Το νέο Ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την εντατική κατάρτιση στο γνωστικό αντικείμενο της φωτογραφίας και συμβάλλει στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας στο πεδίο του οπτικού πολιτισμού.
Το εκπαιδευτικό περιβάλλον ενισχύει τον πειραματισμό και τη δημιουργική εξερεύνηση της φωτογραφίας ως καλλιτεχνική πρακτική, ως μέσο επικοινωνίας και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Η φιλοσοφία του προγράμματος αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη φωτογραφική γλώσσα, παρέχοντας μια ευρεία βάση γνώσεων, γύρω από τις σύγχρονες μεθόδους, τεχνικές και πρακτικές και τους εισάγει σε μια διαθεματική προσέγγιση του φωτογραφικού μέσου.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρό του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις-παρουσιάσεις, επιτόπιες ασκήσεις, ανάθεση εργασιών, ομαδικές εξωτερικές φωτογραφίσεις, διαρκή παρακολούθηση και κριτική προσέγγιση-ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, επισκέψεις σε εκθέσεις και συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα.
Όλα τα μαθήματα έχουν σεμιναριακό-εργαστηριακό χαρακτήρα, γεγονός που παρέχει συνθήκες άμεσης επαφής με τους διδάσκοντες και ενθαρρύνει την ενεργητική και δημιουργική συμμετοχή των εκπαιδευομένων στη μαθησιακή διαδικασία. Η συνύπαρξη των διαφορετικών εισηγητών με τις διαφορετικές προσεγγίσεις τις οποίες αυτοί εκφράζουν, αναδεικνύουν τον εκφραστικό πλουραλισμό του μέσου και τις βασικές τάσεις της εποχής μας.
Η εκπαιδευτική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα είναι κατά βάση αυτή της δια ζώσης διδασκαλίας, με φυσική παρουσία σε αίθουσα. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα μικτής εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε όσους το επιθυμούν, η οποία συνδυάζει τη συμβατική διδασκαλία σε αίθουσα, με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση συγκεκριμένων θεωρητικών μαθημάτων μέσω live streaming (έως το 20% των ωρών του προγράμματος).
ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα συνίσταται στην παρακολούθηση έξι (6) μαθημάτων κορμού – ειδικών εργαστηρίων, ενός (1) κύκλου δέκα θεματικών εισηγήσεων, και ενός (1) εργαστηρίου κατεύθυνσης, με παράλληλη εκπόνηση φωτογραφικής εργασίας. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να υιοθετήσουν διαφοροποιημένες προσεγγίσεις και μεθόδους ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, επιλέγοντας μία από τις ακόλουθες δύο κατευθύνσεις: α) Η φωτογραφία ως δημιουργική έκφραση και β) Η φωτογραφία ως ντοκουμέντο και ως μέσο αφήγησης.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Απευθύνεται σε εκείνες/ους που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα αυτό, συνολικής διάρκειας 180+ διδακτικών ωρών, θα ξεκινήσει το Νοεμβρίο 2021 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο 2022. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2022 δεν διεξάγονται μαθήματα. Περιλαμβάνει εβδομαδιαίες τετράωρες απογευματινές συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και ώρες 17:30-21:30, καθώς και πέντε θεματικά Σαββατοκύριακα των 10 ωρών έκαστο.
Τα μαθήματα διενεργούνται σε τρεις περιόδους:
(1η) Nοεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 | Βασικά εισαγωγικά μαθήματα
(2η) Μαρτίου – Ιουνίου 2022 | Μαθήματα εμβάθυνσης – Κατεύθυνσης – Ανάπτυξη εργασιών
(3η) Σεπτεμβρίου 2022 | Ολοκλήρωση – Παρουσίαση τελικών εργασιών |