Photo 2

Κοινοβουλευτική ερώτηση για την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Καλλιόπη Βέττα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται εκ νέου στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό από τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό των συναυλιών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ερώτηση βασίζεται στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην οποία καταγράφεται η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη του κλάδου.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η πανδημία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε όλους τους πολίτες καθώς η αναστολή της οικονομίας, αλλά και η έλλειψη εμπροσθοβαρών μέτρων, επιδείνωσε την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Ένας κλάδος που πλήγηκε ιδιαίτερα, ήταν ο χώρος του Πολιτισμού και των εργαζομένων του καθώς δεν έτυχε καμίας σοβαρής μέριμνας από την Πολιτεία η οποία κωφεύει στα αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου εδώ και πέντε μήνες.

Οι τελευταίες εξαγγελίες για δρακόντειο περιορισμό των πολιτιστικών δραστηριοτήτων -ως 100 θεατές για κάθε εκδήλωση ανεξαρτήτως του χώρου διεξαγωγής- είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο.

Η κυβέρνηση, μετά τις καθυστερημένες και ακατανόητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας, συνεχίζει να λαμβάνει άστοχα μέτρα που καταδικάζουν, εν προκειμένω, τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Οφείλει να επιτρέψει τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, με πλήρη σεβασμό στα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και τηρήθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία. Ο Πολιτισμός και η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορούν να συνυπάρξουν επιτυχώς, χωρίς εκπτώσεις και στοχοποιήσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι καθήκον της να αποζημιώσει τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους για τη ματαίωση των εκδηλώσεων και παράλληλα να ενισχύσει τον χώρο με θεσμικά και οικονομικά μέτρα.

Είναι καιρός, να στηριχτούν έμπρακτα οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και τον Πολιτισμό της».

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Πολιτισμού και Αθλητισμού
2. Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Ενέργειες για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό»

Η Βουλευτής Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη καταθέτει προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορά με συνημμένη την από 18.08.2020 επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, σχετικά με τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την απουσία ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, αφενός για την ασφάλεια των πολιτών και αφετέρου για τη στήριξη των εργαζομένων στον σύγχρονο πολιτισμό. Παράλληλα, ζητείται αποζημίωση των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν και επιδότηση των ανέργων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Επισυνάπτεται επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας και τις σχετικές ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2020
Η καταθέτουσα βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

H  επιστολή της ΠΟΘΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730

HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION

10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS – TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 – FAX: 2105228 730

FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE

RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES – TEL: 2105228 770 – 2105235764 -FAX: 2105228 730

e-mail: potha@otenet.gr http://potha1965.blogspot.com

page1image3596106896

ΠΡΟΣ:
ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κα ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Κο ΝΙΚΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κο ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ

Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ,

Τις τελευταίες εβδομάδες είμαστε μάρτυρες μίας μεθόδευσης στοχοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το οφειλόμενο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό έγινε χωρίς κανένα σχέδιο, με αντιφατικά και ανεφάρμοστα μέτρα που άλλαζαν συνεχώς ανάλογα με τις απαιτήσεις των πανίσχυρων λόμπι, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των τουριστών, όσο και των εργαζομένων. Όταν η πρακτική αυτή απέτυχε, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι την ευθύνη έχουν οι νέοι που πηγαίνουν σε συναυλίες. Ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της, το ίδιο έπραξαν και πολλοί Δήμοι και Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Και ως τελειωτικό χτύπημα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χωρίς καμία προετοιμασία, καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία, οριζόντιο μέτρο του μέγιστου των 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής της.

Από τις αρχές Μαρτίου που έγινε αναστολή όλων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παλέψαμε με ένα υπουργείο αδιάφορο στην καλύτερη περίπτωση, εχθρικό στην χειρότερη, ώστε να στηριχθεί ο χώρος του πολιτισμού, ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η κρατική αδιαφορία δεν επέτρεψε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Παρ’ όλα αυτά στις ελάχιστες εκδηλώσεις που έγιναν οργανωμένα, σε Φεστιβάλ και Δήμους, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τηρήθηκαν υποδειγματικά. Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, ο πολύπαθος κλάδος μας να στοχοποιηθεί, ώστε να μετατοπιστεί η κρατική ευθύνη προς το κοινό και τους εργαζόμενους. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με πρόχειρα μέτρα και κινήσεις εντυπωσιασμού.

1

Αθήνα, 18-08-2020

Απαιτούμε:

– Την πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

– Επέκταση των μέτρων στήριξης (του έκτακτου βοηθήματος) για όλους τους εργαζομένους που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους λόγω υγειονομικών μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

– Επιδότηση όλων τω ανέργων.

– Ακύρωση της απόφασης για χωρητικότητα 100 ατόμων ανεξάρτητα από το μέγεθος του χώρου εκδηλώσεων.

– Να ξεκινήσουν επιτέλους οι συζητήσεις για το πλαίσιο των κλειστών χώρων για τη σαιζόν που έρχεται.

Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον Πολιτισμό ζωντανό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ