TIGANOURIAS-SEBASTOPOULOS_FINAL COVERx500

«Παραδοσιακοί Χοροί Σαμοθράκης – με Βιολί & Λαούτο» από το Δημήτρη Τηγανούρια

Παρουσίαση του ΝΕΟΥ CD του Δημήτρη Τηγανούρια με τίτλο:

«Παραδοσιακοί Χοροί Σαμοθράκης – με Βιολί & Λαούτο»

POLIS ART CAFE  Κυριακή 26/01  Ώρα 12:00

 

Την Κυριακή 26-01-2020 και ώρα 12:00, στο POLIS ART CAFE (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, 105 64 – Αίθριο Στοάς Βιβλίου/πάνω από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν») θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ΝΕΟΥ CD του Δημήτρη Τηγανούρια με τίτλο «Παραδοσιακοί Χοροί Σαμοθράκης με Βιολί & Λαούτο» και μαζί, η κοπή πίτας του Συλλόγου Σαμοθρακιτών Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών «Η Νίκη Της Σαμοθράκης».

Στο τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει Σαμοθρακίτικος Μπάλλος από τους συντελεστές του CD:

Στο Βιολί ο Δημήτρης Τηγανούριας και στο ΛαούτοΓιάννης Σεβαστόπουλος.

Στο CD συμμετέχει κι η συνθέτις & βιρτουόζος του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια, η οποία εκτός του μουσικού ρόλου της, υπογράφει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής, στηρίζοντας έμπρακτα την Παραδοσιακή μουσική της γενέτειράς της.

Θα προλογίσουν την παρουσίαση:

 • ο συγγραφέας κος Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, ο οποίος θα δωρίσει 5 αντίτυπα από το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Μικρές Περιπλανήσεις» (στο οποίο ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στη Σαμοθράκη) για να κληρωθούν στην κοπή της πίτας,
 • η συγγραφέας & στιχουργός κα Μαρία Παπαδάκη και,
 • ο ραδιοφωνικός παραγωγός του«Ράδιο Δίκτυο» (που εκπέμπει σε Ελλάδα, Κύπρο & Αυστραλία) κος Κοσμάς Κατραμάδος.

Στο CD εμπεριέχονται:

 • 1. Σταυρωτός
 • 2. Πλατανίσιος [Συρτός]
 • 3. Γιαρ-Γιαρ
 • 4. Είσαι γυαλένιος μαστραπάς [Καρσιλαμάς]
 • 5. Μανταλένα
 • 6. Κιαχαγιάς [Καλαματιανός]
 • 7. Ζεϊμπέκικος
 • 8. Μπάλος
 • 9. Χασαποσέρβικος
 • 10. Λημνιός

Bonus Track η 2η εκτέλεση του «Σαμοθράκης βήμα» του πολυαγαπημένου τραγουδιού του νησιού, σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια και στίχους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου, με την ερμηνεία του Σαμοθρακίτη πατέρα Βασίλειου Κολέτσα.

Στην εκδήλωση θα παρεβρεθούν εκπροσώποι Λαογραφικών Σωματείων καθώς και έμπειροι Παραδοσιακοί χοροδιδάσκαλοι από όλη την Ελλάδα με πληθώρα εκδηλώσεων στο ενεργητικό τους, για να μεταλαμπαδεύσουν τους χορούς του νησιού της Σαμοθράκης σε όλη την επικράτεια.

Θα χορέψει ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Παντζιαρίδης με το Σωματείο Παραδοσιακών Χορών & Λαογραφικών Μελετών «Χοροπαίγνιο» και θα συμμετέχει με την ερμηνεία του στο «Σαμοθράκης βήμα» ο Γιάννης Τσαρσιταλίδης.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη Zoe Music.

Σας περιμένουμε όλους, τους φίλους της Παραδοσιακής μουσικής και όσους αγαπούν το νησί της Σαμοθράκης. Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!

POLIS ART CAFE

(Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, 105 64 – Αίθριο Στοάς Βιβλίου)

Κυριακή 26-01-2020

ώρα 12:00

Χορηγοί Επικοινωνίας

  

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ | ΘΡΑΚΗ FM 99.8 | Εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη

Λίγα λόγια για το Δημήτρη Τηγανούρια:

Ο Δημήτρης Τηγανούριας, συνεχίζοντας την οικογενειακή μουσική Παράδοση που κληρονόμησε από τον πατέρα του, θεωρείται αυτή την στιγμή το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα Παραδοσιακού βιολιστή για τα μουσικά ιδιώματα της Σαμοθράκης.

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σαμοθράκη, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του έως και σήμερα.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Τηγανούρια και έχουν δύο παιδιά:
– τον Παναγιώτη, ο οποίος υπηρετεί στο Σώμα της Πυροσβεστικής στην Αλεξανδρούπολη, και
– την Ζωή, η οποία υπηρετεί την τέχνη της Μουσικής ως μουσικοσυνθέτης & βιρτουόζος του ακορντεόν.

Ο πατέρας του Δημήτρη, ο Παναγιώτης, έπαιζε λαούτο και ήταν εκείνος ο οποίος ξεκίνησε και κληροδότησε αυτή την παράδοση που συνεχίζεται έως και σήμερα. Ο Παναγιώτης Τηγανούριας πήρε από κοντά του τον γιο του Δημήτρη σε μικρή ηλικία, για να του διδάξει τα μυστικά της Παραδοσιακής μουσικής και.. των “Μπάλλων” της Σαμοθράκης, σπείροντας έτσι τον πρώτο μουσικό σπόρο μέσα στην οικογένεια, που έμελλε να ανθίσει στο πέρασμα του χρόνου.

Έτσι, με την σειρά του, κι ο Δημήτρης Τηγανούριας πέρασε αυτά τα βιώματα στην κόρη του Ζωή, έχοντάς την μουσικά κοντά του από την ηλικία των 10 ετών, δίνοντάς της τα εφόδια για την μετέπειτα διεθνή καριέρα της. Ως εργολάβος και κτίστης, έχει αναδείξει τον τόπο του φτιάχνοντας βρύσες, φράκτες, σπίτια και πάμπολες κατασκευές, συνεχίζοντας μία κατασκευαστική παράδοση αιώνων, το Σαμοθρακίτικο κτίσιμο με κύριο υλικό την πέτρα.

Ως έφορος στην εκκλησία, έχει βοηθήσει στις ανεγέρσεις πολλών εκκλησιών προσφέροντας δωρεάν εργασία και τεχνογνωσία, με αποκορύφωμα το δημιούργημά του το “Στασίδι του Αποστόλου Παύλου”.

Οικοδόμος στο επάγγελμα, έφορος στην εκκλησία του χωριού του, είναι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, που με μεράκι και αγάπη για τους συνανθρώπους του, συνεχίζει με το βιολί του την Παράδοση που κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Δισκογραφικά έχει στο ενεργητικό του τέσσερα (4) άλμπουμ:

 • “Καλημέρα Θειά” Σαμοθρακίτικοι Σκοποί & Τραγούδια Νο.1 – Αρχείον Ελληνικής Μουσικής [1997]
 • “Ως και τα παραθύρια σου” Σαμοθρακίτικοι Σκοποί & Τραγούδια Νο.1 – Αρχείον Ελληνικής Μουσικής [1998]
 • Δημήτρης Τηγανούριας “Καντρίλιες και στη Σαμοθράκη – όπως τότε..” – Zoe Music [2015]
 • Δημήτρης Τηγανούριας “Παραδοσιακοί Χοροί Σαμοθράκης με βιολί & λαούτο” – Zoe Music [2020]

Έχοντας παίξει σε εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού και έχοντας στο ενεργητικό του γάμους, γλέντια και παντώς είδους τοπικές εορτές, ο Δημήτρης Τηγανούριας θεωρείται πλέον ο άξιος διάδοχος του Κυριάκου Στεργίου, και συνάμα, ο κύριος εκφραστής του Παραδοσιακού μουσικού ιδιώματος του νησιού της Σαμοθράκης σήμερα.

Γιάννης Σεβαστόπουλος

Το 2017 συνεργάστηκε επί σκηνής με τη συνθέτη & βιρτουόζο του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια και στη συνέχεια η συνεργασία αυτή αποτυπώθηκε και σε ψηφιακή δισκογραφική παραγωγή με τίτλο «Ανάθεμά σε» σε πρωτότυπη ενορχήστρωση ειδικά για Λαούτο.

Με καταγωγή από την Σάμο, πρόκειται για έναν ταλαντούχο μουσικό, απόφοιτο Μουσικού σχολείου -και προσφάτως απόφοιτο και της Ιατρικής σχολής- από την νέα γενιά παραδοσιακών μουσικών, πτυχιούχος αρμονίας & Βυζαντινών σπουδών.

Με μεστό & «γεμάτο» ήχο στο λαούτο και με δεξιοτεχνία χωρίς περίτεχνες επιδείξεις ταχύτητας, τον διέπει συνέπεια, ωριμότητα και εμπειρία, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το πιο σπουδαίο όμως (και σπάνιο για νέους οργανοπαίχτες), είναι ότι αγαπάει τα αυθεντικά παιξίματα των Παραδοσιακών μουσικών της προηγούμενης γενιάς και του αρέσει να παίζει μαζί τους.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές και ποικίλες Παραδοσιακές εκδηλώσεις, γεγονός που μαζί με τις θεωρητικές του γνώσεις, τον βοηθούν να διακρίνει και από μουσικολογικής άποψης, τί χρειάζεται να παιχτεί στο λαούτο για να συνεχίζεται η Παράδοση της εκάστοτε περιοχής.

Το κυριότερο όμως όλων είναι πως, είναι ένας άνθρωπος με ήθος και ευγένεια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ