tools.otenet-2

Mε τη συναυλία Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου ξεκινά το Φεστιβάλ της Άνοιξης 2024 στο Μέγαρο

Φεστιβάλ της Άνοιξης 2024

Quartetto d’Archi della Scala

Alasdair Beatson | πιάνο

Δευτέρα 8 Aπριλίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Έργα César Franck, Giacomo Puccini,

Ludwig van Beethoven

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης (8-20/4), η εαρινή γιορτή των τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αρχίζει τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ με τη συναυλία του Quartetto d’Archi della Scala (Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου), που απαρτίζεται από τους βιολονίστες Francesco Manara [Φραντσέσκο Μανάρα] και Daniele Pascoletti [Ντανιέλε Πασκολέττι], τον βιολίστα Simonide Braconi [Σιμόνιντε Μπρακόνι] και τον τσελίστα Massimo Polidori [Μάσσιμο Πολιντόρι].

Το ιστορικό σχήμα μουσικής δωματίου, στην εμφάνισή του στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, συμπράττει με τον πιανίστα Alasdair Beatson [Άλασνταιρ Μπήτσον] ‒γνώριμο στο ελληνικό κοινό και από τη συμμετοχή του στο περσινό ρεσιτάλ της Viktoria Mullova [Βικτόρια Μούλοβα] στο Μέγαρο‒ στην ερμηνεία του Κουιντέτου με πιάνο σε φα ελάσσονα του César Franck [Σεζάρ Φρανκ], εμβληματικού έργου του γαλλικού Ρομαντισμού. Το πρόγραμμά της βραδιάς περιλαμβάνει ακόμη τα Χρυσάνθεμα και τα Τρία μενουέτα για κουαρτέτο εγχόρδων του Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι] καθώς και το Τέταρτο κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, μία από τις γνωστότερες νεανικές συνθέσεις του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν].

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου…

συστάθηκε το 1953, χάρη στην επιθυμία μουσικών της Ορχήστρας της Σκάλας να ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου και κατά το παράδειγμα άλλων μεγάλων ορχηστρών. Στις επόμενες δεκαετίες το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας έγινε υπολογίσιμη δύναμη στις αίθουσες συναυλιών και ηχογραφήσεων. Ύστερα από την παύση της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας για κάποια χρόνια, επανασυστάθηκε το 2001 από τέσσερις νέους πολυβραβευμένους σολίστ, εξάρχοντες και εξάρχουσες στα αντίστοιχα τμήματα της Ορχήστρας –αυτή η μουσική «συγγένεια» των μελών του δίνει στον ήχο του Κουαρτέτου χαρακτηριστική ομοιογένεια και υψηλή ποιότητα. Το Σύνολο έχει προσκληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην Ιταλία (MusicaInsieme στην Μπολόνια, Serate Musicali και Società dei concerti e stagione «Cantelli» στο Μιλάνο, Σύλλογος Σκαρλάττι στη Νάπολη, Sagra Malatestiana στο Ρίμινι, Φίλοι της Μουσικής στο Παλέρμο, Φεστιβάλ της Ραβέννας, θέατρα Λα Φενίτσε και Μαλιμπράν στη Βενετία, στη Στρέζα, Θέατρο Μπελλίνι στην Κατάνια, Σκάλα του Μιλάνου κ.α.) και σε άλλες χώρες (Βραζιλία, Περού, Αργεντινή, Ουρουγουάη Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κροατία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.α.). Ηχογραφήσεις του κυκλοφορούν από τις εταιρείες DAD, Fonè και Decca.

Το 2008 εμφανίστηκε στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, ενώ το 2012, σε διαγωνισμό στην Αργεντινή, πήρε το βραβείο των κριτικών ως το καλύτερο σύνολο μουσικής δωματίου. Έχει συνεργαστεί με περίφημους σολίστ, μεταξύ άλλων: Τζέφρυ Σουόν,  Άντζελα Χιούιτ, Eμανυέλ Παϋντ και Χοσέ Καρρέρας. Μιλώντας επαινετικά για το Κουαρτέτο ο διαπρεπής αρχιμουσικός Ρικκάρντο Μούτι αναφέρθηκε «στην τεχνική και μουσική του αρτιότητα, που αναδεικνύει τη μελωδική γραμμή των έργων», καθώς και στον «τρόπο με τον οποίο τα μέλη του ερμηνεύουν τα καντάμπιλε μέρη, που δείχνει τη μεγάλη του εξοικείωση με την οπερατική μουσική».

O σκοτσέζος πιανίστας Alasdair Beatson

είναι γνωστός για την αμεσότητα της ερμηνείας του και τις τολμηρές επιλογές

στα προγράμματά του. Το ρεπερτόριό του, το οποίο ο Άλασνταιρ Μπήτσον ερμηνεύει τόσο σε όργανα εποχής όσο και σε σύγχρονα όργανα, καλύπτει ευρύ φάσμα με ιδιαίτερη έμφαση στον Κλασικισμό, τον πρώιμο Ρομαντισμό, τη γαλλική μουσική (κυρίως στον Φωρέ) και τη σύγχρονη δημιουργία. Ο διακεκριμένος πιανίστας δραστηριοποιείται επίσης ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τον Στήβεν Ίσσερλις, την Βικτόρια Μούλοβα, τα Κουαρτέτα Doric, Gringolts και Meta4 καθώς και με το Nash Ensemble.

Η πρόσφατη δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν και Σούμπερτ για βιολί και φορτεπιάνο, που έχουν ηχογραφηθεί σε συνεργασία με την Βικτόρια Μούλοβα, και το ρεσιτάλ του με τίτλο Aus Wien (Pentatone). Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για τις εταιρείες BIS, Champs Hill, Chandos, Claves, Evil Penguin, Pentatone, Signum και SOMM.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Άλασνταιρ Μπήτσον για το 2024 περιλαμβάνει τακτικές εμφανίσεις στο Ουίγκμορ Χολ, αλλά και σε γνωστά φεστιβάλ (Bath Mozartfest, Ernen, Lewes, Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Peasmarsh, Resonances, West Cork, Yellowbarn). Eίναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Musikdorf Ernen (Ελβετία).

Τιμές εισιτηρίων

11 € (εκπτωτικό) 16 € 26 € 34 € 42 € 52 € 60 €

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ