ΝΤΕΡΙΝΤΑ

”Ντερριντά” από τους Απόστολο Λαμπρόπουλο και Ευτύχη Πυροβολάκη

Οι εκδόσεις νήσος παρουσιάζουν την Πέμπτη31 Οκτωβρίου στο χώρο των εκδόσεων, Σαρρή 14Ψυρρή (4ος όροφος)
το βιβλίο Ντερριντά των Τζέφφρυ Μπέννινγκτον και Ζακ Ντερριντά σε επιμέλεια και μετάφραση
Απόστολου Λαμπρόπουλου και Ευτύχη Πυροβολάκη

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Βίκυ Ιακώβου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μίνα Καραβαντά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονισμός:
Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Χαιρετισμός:
Τζέφφρυ Μπέννινγκτον (Βιντεοσκοπημένο μήνυμα)
Είσοδος ελεύθερη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο Τζέφφρυ Μπέννινγκτον γράφει στο πάνω μέρος της σελίδας την «Ντερρινταβάση», ένα ιδιότυπο λογισμικό ή μια βάση δεδομένων. Εκεί παρουσιάζει αναλυτικά και εξηγεί συστηματικά βασικά ζητήματα που πραγματεύτηκε ο Ντερριντά: από το σημείο, τη γραφή, την différance, το συγκείμενο και την υπογραφή μέχρι τη λογοτεχνία, το ασυνείδητο, τη θηλυκότητα, την έμφυλη διαφορά, τη δωρεά, την ετερότητα, τον νόμο, τη σχέση υπερβατολογικού-εμπειρικού και την πολιτική. Προκύπτει έτσι ένα πυκνό και διαυγές δοκίμιο, που διασαφεί πολλά δύσκολα σημεία της σκέψης του γάλλου φιλοσόφου, ενώ παράλληλα σχολιάζει την περίπλοκη σχέση του Ντερριντά με μείζονες στοχαστές όπως ο Καντ, ο Χέγκελ, ο Νίτσε, ο Φρόυντ, ο Χούσσερλ, ο Χάιντεγγκερ και ο Λεβινάς.

Ο Ζακ Ντερριντά απαντά στο κάτω μέρος της σελίδας με το πιο απρόσμενο, ίσως, κείμενό του, την «Περιτομολόγηση» – ένα έργο περί περιτομής και εξομολόγησης. Συνθέτει 59 περιόδους-περιφράσεις τη στιγμή που κλείνει τα 59 του χρόνια και επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την «Ντερρινταβάση» αρθρώνοντας φράσεις απολύτως απρόβλεπτες. Τις γράφει κατά τη διάρκεια ταξιδιών από την Καλιφόρνια ως τη Μόσχα, συνδυάζοντας σκέψεις για την εβραϊκότητά του και για τον επικείμενο θάνατο και την άνοια της μητέρας του. Το κείμενο θυμίζει λόγο αναλυόμενου ή εσωτερικό μονόλογο -αυτοβιογραφικό, φιλοσοφικό και λογοτεχνικό ταυτόχρονα- και ενσωματώνει αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιό του, από τις Εξομολογήσεις του Αυγουστίνου και από την εμπειρία του στη γενέτειρά του Αλγερία.

Ανάμεσα στις πολλές εικόνες του τόμου ξεχωρίζει αυτή του εξωφύλλου: ο Μπέννινγκτον και ο Ντερριντά φωτογραφίζονται στην ίδια παράδοξη στάση στην οποία μια καρτ-ποστάλ, αναπαράγοντας ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο, απεικόνιζε τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Και παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα ποιος μιλά και ποιος γράφει, ποιος υπαγορεύει τι και σε ποιον.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ