Προμηνύεται και νέα εταιρεία διαχείρισης Συγγενικών δικαιωμάτων

Τα γεγονότα εξελίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα!

Μετά από την δημιουργία εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από τον διακεκριμένο οικονομολόγο Κωνσταντίνο Νανόπουλο, αναμένεται και η σύσταση νέας εταιρείας διαχείρισης Συγγενικών δικαιωμάτων (από άλλο φορέα) με απώτερο στόχο την συνεργασία των δύο φορέων στο κομμάτι της είσπραξης που θα μειώσει αισθητά το κόστος λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στους ταλαιπωρημένους δημιουργούς αλλά και σε τραγουδιστές.

Η επικράτηση του νέου γκρουπ θεωρείται από τους επιχειρηματίες του περίπατος, τη στιγμή που κάποιοι από τους υπάρχοντες οργανισμούς έχουν αποδεδειγμένα πρόβλημα βιωσιμότητας.

Στο τομέα της δισκογραφίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα,  διότι οι τρεις μεγάλες εταιρείες που κατέχουν το 90%  του ελληνικού  ρεπερτορίου θα βρεθούν απέναντι τους και μόνο το 10% που κατέχουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν. Ποντάρουν όμως στους τραγουδιστές που εκτιμούν πως θα προσελκύσουν με άνεση και το 90% των μελών. Υπάρχουν πάνω από 400 τραγουδιστές ελεύθεροι που δεν εκπροσωπούνται από κανένα φορέα. Τουλάχιστον 1000 άτομα που είναι συμβεβλημένοι με την ‘’Ερατώ’’ και δεν έχουν λόγο και δικαίωμα στις διαδικασίες, ύστερα από την επιθυμία των μεγάλων ονομάτων να έχουν από πέντε ψήφους ο καθένας τους (οπότε μια μικρή ομάδα 50 ατόμων θα αποφασίζει όπως νομίζει για το ότιδήποτε) ενδέχεται να ψάξουν για  άλλη στέγη αν προκύψει. Ο σοβαρότερος λόγος είναι η  επιθυμία της διοίκησης για αλλαγή τρόπου διανομής των δικαιωμάτων που θα μειώσει αισθητά τις αποδοχές των παλιών τραγουδιστών και δεν αποκλείεται να αποτελέσει παταγώδη διάσπαση.

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που ενδέχεται ακόμη να φέρει τον GEA  υπόλογο στο υπουργείο είναι το παράνομα υψηλό κόστος λειτουργίας του που μειώνει τις αποδοχές των δικαιούχων.

Ίδωμεν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ