Olympic Tower 1

ONX STUDIO: Το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική συνεργάζεται με το NEW INC του New Museum 

Επενδύοντας στην εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο βρίσκουν τον δρόμο τους στην 5η Λεωφόρο. 

H καρδιά του Ιδρύματος Ωνάση χτυπάει και στη Νέα Υόρκη. Το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική (Onassis USA) και το NEW INC του New Museum ανακοίνωσαν στις 14 Ιανουαρίου τη συνεργασία τους για τη δημιουργία ενός χώρου που προορίζεται για ανήσυχους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας: το Onassis NEW INC eXtended Reality Studio ή, αλλιώς, ONX Studio.

Το ONX Studio είναι ένας «επιταχυντής» καριέρας, χώρος εργασίας και γκαλερί για παρουσιάσεις που στεγάζεται στην Onassis Gallery του Olympic Tower, την έδρα του Onassis USA στο κέντρο του Μανχάταν. Με προγραμματισμένη την έναρξη λειτουργίας του για τα τέλη της άνοιξης του 2020, θα φιλοξενήσει δώδεκα καλλιτέχνες, ερευνητές και παραγωγούς, ανάμεσά τους απόφοιτους του NEW INC και όχι μόνο, που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας, για περίοδο ενός έτους, προκειμένου να αναπτύξουν σημαντικά έργα για τη δημόσια σφαίρα. Ο χώρος του Studio θα μετατρέπεται επίσης σε μια γκαλερί μεικτής πραγματικότητας κάθε χρόνο, για μια έκθεση μηνιαίας διάρκειας, παρουσιάζοντας μέλη του ONX. Η πρώτη έκθεση προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2020-21. Το Studio θα λειτουργήσει ως διετές πιλοτικό πρόγραμμα.

Την εκπλήρωση του οράματος του ONX θα επιβλέπουν η Διευθύντρια του NEW INC, Stephanie Pereira, η συνιδρύτριά του, Karen Wong, ο Καλλιτεχνικός και Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis USA, Vallejo Gantner, και ο Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, Πρόδρομος Τσιαβός. Τα τελευταία έξι χρόνια, το NEW INC, το οποίο αποτελεί το πολιτιστικό εκκολαπτήριο του New Museum, έχει προσελκύσει κορυφαία ταλέντα που έχουν εξερευνήσει αφηγηματικές τεχνικές μέσω διαφόρων ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι το AR (επαυξημένη πραγματικότητα), το VR (εικονική πραγματικότητα), το projection mapping (χαρτογραφημένη προβολή), το spatial audio (χωρικός ήχος) και το motion capture (σύλληψη κίνησης). Απόφοιτοι και μέλη του NEW INC έχουν πρωτοστατήσει στη συγκρότηση αυτής της αναδυόμενης κουλτούρας, μεταξύ των οποίων είναι τα βραβευμένα στούντιο Scatter, New Reality Co, Dave&Gabe, Sensorium, Superbright, Hyphen Labs, και καλλιτέχνες όπως η Stephanie Dinkins, η Eliza McNitt, ο Jakob Kudst Steensen και η Rachel Rossin. Από τα βραβεία, τις σημαντικές αναθέσεις και την αναγνώριση που απολαμβάνει αυτή η κοινότητα ξεχωρίζουν ένα βραβείο Emmy και πολυάριθμες διακρίσεις σε φεστιβάλ, όπως τα Tribeca, Sundance, SXSW Film και Φεστιβάλ των Καννών. Ανάμεσα στα επιτεύγματα προηγούμενων μελών του NEW INC, να αναφέρουμε την Eliza McNitt, η οποία, με παραγωγό τον Darren Aronofsky, δημιούργησε το Spheres, την πρώτη ταινία VR που αγοράστηκε έναντι επταψήφιου ποσού από το Sundance, καθώς και τους δημιουργούς του στούντιο Scatter, που επινόησαν το ευρείας πλέον χρήσης hardware για λήψη ογκομετρικής κινούμενης εικόνας, Depthkit, το οποίο μάλιστα ανέπτυξαν στο διάστημα της παραμονής τους στο NEW INC.

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια στην εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης και της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στα πολυμέσα, τα ψηφιακά, τη μεικτή πραγματικότητα και τις υβριδικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Αποστολή του είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες, να εξερευνήσει τις ιδέες και να πυροδοτήσει τολμηρές συζητήσεις που διαμορφώνουν την κοινωνία, μέσω της εκπαίδευσης και της τέχνης, βοηθώντας μας να «δούμε» τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία μέσα από τη σύνδεση με τον ψηφιακό ωκεανό της εποχής μας.

Το ONX Studio, ένας χώρος 370 τ.μ. διαμορφωμένος από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Leong Leong, στοχεύει στην ανάδειξη αυτής της διαρκώς αυξανόμενης κοινότητας καλλιτεχνών, σχεδιαστών και ερευνητών από το πεδίο της μεικτής πραγματικότητας. Οι καλλιτέχνες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν, να πειραματιστούν και να επιδείξουν τα έργα τους σε μια γκαλερί παρουσιάσεων για επιμελητές, παραγωγούς, συλλέκτες και ατζέντηδες. Τα μέλη θα πραγματοποιούν ανοιχτά στούντιο και salons, όπου η κοινότητα θα μπορεί να μοιράζεται βέλτιστες πρακτικές και στα οποία θα ενισχύεται ένα σύστημα δικτύωσης και υποστήριξης.

Το ONX Studio θα βρίσκεται επίσης σε στενό διάλογο με το Onassis Lab, το διεπιστημονικό εκκολαπτήριο του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του στο τέλος του 2020 και επιδιώκει να στηρίξει την καινοτομία και τη διάχυση της γνώσης και έργων. Το Onassis Lab θα παράσχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο προγραμμάτων επαγγελματικής εξέλιξης, με στόχο την υποστήριξη δημιουργών από διαφορετικούς τομείς και την ενθάρρυνση απροσδόκητων συναντήσεων μεταξύ επιστημόνων, καλλιτεχνών και θεωρητικών. Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να οδηγήσουν στην επισημοποίηση ενός προγράμματος ανταλλαγών στο εγγύς μέλλον.

Το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει μια ονομαστή ιστορία ανάθεσης και υποστήριξης πολυμεσικών και θεατρικών παρουσιάσεων. Η Karen Brooks Hopkins, Senior Advisor του Onassis USA, δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή: «Το Onassis USA με ενθουσιασμό συνεχίζει να υποστηρίζει καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές που υιοθετούν νέους τρόπους για την αφήγηση σημαντικών ιστοριών. Το New Museum υπήρξε πρωτοπόρο στο να αναπτύσσει πλατφόρμες για νέα τέχνη και νέες ιδέες κι εμείς βρήκαμε ένα αδελφό πνεύμα στο NEW INC.» 

Η Lisa Phillips, Διευθύντρια (Toby Devan Lewis Director) του New Museum, σχολίασε: «Το ONX Studio αποτελεί μια εξέλιξη των όσων μάθαμε και βιώσαμε στο NEW INC. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, σπανίζουν οι χώροι για καλλιτέχνες που δουλεύουν στο πεδίο της μεικτής πραγματικότητας. Το Ίδρυμα Ωνάση έχει το όραμα να γεφυρώσει αυτό το κενό και η εξειδικευμένη εμπειρία του στις αναθέσεις θα είναι για μας ανεκτίμητη στην πορεία εξερεύνησης νέων λεωφόρων για αυτές τις υβριδικές, ψηφιακές και φυσικές εμπειρίες.» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ONASSIS USA

Το Onassis USA, που ιδρύθηκε το 2000, υπήρξε το πρώτο διεθνές θυγατρικό παράρτημα του Ιδρύματος Ωνάση. Αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού οράματος του Ιδρύματος, οργανώνει δράσεις στον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνία, με προγράμματα που μπορούν ουσιαστικά να εμπνεύσουν την κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη εκτός συνόρων. Σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Αμερική, το Onassis USA παρουσιάζει θεατρικές και χορευτικές παραγωγές, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συζητήσεις, διαλέξεις και άλλες πρωτοβουλίες, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τις δημοκρατικά ιδεώδη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα του πολίτη και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί πολίτες σε παγκόσμια κλίμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ NEW INC 

Το NEW INC ιδρύθηκε από τη Lisa Phillips και την Karen Wong το 2013 και αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό εκκολαπτήριο που λειτουργεί από μουσείο. Είναι αφοσιωμένο στην υποστήριξη της καινοτομίας, της συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας στη διατομή των τεχνών, του design και της τεχνολογίας. Διευθύντρια του NEW INC είναι η Stephanie Pereira. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα newinc.org. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ NEW MUSEUM 

Το New Museum είναι το μοναδικό μουσείο στην πόλη της Νέας Υόρκης που είναι αποκλειστικά αφοσιωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Από την ίδρυσή του, το 1977, το New Museum αποτελεί ένα κέντρο για εκθέσεις, πληροφορίες και τεκμηρίωση σχετικά με εν ζωή καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Από τις απαρχές του στο γραφείο ενός δωματίου στη Hudson Street έως την εγκαινίαση του πρώτου του ανεξάρτητου κτιρίου στο Bowery, που χτίστηκε πάνω σε σχέδια του SANAA το 2007, το New Museum εξακολουθεί πάντα να είναι ένας τόπος πειραματισμού και ένας κόμβος νέας τέχνης και νέων ιδεών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ