Ο Αρκαδικός κόσμος θρηνεί σήμερα την απώλεια δικού του λαϊκού κλαρινίστα, του Γιάννη Μπρουκλόγιαννη που τον είχε συνδέσει με μεγάλες στιγμές της ζωής του και χιλιάδες αναμνήσεις, γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνες και εκατοντάδες γλέντια και πανηγύρια στην άγονη γραμμή της Γορτυνίας που υπηρέτησε πάνω από 60 χρόνια. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 στην Αρκαδία δεν υπήρχε κάποιος άλλος επαγγελματίας κλαρινίστας. Όλοι ήταν τριτοκλασάτοι ερασιτέχνες που παράληλα με τις αγροτικές δουλειές του έπαιζαν και κάποιο όργανο και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του χωριού τους. Ο Γιάννης για την εποχή του ήταν μια σκάλα πιό πάνω και πάντα με καλό συγκρότημα. Για πολλά χρόνια είχε μόνιμο τραγουδιστή το Νίκο Τράγκα από του Νάσια και μαζί γύρισαν επί σαράντα χρόνια όλον το Μοριά. Στενή συνεργασία για πολλά χρόνια είχε και με την συμπατριώτισσά του τραγουδίστρια Μαρίνα Πολυχρονοπούλου.
Γεννήθηκε το 1935 στην Aμυγδαλιά Γορτυνίας -ένα χωριό που έχει βγάλει πολλούς τραγουδιστές και οργανοπαίχτες- και το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Πολύδωρας. Ξεκίνησε από πολύ μικρός το όργανο παίρνοντας μαθήματα από έναν ντόπιο κλαρινίστα, τον Mαλαπέρδα, ο οποίος είχε ζήσει στην Aμερική και τον έλεγαν “μπρούκλη”. Aπ’ αυτήν τη συναστροφή κληρονόμησε ο Γιάννης το παρατσούκλι “Mπρουκλόγιαννης”. Kοντά στον Mαλαπέρδα ο Γιάννης έκανε τα πρώτα του βήματα, αλλά αργότερα ήρθε στην Aθήνα και πήρε συστηματικά μαθήματα από τον Bασίλη Mπατζή. Oλοκληρωμένος πλέον μουσικός ο Mπρουκλόγιαννης κατέκτησε την περιοχή της Aρκαδίας και των Kαλαβρύτων. Έχει συνεργαστεί αρκετά με τον Στάθη Kάβουρα και τη Φιλιώ Πυργάκη, της οποίας έχει γράψει και πολλά τραγούδια. Tο πιο γνωστό είναι “Tα ελατόκλαρα”, που “χάλασε κόσμο”. H πρώτη φορά που έλαβε μέρος σε φωνοληψία ο Mπρουκλόγιαννης ήταν γύρω στο 1968, που έγραψε κάποια δισκάκια με τον τραγουδιστή Nίκο Tράγκα. Ένα τραγούδι δε, το καγκέλι “Πέρασα απ’ την Tριπολιτσά”, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, είναι σύνθεση του Γιάννη Mπρουκλόγιαννη. Έκτοτε έχει ηχογραφήσει πολλά τραγούδια με τη Φιλιώ Πυργάκη το Nίκο Tράγκα τον Γιώργο Mπέκιο τον Γιάννη Σιέττο κ.α Ο Μπρουκλόγιαννης ελάχιστα δούλεψε στα Αθηναϊκά μαγαζιά, είχε τόσο πολλές δουλειές στα μέρη του που δεν χρειάστηκε να έρχεται στην Αθήνα. Παρότι δεν ήταν ο μεγάλος σολίστας ήταν μοναδικός και περιζήτητος στην Αρκαδία και στα Καλαβρυτοχώρια και πληρωνόταν αδρά! Είχε μεγάλες συμπάθειες και γνωριμίες και επικράτησε ολοκληρωττικά στην περιοχή του.
Του ευχόμαστε καλό ταξίδι και εκφραζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους φίλους του
Προ τριμήνου ο γράφων (Γιάννης Μητρόπουλος) είχε κάνει πρόταση μέσα από τις στήλες της Αρκαδικής εφημερίδας ”Γορτυνία”, να διοργανώσει η Παγγορτυνιακή Ένωση μια τιμητική εκδήλωση για όλους τους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές που υπηρέτησαν πάνω από 50 χρόνια το είδος (και ανέφερα και ονομαστικά τον Γιάννη Μπρουκλόγιαννη την Μαρίνα Πολυχρονοπούλου κ.α) αλλά δεν μπήκαν στον κόπο. Μάλιστα προχθές σε εκδήλωσή της η Παγγορτυνιακή Ένωση που διοργάνωσε στη Λέσχη Αξιωματικών στην Αθήνα είχε καλέσει το συγκρότημα ”Δομνα Σαμίου ο κ. Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, από που ως που δεν κατάλαβα, διότι στα πανηγύρια της Μποκοβίνας των Παραλογγών, της Δίβριτσας και όλων των ορεινών χωριών που δεν είχαν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε δρόμο, ο Μπρουκλόγιαννης, ο Τράγκας και η Μαρίνα Πολυχρονοπούλου πρωταγωνίστησαν.
(Η κηδεία του δημοφιλούς μουσικού έγινε το Σάββατο (20 Ιανουαρίου) στην γενέτειρά του με την παρουσία πολλών μουσικών και τραγουδιστών που τον συνόδευσαν με δικά του τραγούδια στην τελευταία του κατοικία.)