tools-7.otenet.gr

Τέσσερα πιάνα εγκαινιάζουν το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Τέσσερα πιάνα

Γιάννης Βακαρέλης

Hélène Mercier Arnault

Κυπριανός Κατσαρής

Αχιλλέας Γουάστωρ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Η προπώληση έχει αρχίσει

Τέσσερις κορυφαίοι δεξιοτέχνες σε ένα σπάνιο ρεσιτάλ για τέσσερα πιάνα εγκαινιάζουν το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την περίοδο 2020 – 2021 αλλά και τον δημοφιλή κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής τουΜΜΑ Γιάννης Βακαρέλης υποδέχεται το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ. στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης τρεις αγαπημένους σολίστ, την Hélène Mercier Arnault [Ελέν Μερσιέ Αρνώ], τον Κυπριανό Κατσαρή και τον Αχιλλέα Γουάστωρ. Οι τέσσερις καταξιωμένοι πιανίστες θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα διάσημων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου σε ευφάνταστες μεταγραφές για τέσσερα πιάνα, οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές της αρχικής εκδοχής, μέσα από τον διαυγή και ευκρινή ήχο του πιάνου.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Εισαγωγή Ταγχώυζερ του Richard Wagner [Ρίχαρντ Βάγκνερ] (μεταγραφή: Carl Burchard), το Κοντσέρτο αρ. 1 σε μι μείζονα, «Η άνοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Antonio Vivaldi [Αντόνιο Βιβάλντι] (μεταγραφή: Νικόλας Οικονόμου) και τη Φαντασία Κάρμεν του Georges Bizet [Ζωρζ Μπιζέ], (μεταγραφή: Αχιλλέας Γουάστωρ). Η δεύτερη ενότητα του προγράμματος αρχίζει με το Εμβατήριο Ράκοτσι του Franz Liszt [Φραντς Λιστ], η αυθεντική εκδοχή του οποίου γράφτηκε από τον λαμπρό ούγγρο μουσουργό ειδικά για τέσσερα πιάνα, συνεχίζεται με το Μπολερό του Maurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ] (μεταγραφή: Jacques Drillon) και ολοκληρώνεται με τη Σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή: Αχιλλέας Γουάστωρ).

Η προπώληση για τη συναυλία «Τέσσερα πιάνα» έχει ήδη αρχίσει.

Λίγα λόγια για τους σολίστ

Ο Γιάννης Βακαρέλης…

έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες και διακεκριμένους μαέστρους. Έχει επίσης συμπράξει με σημαντικά σχήματα μουσικής δωματίου, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί και με το βραβευμένο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1992. Για τη μουσική του προσφορά στην πολιτιστική μας ζωή έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επιπλέον, του έχει απονεμηθεί το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών.

Η καναδή πιανίστα Hélène Mercier Arnault…

[Ελέν Μερσιέ Αρνώ] έδωσε δείγματα του εξαιρετικού ταλέντου της σε νεαρή ηλικία, αποσπώντας διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου. Συμμετέχει τακτικά σε γνωστά φεστιβάλ στη Γαλλία, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα και θέατρα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία και Κίνα. Έχει συμπράξει με διακεκριμένα σύνολα καθώς και με σπουδαίους αρχιμουσικούς και σολίστ. Η γαλλική κυβέρνηση της έχει απονείμει τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο πολυβραβευμένος πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής…

διαπρέπει από το 1966 σε φημισμένες μουσικές αίθουσες του κόσμου, ενώ προσκαλείται τακτικά σε επετειακές και αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίου εμβελείας καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς ως μέλος κριτικών επιτροπών. Το όνομά του περιλαμβάνεται σε έγκριτες εκδόσεις και μουσικές εγκυκλοπαίδειες. Έχει συνεργαστεί με διάσημες ορχήστρες και με θρυλικούς μαέστρους. Οι πολυάριθμες δισκογραφικές του καταθέσεις –ανάμεσά τους και παγκόσμιες πρεμιέρες χαμένων έργων– έχουν βραβευτεί από φορείς και έντυπα εγνωσμένου κύρους. Έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις του Καλλιτέχνη της UΝΕSCO για την Ειρήνη, του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (Γαλλία) κ.ά.

Ο πολύπλευρος Αχιλλέας Γουάστωρ…

δραστηριοποιείται ως πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής. Ως σολίστ έχει δώσει ρεσιτάλ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ερμηνεύοντας έργα από το κλασικό ως το σύγχρονο ρεπερτόριο καθώς και δημιουργίες ελλήνων συνθετών, ενώ έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ελληνικές ορχήστρες αλλά και με τη σπουδαία μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα. Ως συνθέτης έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μεταγραφή του για τέσσερα πιάνα της Σουίτας «Αλέξης Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη, που θα ακουστεί στο ΜΜΑ στις 3 Οκτωβρίου, ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Φεστιβάλ R. Wagner (Γερμανία) από τον Κ. Κατσαρή, τον Γ. Βακαρέλη και τις αδελφές Oender. Έχει κάνει ενορχηστρώσεις για πολλές θεατρικές και μουσικές παραγωγές.

Το πρόγραμμα είναι πιθανόν να τροποποιηθεί λόγω υγειονομικών κανονισμών.

Ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, στα μέτρα προστασίας και

στις οδηγίες σχετικά με την προσέλευσή σας στο megaron.gr.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ακολουθεί τις πλέον ενημερωμένες

οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία του κοινού και των εργαζομένων του.

Τιμές εισιτηρίων

14 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 18 € 22 € 28 34 40 48

Eισιτήρια

2 10 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ