VAROUFAKIS

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με την ΠΟΘΑ

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με την ΠΟΘΑ: Ο Πολιτισμός είναι ζωτική ανάγκη και όχι αγοραία πολυτέλεια

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με την ΠΟΘΑ: Ο Πολιτισμός είναι ζωτική ανάγκη και όχι αγοραία πολυτέλεια

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης συναντήθηκαν στα γραφεία του κόμματος στην οδό Μαυρομματαίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της Κώστα Κεχαγιόγλου συνοδευόμενο από εκπροσώπους σωματείων και φορέων Πολιτισμού

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι:

Αγγελοπούλου Λυδία, Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας
Αρβανίτη Μάχη, Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ο.Τ.
Κότσαλη Χαρά, Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού
Συγγενιώτου Μαργαρίτα, Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας
Γιαννόπουλος Γιώργος, Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις
Μπιμπίλας Σπύρος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Μπότσιος Τάσος, Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις
Παναγόπουλος Γιάννης, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Παπανικήτας Μανώλης, Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ
Παρασκευόπουλος Βασίλης, Πανελλήνιος Μουσικού Σύλλογος
Ρουμελιώτης Κώστας, Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού προσωπικού Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Σκόνδρας Κώστας, Γενικός Γραμματέας ΠΟΘΑ

Ο Γραμματέας και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 άκουσαν τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου να περιγράφει το σύνθετο φάσμα των προβλημάτων που αφορούν τους κλάδους της Ομοσπονδίας. Προβλήματα που σχετίζονται εν πολλοίς με τα υγειονομικά μέτρα και με την ανασφάλεια που δημιουργεί η καθυστέρηση στην ανακοίνωση οποιασδήποτε κυβερνητικής απόφασης, αλλά και μακροχρόνια προβλήματα των κλάδων του Πολιτισμού. Το σημερινό σύστημα ευνοεί μόνο τους πολύ μεγάλους παραγωγούς, ενώ εξαφανίζει τους μικρούς χώρους πολιτισμού και τις μικρές καλλιτεχνικές ομάδες συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών στον κλάδο και αυξάνοντας την ανεργία. Οι προσπάθειες συνεννόησης με την Υπουργό Πολιτισμού και με τη Γενική Γραμματέα Εργασίας οδηγούν σε συνεχή ναυάγια, ενώ αντιθέτως ο κλάδος εισπράττει από αδιαφορία έως και ευθείες επιθέσεις για φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία.

Οι συνομιλητές του ΜέΡΑ25 τόνισαν ότι γνωρίζουν καλά και παρακολουθούν από κοντά τα προβλήματα του Πολιτισμού, ενώ προσπαθούν με κάθε τρόπο που τους επιτρέπει η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο να συμβάλουν στην ανάδειξη και την επίλυσή τους. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας αποτελεσματικός τρόπος βοήθειας προς τους επαγγελματίες του Πολιτισμού και σημείωσε ότι το μέσο, που διαθέτει ένα μικρό αλλά ενημερωμένο κόμμα, είναι οι επερωτήσεις στη Βουλή καθώς και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τροπολογίες. Για το λόγο αυτό πρότεινε η ενημέρωση να γίνεται επί συγκεκριμένων σημείων στα οποία οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 να μπορούν να φανούν άμεσα χρήσιμοι. Ειπώθηκε ότι ήδη από τις 24 Μαρτίου 2020 το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει προτάσεις μέτρων στήριξης του Πολιτισμού στα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει καταθέσει 24 επερωτήσεις για θέματα Πολιτισμού, σαφώς εστιασμένες σε συγκεκριμένα αιτήματα των κλάδων όπως τα επιδόματα, η υγειονομική πολιτική, το άνοιγμα των σκηνών και άλλα καίρια ζητήματα.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμφώνησε με όλους τους εκπροσώπους των κλάδων στην ανάγκη να προστατευτεί το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στον Πολιτισμό και στην ανάγκη να υπάρξει αντίλογος στις προσπάθειες του ΥΠΠΟΑ να απεμπολήσει ή να μεταφέρει τις ευθύνες σε άλλα Υπουργεία. Η διαφάνεια στην κατανομή κονδυλίων, η συμπερίληψη των προβών στο χρόνο εργασίας, η επιδότηση της εργασίας και της ανεργίας, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του σύγχρονου πολισμού είναι ορισμένες από τις αυτονόητες πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τον Πολιτισμό που αναφέρθηκαν από όλα τα μέρη.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι ο Πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται από το κράτος και συνιστά ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Τόνισε ότι σήμερα στον Πολιτισμό είναι καταφανής η μετατόπιση προς μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, προς μία παρασιτική ολιγαρχία που θέλει να κατοχυρώσει ένα ρόλο ηγεμονικό. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία του σχετικά με τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά ο Πολιτισμός στην εποχή της πανδημίας. Τέλος, υπενθύμισε τις εξαγγελίες του Μέρα 25 για φόρο 2% στην αγορά smartphones, tablets και υπολογιστών και 5% στο τζίρο των κολοσσών FANGS (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Spotify), λύσεις που μπορούν άμεσα και εύκολα να εφαρμοστούν μεταφέροντας κρίσιμους πόρους στον Πολιτισμό. Υπογράμμισε πως οι λύσεις υπάρχουν, το ΜέΡΑ25 τις έχει επανειλημμένως προτείνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά δεν φαίνεται να εισακούονται από μία κυβέρνηση που διακατέχεται από ιδεοληψίες και συνδέεται στενά με την παρασιτική ολιγαρχία του τόπου.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ