Καταγγελία του Π.Μ.Σ. κατά της διοίκησης της ”Καμεράτας” για έλλειψη μέτρων προστασίας

 Καταγγελία του Π.Μ.Σ. 

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία των εργαζόμενων 

Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 η Ορχήστρα “Οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής” πραγματοποίησε μαγνητοσκόπηση της Ενάτης Συμφωνίας του Ludwig van Beethoven, με συμμετοχή της Χορωδίας και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. καθώς και της Χορωδίας και Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Η συναυλία και η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σκοπό να μεταδοθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από τα εγκαίνιά του.

 Κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης δεν τηρήθηκαν οι όροι που αναγράφονται στο έγγραφο του ΥΠ.ΠΟ.Α. με θέμα “ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ – ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ”. Συγκεκριμένα: 

1.    Δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις των δύο μέτρων περιμετρικά ανάμεσα στους μουσικούς. 

2.    Δε χρησιμοποιήθηκε από τα χάλκινα πνευστά ειδικό ύφασμα τύπου μεταξωτού πυκνής πλέξης ή  διαφανές προστατευτικό υλικό που να καλύπτει την καμπάνα, προκειμένου να παγιδεύεται το αεροζόλ του ιού. 

3.    Ο διευθυντής ορχήστρας δε φόρεσε προστατευτική μάσκα, χωρίς να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων από τους μουσικούς, ή να  χρησιμοποιηθεί ακρυλικό πέτασμα ανάμεσα στον ίδιο και τους μουσικούς. 

   

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει ο διευθυντής της ορχήστρας Γιώργος Πέτρου που αν δεν επέβαλε ο ίδιος τους απαράδεκτους  αυτούς όρους εργασίας, σίγουρα τους ανέχτηκε, παραβιάζοντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των μουσικών και χορωδών. 

Την Τρίτη το βράδυ, μετά από μοριακό τεστ που είχαν υποβληθεί τα μέλη της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, διαπιστώθηκε χορωδός θετικός στον covid-19, με αποτέλεσμα (εφόσον δεν είχε τηρηθεί κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης) να ματαιωθούν προληπτικά οι επόμενες παραγωγές όλων των φορέων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη παραγωγή. 

Απαιτούμε από το ΥΠ.ΠΟ.Α. να αναλάβει τις ευθύνες του για τον έλεγχο των απαραίτητων μέτρων σε κάθε παραγωγή δημόσια ή ιδιωτική , ώστε να προστατευθεί η υγεία των συμμετεχόντων. Ειδικά σε ένα φορέα “φάντασμα”, όπως είναι η ορχήστρα “Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής”, που με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγουμένων, λειτουργεί με απαράδεκτους εργασιακούς όρους, που απ’ ότι φαίνεται δε σέβονται ούτε και την υγεία των εργαζομένων τους. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αυτό το διάστημα συμμετέχουν σε παραγωγές που θα προβληθούν σε ψηφιακή μορφή , να απαιτήσουν την τήρηση των αναγκαίων πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της υγείας τους. Σε περίπτωση που αυτοί δεν τηρούνται να ενημερώνεται άμεσα το Σωματείο για να παρεμβαίνει.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ