DSC01289

Παράσταση διαμαρτυρίας του Μουσικού Συλλόγου στο Υπουργείο Εργασίας

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Σαπφούς 10 – Αθήνα

Τηλ.Επικοινωνίας : 210.3213694, 210.3215246, φαξ : 210.3240827

Ιστοσελίδα: www.pmu.gr/ – Facebook :   https://www.facebook.com/pmu.gr e-mail : pmu@pmu.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η κυβερνητική ανακοίνωση για την επικείμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και για τους μήνες Νοέμβρη Δεκέμβρη σίγουρα έφερε μια προσωρινή ανακούφιση σε χιλιάδες συναδέλφους. Παραμένει όμως η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, η οποία ενισχύεται και από τις κυβερνητικές παλινωδίες, τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Δεν ξεχνάμε πως φτάσαμε μέσα Γενάρη για να συζητάμε πως θα πληρώσουμε το νοίκι και τα χρέη του Νοέμβρη. Δεν ξεχνάμε πως παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις χιλιάδες συνάδελφοι μας δεν έχουν λάβει ούτε μισό ευρώ από τα μέτρα στήριξης και προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς κανένα εισόδημα από την αρχή της πανδημίας. Δεν ξεχνάμε πως τα πολυδιαφημισμένα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών για το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη αφορούσαν μόλις 16 χιλιάδες εργαζόμενους (από τους 100 χιλιάδες επίσημα δηλωμένους στο ΕΡΓΑΝΗ), αφήνοντας δηλαδή εκτός στήριξης 84 χιλιάδες. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τους μακροχρόνια ανέργους, τους νέους εργαζόμενους, όσους ετεροαπασχολούνται για λόγους επιβίωσης. Όλους αυτούς που δεν καταγράφονται ως εργαζόμενοι στον Πολιτισμό από το κράτος.

Δεν ξεχνάμε πως μετρούν την ζωή και την υγεία του λαού με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη των εταιρειών. Πως μοιράζουν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα πανάκριβα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ για τους εργαζόμενους πενιχρές επιδοτήσεις με το σταγονόμετρο και για λίγους. Μας εκπαιδεύουν να ζούμε στο όριο της επιβίωσης, να συρρικνώσουμε τις απαιτήσεις μας στο ελάχιστο, να λογαριάζουμε ακόμα και την ανάσα που θα πάρουμε, μην τυχόν και καταναλώσουμε πιο πολύ οξυγόνο από όσο μας αναλογεί. Προσπαθούν να σπείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψουν τον ένα κλάδο απέναντι στον άλλο, τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο. Και με θράσος να μας ζητάνε να τους πούμε ευχαριστώ γιατί «αποφύγαμε τα χειρότερα».

Η πείρα μας δείχνει πως τα χειρότερα έρχονται ολοένα και πιο κοντά όσο προσπαθούμε να τα διώξουμε με ξόρκια. Για να μην έρθουν τα χειρότερα θα πρέπει η συζήτηση να επικεντρωθεί στα καλύτερα, να έρθουν στο προσκήνιο τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας.

Καλούμε όλο τον κλάδο σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου. Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, όπως και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
  • Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν. Να καταργηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των εργαζόμενων (πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων). Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους σε κάθε εργαζόμενο και στην οικογένειά του τα βασικά αγαθά: εισόδημα, φαγητό, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο-ίντερνετ, νερό.

Όπως σε όλη την δραστηριότητά μας στην περίοδο της πανδημίας, έτσι και σε αυτή την κινητοποίηση θα τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μέσα ατομικής προστασίας). Ζητάμε από τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους.

Στόχος μας να κρατήσουμε τη διεκδίκηση μας ζωντανή, αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας. Οι εργαζόμενοι αποδείξαμε ότι ξέρουμε να τηρούμε καλύτερα από την Κυβέρνηση και την εργοδοσία τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας.

 Ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν θα μπει σε καραντίνα.

Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και θα ακουστεί δυνατά.

Πέμπτη ώρα 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                       Κώστας Σταυρόπουλος

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ