ΜΠΟΦΙΛΟΥ Ν

Nέο σωματείο τραγουδιστών υπό την σκέπη του ΠΑΜΕ

Το είχαμε ανακοινώσει από το Νοέμβριο ότι κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα και της Χάρις Αλεξίου ιδρύεται νέο σωματείο τραγουδιστών. Ήταν επόμενο, δεν είναι δυνατόν να είναι στο ίδιο σωματείο τραγουδιστές του μεροκάματου και σταρ μαζί.

Συγκεκριμένα στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για την συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των τραγουδιστών ‘’Ερατώ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘’Παρκ’’ (στις 5 Νοεμβρίου), η προεδρεύουσα της Εφορευτικής Επιτροπής Τάνια Τσανακλίδου ανακοίνωσε στα μέλη ότι ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου συνέταξαν το παρακάτω κείμενο που σας προτείνουμε να υπογράψετε. ( Το πλήρες κείμενο πιό κάτω)

Μετά από λίγες ημέρες (26-11-2019) η φίλα προσκείμενη στο νέο σωματείο διοίκηση της ‘’Ερατούς’’,  με επιστολή της προς τα μέλη, μας γνωστοποίησε τον αριθμό και τα ονόματα των τραγουδιστών που υπόγραψαν το κείμενο που εκτός την μομφή κατά της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος ζητά και την δημιουργία νέου σωματείου που δεν άργησε.

Όπως μας ανακοίνωσαν την διοικούσα επιτροπή απαρτίζουν οι: Βέρτης Νίκος, Γαλάνη Δήμητρα, Μακεδόνας Κώστας, Μαντζούφα Ευσταθία, Νέγκα Γιώτα, Τσιτρούδης Χρήστος και Τσανακλίδου Τάνια.

Το νέο σωματείο (του οποίου το Καταστατικό δεν γνωρίζουμε διότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη) έκανε το ντεμπούτο στην διαδήλωση των καλλιτεχνικών ενώσεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις 7 Μαϊου στο Σύνταγμα στις παρυφές του ΠΑΜΕ.

Η παρουσία του φιλοξενήθηκε από όλα τα ΜΜΕ του πρόσκεινται στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τα οποία δεν ανέφεραν καν την παρουσία της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος (με 40 χρόνια διαδρομή) ούτε καν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος διότι δυστυχώς αυτοί οι οργανισμοί δεν ελέγχονται από το ΚΚΕ.

Για την ίδρυση και τους σκοπούς του νέου σωματείου τραγουδιστών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Κομουνιστικού Κόμματος (902) το μέλος   Στάθης Δρογώσης που είναι και μέλος του ΔΣ της ‘’Ερατούς’’ της ‘’ΕΔΕΜ’’ του ΜΕΤΡΟΝ  και ίσως και αλλού που δεν γνωρίζουμε καθότι είναι πολύ δυναμικός και πολιτεύθηκε κιόλας στις πρόσφατες εκλογές με το ΚΚΕ.

Η φιλοδοξία του νέου σωματείου της elit των τραγουδιστών είναι η συμμετοχή τους αλλά και η κατάκτηση της διοίκησης ΠΟΘΑ οπότε το Κομουνιστικό Κόμμα που έχει παράδοση στα καλλιτεχνικά σωματεία να ελέγχει πλήρως το χώρο της τέχνης.

Με ιδιαίτερη συμπάθεια περιβάλλουν το νέο σωματείο τραγουδιστών πολλές δισκογραφικές εταιρείες που έχουν αγανακτήσει με την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος να απαιτεί δυναμικά την αύξηση του μεριδίου των δικαιωμάτων των τραγουδιστών από 25% που είναι σήμερα στο 33.3% (ισόποσα τραγουδιστές, μουσικοί και εταιρείες και όχι όπως σήμερα οι εταιρείες παίρνουν το 50% και οι μουσικοί και τραγουδιστές από 25%). Ας σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ένα πανίσχυρο σωματείο με αριστερές πεποιθήσεις, ουδέποτε απαίτησε τροποποίηση των ποσοστών των δικαιωμάτων και έτσι η θέση της Ένωσης Τραγουδιστών δεν βρίσκει συμμάχους κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τις εταιρείες που φλερτάρουν με το νέο σωματείο και συνεργάζονται αρμονικά.

Η ίδρυση του νέου σωματείου έγινε με αφορμή το τρόπο διανομής των συγγενικών δικαιωμάτων, που η elit των τραγουδιστών (γύρω στα 90 άτομα) απαιτεί να αποσπά το 90 % των εισπράξεων των δικαιωμάτων που αφορά το ρεπερτόριο 2500 τραγουδιστών.

Οι 90 περίπου τραγουδιστές ισχυρίζονται ότι το ρεπερτόριο τους έχει χρήση 90%, κάτι που αμφισβητεί η Ένωση τραγουδιστών καθότι στην απαιτητική ομάδα δεν συμπεριλαμβάνονται  τραγουδιστές του Δημοτικού, του Ρεμπέτικου, του Νησιώτικου, του Μακεδονίτικου, του Ηπειρωτικού, του Θρακιώτικου του Κρητικού αλλά και του παλιού λαϊκού ρεπερτορίου που είναι σ’ όλους γνωστό ότι η χρήση τους υπερβαίνει το 50% που σημαίνει ότι (οι απαιτούντες εννοούν) πως σε όλους τους χώρους, ναυπηγεία, συνεργεία, ταβέρνες, δεξιώσεις ραδιόφωνα επαρχίας κ.λπ. παίζουν μόνο δικά τους τραγούδια και αμφισβητούν την καθολική χρήση των 2500 Ελλήνων τραγουδιστών.

Η επιστολή Νταλάρα-Αλεξίου που προέτρεψε την διάσπαση των τραγουδιστών:

 «Εμείς οι Έλληνες τραγουδιστές κατά πλειοψηφία, και ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε στηρίξει σε πολύ δύσκολες εποχές την συνδικαλιστική δράση του κλάδου και την δημιουργία του εισπρακτικού οργανισμού ΕΡΑΤΩ, νιώθουμε βαθιά πικρία και προσβολή για την δράση του σωματείου Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) εναντίον μας.Δεδομένου μάλιστα ότι δε γίνεται για πρώτη φορά, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μεθοδευμένη υπονόμευση.  Είναι  τραγικό το πως μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων που συμβαίνει να μην έχουν καν ρεπερτόριο και διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, να μιλάει για λογαριασμό μας καταγγέλλοντας μάλιστα με χυδαίο τρόπο την ΕΡΑΤΩ, τον εισπρακτικό οργανισμό που μας εκπροσωπεί και παρασέρνει σ’ αυτό το αδιέξοδο παιχνίδι διχασμού και κάποιους (ευτυχώς λίγους) παλαιότερους άξιους συναδέλφους.

Και μάλιστα ακριβώς μετά τις αρχαιρεσίες του ΔΣ και του ΕΣ του οργανισμού μας στις 14-15 Μαΐου 2019 όπου εκλέχθηκε απολύτως πλειοψηφικά και με ρεκόρ συμμετοχής, νέα διοίκηση στον ΕΡΑΤΩ.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν ν’ ανεχόμαστε τους ανυπόστατους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς αυτών των 3-4 μελών τους οποίους διαχέουν προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τον αποπροσανατολισμό και μάλιστα σε μια εποχή που ο χώρος μας ευρύτερα δοκιμάζεται σε ότι αφορά την είσπραξη των δικαιωμάτων μας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο Πολιτισμού να εξετάσει τους ψηφίσαντες στις διαδικασίες του σωματείου τουλάχιστον τα τελευταία δέκα έτη, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει αντιπροσωπευτική δύναμη, στον κλάδο μας!
Επιφυλασσόμαστε και εμείς να ζητήσουμε και να εξετάσουμε όλα τα έγγραφα αυτά από το Πρωτοδικείο στο οποίο ανακοινώνονται.  Δυστυχώς η μόνη σελίδα που υπάρχει δημόσια για πληροφορίες και ενημέρωση είναι αυτή που διατηρεί το σωματείο της ΕΤΕ στο facebook!
Ελάχιστοι από εμάς ανήκουν στο εν λόγω σωματείο και οι περισσότεροι των ελαχίστων έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του.  Δεν νοείται συνεπώς να έχει λόγο αυτό το σωματείο σε έναν οργανισμό που διαχειρίζεται την περιουσία μας, ούτε και να μιλά εξ ονόματι ενός κλάδου που δεν εκπροσωπεί.
Οι προσβλητικοί ισχυρισμοί του ΔΣ της ΕΤΕ που αμφισβητούν  τη διοίκηση του οργανισμού μας βλάπτουν τα δικαιώματά μας και υπονομεύουν το επάγγελμά μας απέναντι στον κοινό, στους συναλλασσόμενους μας και τους εν γένει χρήστες των ερμηνειών μας.
Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Η λειτουργία του  υπόκειται σε νομοθετικό πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών διατάξεων που ορίζουν τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του, τα όργανα διοίκησης και τους εποπτικούς φορείς, Ο οργανισμός μας έχει ΓΣ (Γενική Συνέλευση) και κανένας εξωτερικός  παράγοντας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αποφάσεις του.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.  Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα “σωματείο σφραγίδα” να ενεργεί με παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές και να μιλάει για λογαριασμό μας.  Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως ακόμα και σήμερα, σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε είναι δυνατόν από την μια να δίνονται τιμητικές συντάξεις με αδιαφανή κριτήρια και από την άλλη συνάδελφοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να συντηρούνται -εάν συντηρούνται- με εράνους βασισμένους στη φιλανθρωπία των συναδέλφων.

Ένας νέος σωματειακός φορέας πρέπει με πλήρη διαύγεια και συνέπεια  να μπορεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη σύνταξη για τους τραγουδιστές με προσφορά, έργο και κυρίως με ανάγκες επιβίωσης.
Καλούμε τους συναδέλφους μας από όλους τους χώρους να στηρίξουν την δημιουργία ενός νέου σωματείου το οποίο θα εκπροσωπεί τον κλάδο μας και το Ελληνικό τραγούδι  στα θεσμικά όργανα της πολιτείας και την κοινωνία.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ

 1. ΑΔΑΜΟΥ ΗΒΗ
 2. ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΧΡΟΝΗΣ
 3. ΑΛΕΞΙΟΥ ΧΑΡΙΣ
 4. ΑΛΚΑΙΟΥ ΛΕΝΑ
 5. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
 6. ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
 7. ΑΝΤΥΠΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ (STAN)
 8. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΡΙΤΑ
 9. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 10. ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 11. ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
 12. ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ
 13. ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ ΠΟΠΗ
 14. ΒΑΝΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
 15. ΒΕΗ ΓΙΩΤΑ
 16. ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
 17. ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΝΕΝΑ
 18. ΒΕΡΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
 19. ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
 20. ΒΡΕΤΟΣ ΗΛΙΑΣ
 21. ΓΑΛΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
 22. ΓΑΡΜΠΗ ΚΑΙΤΗ
 23. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 24. ΓΙΑΝΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 25. ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 26. ΔΑΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 27. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΦΟΙΒΟΣ
 28. ΔΕΝΑΡΔΟΥ ΚΛΕΙΩ
 29. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 30. ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΙΤΣΑ
 31. ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
 32. ΕΡΩΦΙΛΛΗ
 33. ΕΥΣΤΑΘΙΑ
 34. ΖΙΩΓΑΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
 35. ΖΟΥΓΑΝΕΛΛΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ
 36. ΖΩΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
 37. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
 38. ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 39. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 40. ΚΑΖΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 41. ΚΑΛΗΜΕΡΗ ΛΙΖΕΤΑ
 42. ΚΑΛΛΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
 43. ΚΑΛΛΙΡΗΣ ΘΑΝΟΣ
 44. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 45. ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 46. ΚΑΡΟΥΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
 47. ΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 48. ΚΕΦΑΛΑ ΤΖΩΡΤΖΙΑ
 49. ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΛΗ
 50. ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 51. ΚΟΥΙΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 52. ΚΟΥΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 53. ΛΕΓΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ
 54. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 55. ΛΟΓΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
 56. ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 57. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
 58. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
 59. ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
 60. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ
 61. ΜΑΡΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 62. ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 63. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 64. ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 65. ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ
 66. ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
 67. ΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 68. ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ
 69. ΝΕΓΚΑ ΓΙΩΤΑ
 70. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 71. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 72. ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 73. ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΡΟΜΠΕΡΤ
 74. ΠΑΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 75. ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 76. ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 77. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
 78. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 79. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ
 80. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ
 81. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
 82. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
 83. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 84. ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
 85. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΑΛΚΗΣΤΙΣ
 86. ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ
 87. ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ ΠΕΝΝΥ
 88. ΡΕΜΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 89. ΡΙΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
 90. ΡΙΖΟΥ ΜΑΡΙΖΑ
 91. ΡΟΚΚΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
 92. ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΩΝΑΣ
 93. ΣΧΟΙΝΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
 94. ΤΑΓΚΟΥΛΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
 95. ΤΑΝΑΓΡΗ ΜΕΛΙΝΑ
 96. ΤΟΥΡΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
 97. ΤΣΑΚΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
 98. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
 99. ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 100. ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥΥ ΤΑΝΙΑ
 101. ΤΣΙΤΡΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 102. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 103. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ
 104. ΦΟΥΡΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ
 105. ΧΑΛΚΙΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
 106. ΧΑΡΙΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 107. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 108. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 109. ΧΟΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 110. ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ
 111. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ
 112. ΧΡΥΣΟΣ ΤΕΡΗΣ

 Την επιστολή υπογράφουν και οι δύο τραγουδίστριες που εκλέγησαν πρόσφατα βουλευτίνες με το ΣΥΡΙΖΑ, οι κες Ραλλία Χρηστίδου και Καλλιόπη Βέττα.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ