Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης
ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Ο Δημήτρης Απ. Ρήτας, φιλόλογος, συγγραφέας και στιχουργός, από την Καρδίτσα, κέρδισε το Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης με το ποίημά του «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ», στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης «Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η γνωστή ηθοποιός κι Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μαίρη Βιδάλη. Το βραβείο απένειμε στον Δημήτρη Ρήτα η Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, στις 4 Ιουλίου, Κυριακή, στο Αττικό Άλσος. Ήταν παρόντες: η Υφυπουργός κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος κόσμου. Το βραβείο συνοδεύεται κι από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.
Η κριτική επιτροπή ήταν: Κώστας Γεωργουσόπουλος (ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης) ποιητής, μεταφραστής, καθηγητής Πανεπιστημίου, Στέλιος Κανάκης, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, εκδότης, Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, τεχνοκριτικός.
Το ποίημα «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ» θα το μελοποιήσει ο Χρήστος Νικολόπουλος και θα είναι ένα από τα τραγούδια που θα επενδύουν μουσικά το νέο ιστορικά θεατρικό έργο του Δημήτρη Απ. Ρήτα «Ρήγας Βελεστινλής», που θα παρουσιαστεί από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, 1821».
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο σταθμός σε κάποιαν άκρη, επλημμύρισε από δάκρυ
κάποιας μάνας για τον γιο της,
για τον πόλεμο τον στέλνει, η πατρίδα της τον παίρνει,
έγινε πια στρατιώτης.
Μακριά σε άλλη χώρα κι άλλη μάνα ζει την μπόρα,
είναι η μάνα του εχθρού του,
ξεκινάει το παιδί της κι είναι ίδια η ευχή της,
η ευχή του γυρισμού του.
Σ’ ένα θρόνο καβαλάρης, μες στα μαύρα του ο Άρης,
χαίρεται για τον καημό τους,
είχε χρόνια να μεθύσει και τη δίψα του να σβήσει
απ’ το δάκρυ των ματιών τους.
Χρόνια πέρασαν και μέρες και χιλιάδες τόσες σφαίρες
με λεβέντες μετρηθήκαν,
στους σταθμούς μετρούν τα τρένα κάτι μάτια βουρκωμένα
που ζητούν όσους δεν ήρθαν.
Στη φωτό: Βούλα Πατουλίδου, Δημήτρης Ρήτας, Μαίρη Βιδάλη