tools.otenet.gr

Πρεμιέρα του φιλμ ETERNITY στην GNO TV + ειδική προβολή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ

 ETERNITY

Ένα ιδιότυπο ημερολόγιο πόλης σε σενάριο-σκηνοθεσία Ηλία Μαδούρου

Δωρεάν στην GNO TV από 19 Φεβρουαρίου έως 31 Ιουλίου 2023+

Ειδική προβολή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ

την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 18.00

Ένα ιδιότυπο οπτικοακουστικό ημερολόγιο πόλης, που φωτίζει τον διάλογο των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ με την περιοχή της Καλλιθέας, έρχεται στην GNO TV από τις 19 Φεβρουαρίου. Το ETERNITY, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ηλία Μαδούρου και μουσική επιμέλεια και ερμηνεία από τους Duo Hedi (Αναστασία Κότσαλη, Κώστα Ζιγκερίδη), θα προβάλλεται δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV έως και τις 31 Ιουλίου 2023. Παράλληλα και με αφορμή την έναρξη των προβολών του ETERNITY στην GNO TV διοργανώνεται ειδική προβολή του φιλμ στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 18.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Βασισμένο σε έναν κύκλο τραγουδιών του Ραλφ Βων Ουίλλιαμς σε ποίηση Ουίλλιαμ Μπλέικ, καθώς και σε ένα κομμάτι του Αποστόλη Κουτσογιάννη σε ποίηση Αργύρη Χιόνη, το ETERNITY κοιτάζει με ευαισθησία και σκιαγραφεί ανάγλυφα τις μεταλλάξεις του αστικού ιστού, αλλά και τις σύγχρονες κοινωνικές μεταβάσεις. Εμπνέεται από τη ζωή στις γειτονιές γύρω από το ΚΠΙΣΝ, ανακαλύπτονταςτο προσφυγικό αποτύπωμα του χθες, τις λαϊκές αγορές του σήμερα, τα συνοικιακά μαγαζιά, την καθημερινότητα των κατοίκων. Μέσα από την ξεχωριστή ανθρωπογεωγραφία της Καλλιθέας, τη σχέση των κατοίκων με τη γειτονιά τους, τους sex workers, το Δέλτα Φαλήρου, το φιλμ επιχειρεί έναν διάλογο για την καινούρια πραγματικότητα και τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Μαδούρος σημειώνει: «Έξι μουσικές μινιατούρες σε ποίηση Ουίλλιαμ Μπλέικ και Αργύρη Χιόνη. Ποίηση βαθιά σύγχρονη, υπαρξιακή, σκοτεινή κι αισιόδοξη, συνδιαλέγεται με το έργο δύο ετερόκλητων συνθετών διαφορετικής γενιάς, αντιπαραθέτοντας διαχρονικά και πανανθρώπινα ερωτήματα με τα αιτούμενα μιας περιοχής που αλλάζει. Από το εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου έως τις εκβολές του ποταμού Ιλισού, το ETERNITY αναζητά την καρδιά της Καλλιθέας. Στα στάδια, στη λεωφόρο Συγγρού, στις συνοικίες, στις αγορές, στη θάλασσα, στα τοπόσημα, στα πρόσωπα των ανθρώπων της.

To ETERNITY είναι ένα δοκίμιο για μια γειτονιά σε ροή αλλά κι ένας στοχασμός πάνω στις εμπειρίες και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο και για το πώς αυτές διαμορφώνονται· όχι μόνο από την αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά υπό τον υποκειμενικό μας, φανταστικό, φακό. Όπως ανέφερε εξάλλου και ο Ουίλλιαμ Μπλέικ: “Ό,τι μπορεί να γίνει πιστευτό είναι μια εικόνα της αλήθειας”».

ETERNITY

Μουσική: Ραλφ Βων Ουίλλιαμς, Αποστόλης Κουτσογιάννης

Ποίηση: Ουίλλιαμ Μπλέικ, Αργύρης Χιόνης

Διασκευή, ερμηνεία: Duo Hedi (Αναστασία Κότσαλη μεσόφωνος / Κώστας Ζιγκερίδης μπαγιάν)

Σενάριο, σκηνοθεσία: Ηλίας Μαδούρος

Συμμετέχουν έμποροι, κάτοικοι και καταστηματάρχες στη Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας.

Δωρεάν στην GNO TV από τις 19 Φεβρουαρίου έως και τις 31 Ιουλίου 2023

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Με αφορμή την έναρξη προβολής του ETERNITY στην GNO TV, διοργανώνεται ειδική προβολή του φιλμ, παρουσία των συντελεστών, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ (Πύργος Βιβλίων, ισόγειο), την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μετά το πέρας της προβολής θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και τον Κώστα Ζιγκερίδη στο μπαγιάν, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ζωντανά τρία κομμάτια από τη μουσική του ETERNITY.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση για το παρελθόν και το παρόν της περιοχής της Καλλιθέας, με αφορμή τον κοινό θεματικό άξονα του ETERNITY και της μόνιμης έκθεσης της ΜΟΝUMENTA στο ισόγειο της ΕΒΕ «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή», η οποία αποκαλύπτει ιστορίες που αφορούν τον χώρο που βρίσκεται το ΚΠΙΣΝ, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

  • η συντονίστρια της MONUMENTA Ειρήνη Γρατσία

  • η μουσειολόγος της μόνιμης έκθεσης «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή» Μάρλεν Μούλιου

  • ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης

  • η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη

  • οι συντελεστές του ETERNITY Ηλίας Μαδούρος και Αναστασία Κότσαλη.

Η εκδήλωση, η οποία είναι δωρεάν για το κοινό, αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου MONUMENTA.

H GNO TV, η οποία αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιουργήθηκε και λειτουργεί με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Στ

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ