ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

Κοινή διακήρυξη των Γαλλικών συνδικάτων

CGT, FSU, SOLIDAIRES

Οι οργανώσεις μας, CGT, FSU και Solidaires, καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων, που παραβίασαν την ουκρανική εθνική κυριαρχία και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Η ευθύνη για τον υπό εξέλιξη πόλεμο βαραίνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του: η απόφαση του εισάγει απότομα τις διεθνείς σχέσεις σε μια ασταθή και επικίνδυνη περίοδο. Η διαρκής ειρήνη στην Ανατολική Ευρώπη περνάει από την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και την επιστροφή της διπλωματίας προκειμένου να υπάρξει μια λύση που σέβεται τα δικαιώματα των λαών.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες έχουν ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους αμάχων, μεταξύ των οποίων 10 είναι παιδιά, καθώς και χιλιάδες τραυματίες. Οι άμαχοι γίνονται πολεμικοί στόχοι. Απέναντι σε αυτή την πολύ ανησυχητική κατάσταση, οι οργανώσεις μας διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους:

* στον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται θαρραλέα στην επίθεση, και ειδικά στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες καθώς και στις ουκρανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

* στους πρόσφυγες και στις προσφύγισσες που κατά εκατοντάδες χιλιάδες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Τα ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να ανοίξουν και να διασφαλιστεί η βοήθεια στο σύνολο των προσφύγων/ισσών, όποια κι αν είναι η εθνικότητα και το χρώμα τους.

* σε εκείνους και εκείνες που στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, αντιτίθενται θαρραλέα στον πόλεμο, αψηφώντας την πολιτική καταστολή.

Οι οργανώσεις μας υπενθυμίζουν την αντίθεση τους σε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση οι απρόβλεπτες συνέπειες της οποίας μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτα γεγονότα και σε μια αντιπαράθεση των ιμπεριαλισμών σε βάρος των λαών. Ο δρόμος προς τη μακροπρόθεσμη ειρήνη περνάει μέσα από τη διπλωματία, τον αφοπλισμό με διαπραγμάτευση, τη χρηματοδότηση σχεδίων για την κοινωνική και την κλιματική δικαιοσύνη που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα των Κρατών και όχι η αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών ή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Είναι σε αυτές τις βάσεις, που οι οργανώσεις μας CGT, FSU και Solidaires, καλούν σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την ειρήνη που θα γίνουν παντού στη Γαλλία (…).

Προς το παρόν, οι οργανώσεις μας δηλώνουν επίσης τη διαθεσιμότητα τους να οργανώσουν, διασυνδικαλιστικά, δράσεις χειροπιαστής αλληλεγγύης στους πληθυσμούς που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση.

3 Μαρτίου 2022

CGT: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, η παραδοσιακά μεγαλύτερη της χώρας

FSU: Η μεγαλύτερη ενωτική Συνομοσπονδία εργαζομένων στην εκπαίδευση

Solidaires: Ένωση ριζοσπαστικών συνδικάτων βάσης, μεταξύ των οποίων τα γνωστά SUD.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ