‘’Λιώστε τους αντάρτες’’  ήταν το μήνυμα της ‘’Ερατούς’’ στη χθεσινή Συνέλευση

Δεν μπορείτε να φανταστείτε το buling, τους προπηλακισμούς την ειρωνεία την απαξίωση και την περιφρόνηση που υπέστησαν δυό μικροί τραγουδιστές, ο  Γιάννης Μητρόπουλος και ο Τάσος Κατωπόδης στην Γενική Συνέλευση των τραγουδιστών μελών του συνεταιρισμού για τα συγγενικά δικαιώματα ΄Έρατώ’’ που διεξήχθηκε χθές στις 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Parκ, επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της εκάστοτε διοίκησης και ζητούν σχολαστικά νομιμότητα και την εφαρμογή του καταστατικού που αποδεδειγμένα (με δικαστική απόφάση) έχει καταπατηθεί κάποιες φορές.

Εκτός από καμιά πενηνταριά περίπου τραγουδιστές,  οι υπόλοιποι φώναζαν μανιασμένα ‘’Σταύρωσον-σταύρωσον’’  (μεταφορικά το εννοούμε) και πρότειναν στη διοίκηση την οριστική τους διαγραφή.  Αιτία ήταν η αντίρρηση που είχαν για την αλλαγή του καταστατικού (που διεξαγόταν μάλλον χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο επαυξημένη απαρτία) για την δύναμη της Ψήφου. Πάνω από εκατό τραγουδιστές (η Elit) ψήφισαν να έχουν πέντε ψήφους ο καθένας διότι συνεισφέρουν στο οργανισμό περισσότερο από του άλλους και δικαιούνται μεγαλύτερη επιρροή. Αυτό είναι και δίκαιο και εύλογο αν όμως είχαν έστω και από μία ψήφο όλα τα μέλη. Στο συγκεκριμένο οργανισμό στο σύνολο 1400 τραγουδιστών, πάνω από 1000 άτομα δεν έχουν καμία ψήφο, και τεχνικώς  καταστρατηγείται η Γενική Συνέλευση που απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από συγκεκριμένα μέλη.

Οι αντιρρήσεις των δύο μικρών τραγουδιστών όποιες και να είναι, είναι τεχνικώς αδύνατον να εισακουσθούν και να επιφέρουν διαφοροποίηση. Άς είναι δυναμικοί τίμιοι και ανιδιοτελείς,  είναι σχεδόν μόνοι τους. Ούτε εκατό δεν είναι οι τραγουδιστές που τους υποστηρίζουν έναντι των τριακοσίων που έχουν ψήφο και έτσι αναλώνονται άσκοπα.

Η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των τραγουδιστών είναι λυσσαλέα διότι, Μητρόπουλος και Κατωπόδης (δυο μορφωμένοι και ενήμεροι τραγουδιστές με σπάνιο ήθος εκτός συστήματος και εκτός πάσης παρέας) δεν έχουν αφήσει τίποτε ασχολίαστο. Κατά το έλεγχο που διεξήγαγε εταιρεία Ορκωτών Λογιστών παρουσιάστηκε κάποιο έλλειμμα στο ταμείο (γύρω στα 11 εκατομμύρια δραχμές) και παρότι και οι ίδιοι ψήφησαν την διαγραφή του, χάρις της εύρυθμης λειτουργίας του συνεταιρισμού που κατά τη γνώμη μας  ήταν παράτυπη διότι οι 900 συνεταίροι που δεν έχουν εκπροσώπηση και  δεν έμαθαν ποτέ για αυτή  την ενέργεια), ζήτησαν εξηγήσεις κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη διοίκηση. Όταν σε παλιότερες αρχαιρεσίες,  δισκογραφική εταιρεία ψήφισε για λογαριασμό τραγουδιστών πάλι διαμαρτυρήθηκαν και μάλιστα ο Μητρόπουλος κατέφυγε στα δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την ακύρωση των εκλογών και κήρυξε έκπτωτο το ΔΣ της ‘’Ερατούς’’ πάλι προκάλεσαν την οργή της διοίκησης.

Στις τελευταίες εκλογές για ΔΣ στην ‘’Ερατώ’’ επειδή ο πρόεδρος της Εφορευτικής επιτροπής Κώστας Καράλης δεν υπέγραψε το πρακτικό των αρχαιρεσιών και κατήγγειλε στο υπουργείο Πολιτισμού ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με σειρά παρατυπιών, πάλι ο Μητρόπουλος και Κατωπόδης στράφηκαν κατά της διοίκησης, οπότε έχουν αγανακτήσει οι πάντες μαζί τους και σχεδιάζεται η ‘’έξόντωσή’’ τους που δεν θα αργήσει διότι όσο δυναμικοί τίμιοι και ανιδιοτελείς να είναι,  έχουν απεναντί τους την Elit  των τραγουδιστών και  κάποιες δισκογραφικές εταιρείες που αν μπορούσαν να τους “τηγάνιζαν” ζωντανούς θα το έκαναν ευχαρίστως, διότι τα μικρά τραγουδιστάκια έχουν σηκώσει κεφάλι και σε κάθε Συνέλευση ζητούν και προτείνουν να μοιράζονται τα συγγενικά δικαιώματα σε τρία ίσα μέρη (Εταιρείες, Τραγουδιστές Μουσικοί) ενώ μέχρι τώρα οι δισκογραφικές εταιρείες παίρνουν δύο μερίδια και από ένα οι μουσικοί και τραγουδιστές. Πρόκειται για διαφορά εκατομμυρίων ευρώ που δεν το συζητούν καθόλου οι εταιρείες. Βέβαια αυτό έχει ρυθμιστεί από διεθνείς συμβάσεις και είναι δύσκολο να τροποιηθεί, μόνο με κοινή συννεναίση θα μπορούσε να γίνει. Η διοίκηση των τραγουδιστών (της Ερατούς) όχι απλά δεν το ζητάει (από τις εταιρείες , ανεξάρτητα αν το επιθυμούν όλα τα μέλη) αλλά συναίνεσε στο να έχουν οι δισκογραφικές εταιρείες και διπλό ψήφο στην GEA που έχουν ιδρύσει οι τρείς συνεταιρισμοί (Τραγουδιστών, Μουσικών, και Παραγωγών) κάτι που δεν συναίνεσαν ποτέ οι μουσικοί οι οποίοι έχουν περήφανη διοίκηση η οποία  δεν χαριεντίζεται με τις εταιρείες και χαίρει εκτίμησης από τα μέλη της και επανεκλέγεται.

Στην χθεσινή Γενική Συνέλευση της ‘’Ερατούς’’ το κλίμα κατά των ανταρτών τραγουδιστών ήταν τόσο άγριο που μας θύμισε μια φράση του τραγουδιστή Γιάννη Δημητρά σε προηγούμενη συνέλευση:

‘’Τελικά εμείς οι τραγουδιστές που εμφανιζόμαστε στον κόσμο σαν άγγελοι, άνθρωποι της τέχνης και  της ποίησης, όταν πρόκειται για χρήματα γινόμαστε οι πιο άγριοι άνθρωποι. Η υποκρισία μας στο έπακρον”

Η επαυξημένη ψήφος πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία διότι οι τραγουδιστές που την στήριξαν, μάθαμε ότι είχαν και εξουσιοδοτήσεις άλλων τόσων περίπου μελών και έτσι το αποτέλεσμα κρίθηκε ήταν υπέρ της ενισχυμένης ψήφου.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν και οι δυό βουλευτίνες (ΣΥΡΙΖΑ) τραγουδίστριες, κες Καλλιόπη Βέττα και Ραλία Χρηστίδου.

Η κα Βέττα τάχθηκε υπέρ των διαφωνούντων και των αδυνάτων και  ψήφισε ΟΧΙ ενώ η κα Χρηστίδου ψήφισε ΝΑΙ όπως όλοι οι πιο  επώνυμοι Τραγουδιστές (Αλεξίου, Νταλάρας, Γαλάνη, Πλούταρχος, Πρωτοψάλτη, Θεοδωρίδου, Βέρτης και όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές.

Aς σημειωθεί ότι οι τραγουδιστές Μανώλης Μητσιάς, Αντύπας και κάποιος άλλος (που δεν συγρατήσαμε το όνομά του) βλέποντας το βαρύ κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή Συνέλευση παρότι παρέστησαν, αποχώρησαν ενωρίτερα από τη στιγμή της ψηφοφορίας και δεν ψήφισαν καθόλου.

Με την αυξημένη πλειοψηφία που απέκτησε η Διοίκηση εκτός του ότι δεν θα δυσκολεύεται πλέον να παίρνει τις αποφάσεις για αυτά που  προτείνει , ”εξουδετερώνει”  Μητρόπουλο και Κατωπόδη και Ένωση  Τραγουδιστών Ελλάδος  οι οποίοι  καθυστέρησαν την αλλαγή του κανονισμού διανομής των χρημάτων επί δέκα χρόνια.

Δέκα ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε αγωνιωδώς η διοίκηση Αλεξίου-Γαλάνη να αλλάξει τον κανονισμό διανομής αλλά οι δυο αντάρτες συνεπικουρούμενοι από την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος τους έφραζαν το δρόμο διότι γνώριζαν με την πρόταση αλλαγής της διοίκησης, πάνω από 1000 τραγουδιστές θα χάσουν τουλάχιστον το 50% των χρημάτων που παίρνουν. Και η πρώην αλλά και η νυν διοίκηση έχουν την άποψη ότι το 10% των τραγουδιστών που είναι επίκαιροι και εμπορικοί πρέπει να μοιράζεται το 90% των εισπρακτέων χρημάτων. Αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τους νέους τραγουδιστές και όσους έχουν την εύνοια των ραδιοφώνων που τεκμαίρουν την χρήση τους διότι θα πάρουν πολλά χρήματα,  γιαυτό  ήταν πάντα οργισμένοι και επιθετικοί κατά των Μητρόπουλου και Κατωπόδη οι οποίοι έχουν άλλη άποψη και διαφωνούν με τη λογική του ότι το 90% του ρεπερτορίου που κατέχουν οι φτωχοτραγουδιστές πρέπει να παίρνει το 10% των χρημάτων και το 10% των επίκαιρων τραγουδιστών να παίρνει το 90%.

Η ‘’εξολόθρευση’’ Μητρόπουλου και Κατωπόδη που δεν υπήρχε άλλος τρόπος να επιτευχθεί, ήλθε χθες με την καταστατική αλλαγή της ενισχυμένης ψήφου και έτσι μια ομάδα 100 περίπου τραγουδιστών θα δει αρκετά χρήματα στη τσέπη της.

Η χαρά της κας Αλεξίου, της κας Πρωτοψάλτη, της κας Γαλάνη, του Κώστα Τουρνά και όλων των μεγάλων ονομάτων ήταν εμφανής και απερίγραπτη σε αντίθεση με την απογοήτευση μιας ομάδας τραγουδιστών που βλέποντας την αναθεωρητική λαίλαπα που εισηγείτο η κα Αλεξίου ο κ. Φάμελος και ο κ. Δρογώσης, ούτε καν τόλμησε να διαμαρτυριθεί και ανεχώρησε ταπεινωμένη. Διότι με χαλί το ρεπερτόριο των 1000 τραγουδιστών (πάνω από 100.000 τραγούδια) πήρε την άδεια λειτουργίας αυτός ο οργανισμός και όχι μόνο με τα τραγούδια των 100 επωνύμων που στη πλειοψηφία τους η διάρκεια της λάμψης τους είναι μια πενταετία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ