο για να υποδεχτούν τη Σουζάνα, την αγαπημένη τους φίλη από το παρελθόν, που επέστρεψε στη Μαδρίτη μετά από καιρό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ξετυλίγονται μνήμες, εκφράζονται επιθυμίες, αποκαλύπτονται αλήθειες και μυστικά, που κλονίζουν τις σχέσεις των τριών φίλων.
«Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός- ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

-«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Ανδρέου
Λήξη παραστάσεων: 28|02|2024

Το αγαπημένο έργο Βίρα τις άγκυρες, μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα και τη νέα σκηνοθετική ματιά του Αστέριου Πελτέκη, συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».
Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορία του τόπου, που συνδυάζει μουσική, χορό και τραγούδι σε ένα μοναδικό εγχείρημα, που αγαπήθηκε από το κοινό από την πρώτη του παρουσίαση.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

-«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Ανδρέου
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά & Σάκη Σερέφα
Κείμενο: Δημήτρης Πιατάς- Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς

Η νέα μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα μόλις ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία  στη Μονή Λαζαριστών  (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά.  Το έργο, μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας, με αναφορά στο 1920, είναι αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή και την πορεία του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ που υπήρξε ένας από τους πρώτους κωμικούς ηθοποιούς και ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του.

Μέσα από την ιστορία του ελληνικού βωβού κινηματογράφου ο Δημήτρης Πιατάς και ο Σάκης Σερέφας δημιουργούν μια ευρηματική (ευφάνταστη) κωμωδία με ζωντανή μουσική και ιστορικά ντοκουμέντα, που έχει ως ήρωες πραγματικούς ηθοποιούς της εποχής, οι οποίοι έζησαν και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ιστορίας της χώρας μέσα στα ταραγμένα χρόνια, μεταξύ του 1920  και του 1939. Ηθοποιούς που αν και ξεχάστηκαν μέσα στον χρόνο, άφησαν, ωστόσο, το στίγμα τους και έδειξαν τον δρόμο στους μεταγενέστερους Έλληνες κωμικούς.

Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)

«Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά & Σάκη Σερέφα
Κείμενο: Δημήτρης Πιατάς- Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς
Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Fake Newsica. Π@ραμυθομπερδέματα!»
Κείμενο: Στάθης Παχίδης- Σταυρούλα Παγώνα
Σκηνοθεσία: Εύη ΣαρμήΗ νέα ευφάνταστη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake NewsicalΠαρ@μυθομπερδέματα!» παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή.  
Με συνεχείς ανατροπές, γέλιο, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα… ξετυλίγεται μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου – μέχρι και GPS έχουμε για να μη χαθούμε. Ως video-guest εμφανίζονται  ο youtuber… Panos Dent και η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ρούλα Μανισάνου ως Νονά της Σταχτοπούτας!
Μα να εξαφανιστούν όλοι οι Πρίγκηπες;;;
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Fake Newsica. Π@ραμυθομπερδέματα!»
Κείμενο: Στάθης Παχίδης- Σταυρούλα Παγώνα
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Κάτω Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου
ΔΡΑΣΗ- ΒΡΕΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!»

Για βρέφη από την ηλικία των 8  μηνών έως 3 ετών με τους γονείς/συνοδούς τους

«Από το δωμάτιο στο σαλόνι», μία παράσταση – έκπληξη, η οποία απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως παιδιά 3 ετών αλλά και σε θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την μοναδική θεατρική εμπειρία, παρουσιάζεται κάθε Σάββατο, στις 12.00, στο Κάτω Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου και η Ελένη Γιαννούση, που είχαν την ιδέα και σκηνοθετούν την παράσταση, μας ξεναγούν στον μαγικό κόσμο του σπιτιού όταν σβήνουν τα φώτα, μέσα από τα μάτια ενός βρέφους, με μαγικές μελωδίες από τη δημιουργό Ιόλη Ρώσσιου που αναπαράγονται ζωντανά από την ηθοποιό Ηλέκτρα Γωνιάδου.
Τι συμβαίνει όταν σβήνει το φως και μένουμε στο ημίφως λίγο πριν τον ύπνο; Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους; Το μελωδικό τραγούδι της μαμάς, οι σκιές στον τοίχο που μαλακώνουν σε ένα παιχνίδισμα με τα δάχτυλα και το αγαπημένο κουνελάκι συμμαχούν στο ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου του σπιτιού. Τα πράγματα περπατάνε-πηδάνε-πετάνε, τα έπιπλα παράγουν μουσική, η μπανιέρα γίνεται βυθός και το μικρό παιδί μέσα από τη φαντασία παραδίδεται σιγά σιγά στην ηρεμία του ύπνου.
Ένα ταξίδι όπου πρωταγωνιστής είναι το σώμα και η φωνή του ερμηνευτή μια παράσταση μέσα από τα μάτια ενός βρέφους.
Μετά την παράσταση ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι.
Δράση – Βρεφικό Πρόγραμμα
«Από το Δωμάτιο στο Σαλόνι!»

Κάτω Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ