Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο συνήθης αναρμόδιος!

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε σε τι χρησιμεύει και τι προσφέρει ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας αφού σε ότι σημαντικό κλήθηκε για να δώσει λύση δήλωνει αναρμόδιος.

Βροχή οι καταγγελίες κατά της ΑΕΠΙ  για χρόνια, ο ΟΠΙ σιωπά ή κοινώς αρμενίζει έως που χρεοκόπησε η εταιρεία χάνοντας εκατομμύρια ευρώ οι δημιουργοί.

Εφημερίδες και εκδότες εκμηδενίζουν επί σειρά ετών το μηχανικό δικαίωμα των συνθετών προκλητικά και ο ΟΠΙ απολαμβάνει το ύπνο του αναίσθητου ή του άσχετου.

Βροχή καταγγελιών από μέλη του ΔΣ αλλά και του Εποπτικού της Αυτοδιαχείρισης και ο ΟΠΙ συνεχίζει τον ύπνο του και δηλώνει πάλι αναρμόδιος.

Μετά από κάποιους μήνες ξυπνά και διαπιστώνει την παραβατικότητα της ΑΕΠΙ που με την ανοχή του έφθασε σ’ αυτή την κατάσταση και το ΥΠΟΑ  ανακαλεί την άδεια της.

Αργότερα μετανιώνει για την απόφαση του επί των προσφυγών κατά της Αυτοδιαχείρισης και την αλλάζει με αποτέλεσμα η υπουργός Πολιτισμού κα Ζορμπά να διατάξει τον περεταίρω έλεγχο στον εν λόγω Οργανισμό και να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο και τρίμηνη αναστολή της άδειας λειτουργίας του.

Έχουν προσφύγει κατ’ επανάληψη στο ΟΠΙ τραγουδιστές οι οποίοι συμμετάσχουν καταναγκαστικά στους οργανισμό συλλογικής διαχείρισης (Ερατώ) μη έχοντας άλλο τρόπο είσπραξης των δικαιωμάτων τους και μη έχοντας δικαίωμα απαγόρευσης της χρήσης των έργων τους αφού έτσι κι αλλιώς η ”Ερατώ” εισπράττει για ολόκληρο το ρεπερτόριο οι οποίοι ζητούν να έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγο στις διαδικασίες της λειτουργίας του Οργανισμού και ο ΟΠΙ τους απαντά ότι και γιαυτό είναι αναρμόδιος!!!

Και να φανταστείτε ότι ο ΟΠΙ διοικείται από καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, το κ. Παναγιώτη Τσίρη.

Κε καθηγητά όταν ένας φορέας έχει αποκλειστικότητα και περικόπτει επιλεκτικά τα δικαιώματα των μελών του χωρίς να τους αφήνει κανένα περιθώριο δικαίωσης ή εναλλακτικής λύσης δεν γνωρίζετε ότι κάνει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που την στηρίζεται και ‘σείς με τις αντιφατικές σας αποφάσεις.

Η καθηγήτρια κα Ειρήνη Σταματούδη που ως διευθύντρια του ΟΠΙ προέτρεπε εγγράφως την διοίκηση της ΄Έρατούς” να χορηγήσει ψήφο σε όλα τα μέλη όπως προβλέπει η ντιρεκτίβα ήταν αγράμματη, δεν νομίζω.

Με βάση το Ν 2121/93 και το 4481/2017 περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο εποπτικός ρόλος του ΟΠΙ είναι δεδομένος και ισχυρός για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δικαιούχων και την εύρυθμη και σύννομη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Άποψη μου είναι ότι όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί.

Ο χώρος των πνευματικών και των συγγενικών δικαιωμάτων δεν έχει λόγο να μπαίνει σε περιπέτειες.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ