Unknown

Ο Παναγιώτης Λάλεζας «περί μουσικής Αστυνομίας»

https://www.youtube.com/watch?v=k90G4DV3hNE
Άκουσα τις απόψεις του φίλου μου τραγουδιστή Παναγιώτη Λάλεζα «περί μουσικής αστυνομίας» και ένα μέρει θα συμφωνήσω όπως θα συμφωνήσω με ότι δεν υπάρχει κακή πρόθεση από πλευρά των παραδοσιακών μουσικών αλλά αδυναμία. Θα δηλώσω επίσης ευθαρσώς φίλε Παναγιώτη ότι σε θεωρώ σημαντικό παραδοσιακό τραγουδιστή και μάλιστα πολύ καλύτερο από κάποιους που παριστάνουν…..
Θα μου επιτρέψεις όμως να έχω τις ενστάσεις μου για την συμμετοχή και χρήση κάποιων οργάνων σε μια δημοτική ορχήστρα. Είπες ότι δεν χρησιμοποιείς κιθάρα στο συγκρότημα σου και το θεωρώ ατεκμηρίωτο και μέγα λάθος διότι η συνύπαρξη κιθάρας και λαούτου είναι ότι ομορφότερο στις δημοτικές ορχήστρες χωρίς να μειώνει ή να αλλοιώνει τη συμμετοχή του λαούτου. Άλλωστε τόσοι πραγωγοί που χρησιμοποίησαν την κιθάρα (ακόμη και την ηλεκτρική) στην ηχογράφηση 50.000 τραγουδιών ήταν άσχετοι; Μια ορχήστρα που στηρίζεται σε ένα έγχορδο είναι πάντα ελλειπής και για το 2021 εκπέμπει ερασιτεχνισμό. Θεωρώ ακόμη απαραίτητη και την συμμετοχή ενός μπάσου σε μια τέτοια ορχήστρα αλλά δεν έχουμε την οικονομική πολυτέλεια και το προσπερνώ. Και μη μου πεις ότι το μπάσο θα αλλοιώσει την παράδοση διότι σύμφωνα με τους σημαντικότερους ενορχηστρωτές του κόσμου, ένας καλοτοποθετημένος βαθύς ήχος δεν αλλοιώνει δεν αφαιρεί και δεν εμποδίζει το ρόλο των άλλων εγχόρδων. Παράλληλα καλύπτοντας κάποια μέρη που καλείται να καλύψει το μαναχικό λαούτο δίνει τη δυνατότητα στα υπόλοιπα όργανα να ενισχύσουν το ρόλο τους. Διότι Παναγιώτη οι κιθαρίστες και οι λαουτιέρηδες στα δημοτικά παίζουν με έναν μοναδικά αλχημικό τρόπο που μάλιστα τους θαυμάζουν σ’ όλον το κόσμο διότι αλλού κάνουν χρέη μπάσου και αλλού χρέη κιθάρας ή και τα δύο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίζεις κιθάρα στα δημοτικά, κια αν δεν έχεις το βίωμα με βάση τους κανόνες της μουσικής δεν θα καταφέρεις το αποτέλεσμα των μεγάλων μας κιθαρωδών.
Με την ευκαιρία θα σταθώ λίγο στην ηλεκτρική κιθάρα που έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι το Θείο Δώρο για το Ελληνικό δημοτικό τραγούδι (τη στιγμή που τα συγκροτήματα χρησιμοποιούν ένα έγχορδο). Απόδειξη ότι με την εισαγωγή της ηλεκτρικής κιθάρας στα δημοτικά συγκροτήματα εξοστρακίστηκαν, ακούρδιστα σαντούρια και κανονάκια και λαούτα κλπ. Κάτι που αφομοιώθηκε με πλήρη αποδοχή δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Διαθέτει υπεύθυνο κούρδισμα, όγκο παχύτερες εξάχορδες συγχορδίες, διπλές και τριπλές θέσεις οξύτητας του ακόρντου και όλα τα καλά. Εκεί που θα συμπαραταχθώ μαζί σου είναι τα συνθεσάϊζερ τα οποία δεν έχουν καν συγγένεια με τα δημοτικά. Αν λάβεις όμως υπόψη τι τραγούδια παίζουν σήμερα στα πανηγύρια θα καταλάβεις ότι ένα αρμόνιο λύνει τα προβλήματα. Για όλα όσα πήρα θέση εννοώ ότι και οι κιθάρες και το μπάσο και το όργανο είναι αρμοστά σε μια ορχήστρα μόνο όταν τα παίζουν μουσικοί και όχι τυχαίοι. Η πληρότητα μιας ορχήστρας δεν είναι μειονέκτημα είναι πλούτος. Θα πάρω θέση και για τα κρουστά που στα δημοτικά συγκροτήματα είναι ανύπαρκτα. Αν νομίζεις φίλε Παναγιώτη ότι ένα λαούτο και ένα τουμπελέκι αποτελούν βάση ορχήστρας, υποτιμάς την νοημοσύνη μας. Εκτός αυτού πρέπει να μας προβληματίσει το ότι στα μεγάλα λαϊκά μαγαζιά υπάρχουν διπλά και τριπλά τυμπανοκρουστά και τριπλά έγχορδα ρυθμού. Θα τα θέλαμε και εμείς αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια. Με την ευκαιρία δεν είδα όπως και κανένας άλλος να σχολιάσεις ότι στα δημοτικά συγκροτήματα δεν υπάρχει μαέστρος και παίζει ότι θέλει ο καθένας χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Μόνο στα δημοτικά συγκροτήματα συμβαίνει αυτό πουθενά αλλού. Και στο τελευταίο σκυλάδικο καταγώγι υπήρχε μαέστρος. Τουλάχιστον αν παίζουν κάτι λάθος να το παίζουν όλοι ίδια. Εδώ παίζει ο καθένας ότι θέλει και μετά θα τα χαλάσει η κιθάρα!
Άκουσα Παναγιώτη το ”Περδικούλα ημέρευα” πως το λέει ο λαός. Ναι έτσι το λέει αλλά από τον επαγγελματία τραγουδιστή έχω απαίτηση να το τοποθετήσει σε δρόμο σε τόνο και χρόνο συγκεκριμένα και όχι όπως ο απλός χωριάτης. Δεν θα δανειστώ ποτέ τέτοια παραδείγματα. Για το κάθε τι μόνο  ο ειδικός έχει λόγο, οι άλλοι απλά τον ακούν.
Θα παραθέσω μια ηχογράφηση στη οποία εκτός από ακουστική κιθάρα χρησιμοποίησα και ηλεκτρική διότι έλειπε εκείνη την ημέρα ο μπασίστας.
Για ακούστε το και γράψτε μου σε τι μειώνουν οι κιθάρες το δημοτικό μας τραγούδι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ