tools-2.otenet.gr

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών σε έργα Beethoven

ΚOYAΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κουαρτέτα Beethoven Ι

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

Απόλλωνας Γραμματικόπουλος | βιολί

Παναγιώτης Τζιώτης | βιολί

Πάρις Αναστιάδης | βιόλα

Ισίδωρος Σιδέρης | τσέλο

Το ΕΤΟΣ ΜΠΕΤΟΒΕΝ γίνεται αφορμή για το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, ένα από τα πλέον δραστήρια ελληνικά μουσικά σχήματα, να παρουσιάσει την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στηνΑίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μια βραδιά με έργα-ορόσημα του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου από την εποχή του Μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα. Κεντρικός άξονας στο πρόγραμμα της συναυλίας, το Κουαρτέτο σε σι ύφεση μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που ο Απόλλωνας Γραμματικόπουλος, ο Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), ο Πάρις Αναστιάδης (βιόλα) και οΙσίδωρος Σιδέρης (τσέλο) θα ερμηνεύσουν με το αυθεντικό του φινάλε, τη Μεγάλη Φούγκα. Η διάσημη μπετοβενική σύνθεση πλαισιώνεται από μέρη του έργου Η Τέχνη της Φούγκας (Θέμα και Κοντραπούντα 6, 4, 9) του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και από το Τρίτο Κουαρτέτο του Άλφρεντ Σνίτκε, το οποίο έχει άμεσες αναφορές, μεταξύ άλλων, στα δύο προηγούμενα έργα του Μπαχ και του Μπετόβεν.

Από τον Μπαχ και τον Μπετόβεν μέχρι τον Σνίτκε

Η ημιτελής Τέχνη της Φούγκας, BVW 1080αποσπάσματα από την οποία θα ακουστούν στη συναυλία του Κουαρτέτου Αθηνών στο Μέγαρο, είναι μία από τις σπουδαιότερες συνθέσεις του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685–1750).  Δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία της ζωής του μεγάλου κάντορα, ​ο οποίος στο έργο αυτό εξερευνά σε βάθος τις αντιστικτικές δυνατότητες ενός και μόνο θέματος, δημιουργώντας μέσα στην αυστηρή φόρμα της φούγκας έναν απρόσμενο πλούτο διαφορετικών στιλ. Στην παρτιτούρα δεν διευκρινίζεται για ποιο όργανο είναι γραμμένη η σύνθεση, γι’ αυτό και ερμηνεύεται τόσο από πληκτροφόρα όργανα, όσο και από φωνητικά σύνολα ή σύνολα εγχόρδων. 

Το δεύτερο έργο της συναυλίας, το ​πολυστιλιστικό Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 3 του Άλφρεντ Σνίτκε ​ (1934–1998), ​κορυφαίου συνθέτη του 20ού αιώνα, αφομοιώνει επιρροές από τον ​Ορλάντο ντι Λάσσο, τον Γ. Σ. Μπαχ, τη Μεγάλη Φούγκα του Μπετόβεν –η οποία επίσης συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών– καθώς και από τον εμβληματικό συνθέτη του 20ού αιώνα Ντμίτρι Σοστακόβιτς, έναν από τους σημαντικότερους ανανεωτές της τέχνης του κουαρτέτου. Αξιοποιώντας όλες αυτές τις επιδράσεις, ο Σνίτκεδημιουργεί ένα αμάλγαμα πρωτόγνωρο που κάνει το Τρίτο Κουαρτέτο του μία από τις πιο δημοφιλείς συνθέσεις του είδους στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.  

Η βραδιά κορυφώνεται με το μεγαλόπνοο Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 13 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 130 με τη Μεγάλη Φούγκα για φινάλε του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827), από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 250 χρόνια. Το Δέκατο τρίτο Κουαρτέτο ολοκληρώθηκε στην πρώτη του εκδοχή τον Ιανουάριο του 1826, και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Η ασυνήθιστα δυναμική και πολύπλοκη Μεγάλη Φούγκα αποτέλεσε σοκ για το κοινό της εποχής, γι’ αυτό ο Μπετόβεν συνέθεσε ένα εναλλακτικό, πιο ήπιο φινάλε, παρόλο που ο ίδιος θεωρούσε τη φούγκα ως το σημαντικότερο από όλα τα μέρη. ​Πλέον, το έργο ερμηνεύεται συνήθως όπως αρχικά το είχε οραματιστεί ο μεγάλος μουσουργός, και σε αυτή την εκδοχή του θα το ακούσουμε από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στη συναυλία του στο Μέγαρο. Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 13 έχει μορφολογικές ομοιότητες με την 9η Συμφωνία, ενώ το πέμπτο μέρος του, η συγκινητικής ομορφιάς καβατίνα, ήταν ανάμεσα στους ηχογραφημένους ήχους από τη Γη που ταξίδεψαν με τις αποστολές Voyager στο διάστημα, το 1977. 

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

ιδρύθηκε το 2010. Αποτελείται από μέλη της ΚΟΑ: τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο καιΠαναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρη Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Το σχήμα έχει εμφανιστεί σε αθηναϊκές αίθουσες συναυλιών (ΜΜΑ, Φ.Σ. «Παρνασσός», Παλλάς, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ωδείο Αθηνών) αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Βυζαντινό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άρτα, Κέρκυρα, Βόλος), αλλά και στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία, ενώ έχει λάβει μέρος σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις (Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, Φεστιβάλ Μουσικής Κυκλάδων, Φεστιβάλ Παξών και τα φεστιβάλ μουσικής της Alba και Armonie della Sera στην Ιταλία). Συναυλίες του Κουαρτέτου έχουν ηχογραφηθεί από την Ιταλική Ραδιοφωνία και το Ραδιόφωνο του Βατικανού και έχουν μαγνητοσκοπηθεί για την Τηλεόραση της Βουλής.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών συνεργάζεται συχνά με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου, αλλά και έργα ελλήνων και ξένων συνθετών σε α΄ εκτέλεση. Μάλιστα, το 2013, το σχήμα βραβεύτηκε από το διεθνές σωματείο Τζίνα Μπαχάουερ για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες του.

Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό έργο του Κουαρτέτου, το οποίο διοργανώνει συναυλίες σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία αλλά και απομακρυσμένες περιοχές (με την υποστήριξη της ΚΟΑ, του ΙΣΝ και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα).

Τιμές εισιτηρίων  7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 10 € 15 €

Eισιτήρια 2 10 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ