Συνάντηση της Ένωσης Τραγουδιστών με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΤΕ, συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη είχε η διοίκηση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας σήμερα Τετάρτη 19-8-2020 στο ΥΠΠΟΑ. Παρευρέθηκαν η Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, ο Διευθυντής του γραφείου Υπουργού κ. Κωνσταντίνος Πλατίτσας και η Σύμβουλος Επικοινωνίας κα Άννα Παναγιωταρέα. Εκ μέρους της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας παρέστησαν ο Πρόεδρος Κώστας Σκόνδρας, ο Αντιπρόεδρος Τάσος Κατοπόδης και ο νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Γιάννης Γρετσίστας. Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕ ανέλυσαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των τραγουδιστών και ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας, παρουσιάζοντας τις δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες διαβίωσης των μελών του κλάδου. Εκ μέρους της  Υπουργού και των συνεργατών της δηλώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο μας. Ειδικότερα για το πάγιο και από ετών αίτημα και πρόταση της ΕΤΕ για «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» και ενίσχυσή του με βάση το Γαλλικό μοντέλο, ούτως ώστε υπό οιαδήποτε συνθήκη να αποδίδονται έσοδα στο ελληνικό ρεπερτόριο σε σχέση με το ξένο με ποσοστό εσόδων 70% υπέρ του ελληνικού και 30% στο ξένο, η  Υπουργός ενημέρωσε ό,τι είναι ένα μέτρο το οποίο το Υπουργείο το επεξεργάζεται με σκοπό την υλοποίησή του.
Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των τελευταίων κοινοτικών οδηγιών 789 & 790 /2019 που αφορούν τα δικαιώματα μας στο διαδίκτυο είναι υπό επεξεργασία και θα υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Σε ότι αφορά τη διενέργεια και υλοποίηση εκδηλώσεων, η Υπουργός δήλωσε ότι ισχύει η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση της 14-8-2020 ΦΕΚ 3430Β και όχι ο περιορισμός ανώτατου ορίου των 100 παρευρισκομένων ατόμων.
Σε ό,τι αφορά το Μητρώο Καλλιτεχνών για το οποίο η ΕΤΕ ευθύς εξαρχής έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις, επισημάνθηκε ότι το Μητρώο θα αποτελεί εργαλείο καταγραφής του χώρου και δεν θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως τρόπος και μέσο επιχορήγησης.
Διερευνώνται περαιτέρω τρόποι για ενίσχυση των καλλιτεχνών ένεκα της πανδημίας και χρονική διεύρυνση για την καταβολή εκ νέου οικονομικών ενισχύσεων.
Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕ εξέφρασαν την αγωνία του κλάδου για όλα τα επίκαιρα ζητήματα καθώς και για θέματα που άπτονται των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών. Επίσης ζήτησαν τη δικαιότερη κατανομή του συγγενικού δικαιώματος μεταξύ των δικαιούχων τραγουδιστών, μουσικών, παραγωγών και κατά 1/3 σε κάθε ομάδα δικαιούχων με βάση τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις της ΕΤΕ και δικαιότερη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης που να λειτουργούν ισορροπημένα και ισότιμα προς όφελος όλων των μελών τους.
Το Δ.Σ. της ΕΤΕ ευχαριστεί την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για την συνάντηση και είναι σαφής από μέρους της ΕΤΕ η διάθεση για γόνιμη συνεργασία για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος: Κώστας Σκόνδρας.
Ο Γ.Γραμματέας: Γιώργος Υδραίος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ