Χειλας Β

Η «Τριάνα του Χειλά»

Δεν υπάρχει Έλληνας και ειδικά άνθρωπος του καλλιτεχνικού και του δημοσιογραφικού χώρου που δεν του θυμίζει τίποτα το όνομα Χειλάς, το όνομα Τριάνα, ή, Τριάνα του Χειλά!

Η ‘’Τριάνα του Χειλά’’, το κοσμικό κέντρο που μεσουράνησε από το 1938 έως το 1959, βρισκόταν στη Λεωφόρο Συγγρού και φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, το Βασίλη Τσιτσάνη,τη Μαίρη Λίντα, το Γιάννη Παπαϊωάννου, τη Μαρίκα Νίνου, την Πόλυ Πάνου, τη Βίκυ Μοσχολιού, το Ζαμπέτα, τη Μαρινέλλα, τον Καζαντζίδη, το Μπιθικώτση, τον Γαβαλά, το Γούναρη, τη Μαριάννα Χατζοπούλου κ.α. γράφοντας μια ολόκληρη ιστορία στην μεταπολεμική νυχτερινή διασκέδαση.

‘Ολοι οι καλλιτέχνες δήλωναν ευχαριστημένοι από την συνεργασία του με το Βασίλη Χειλά. Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε αναφέρει στην τηλεόραση πολλές φορές ότι στου ‘’Χειλά υπήρχαν αρχές και τάξη που δεν υπήρχαν σε κανένα άλλο μαγαζί. Αν υπήρχε τέτοιο μαγαζί σήμερα ίσως έβγαινε να ξανά-τραγουδήσει’’!

Αν και ο πρότερος βίος του Βασίλη Χειλά ήταν επεισοδιακός και ταραχώδης, ήταν άψογος στις συνεργασίες του. Ήταν πάντα γελαστός και ευγενής αλλά και μπεσαλής και καθαρός στις δοσοληψίες του γιαυτό είχε και πολλούς φίλους και υποστηρικτές που τον καθιστούσαν επαγγελματικά ισχυρό.

Ο Βασίλης Χειλάς είχε γεννηθεί στη Χίο το 1899. Όταν έφθασε 13 ετών πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής του ώστε να φαίνεται 16 (ετών) και έφυγε για την Αμερική (το 1913) να καζαντίσει , δουλεύοντας σε διάφορες σκληρές δουλειές αλλά δεν κατάφερε τίποτα το ιδιαίτερο. Οι φιλοδοξίες του όμως τον ώθησαν σε συνεργασία με διάφορες συμμορίες, (είχε ακουστεί ότι ήταν μέλος της συμμορίας του Αλ Καπόνε) και κάποια στιγμή κατέληξε για τις πράξεις του στις φυλακές της Ατλάντας (το 1930) όπου κρατήθηκε για τρία χρόνια. Όταν αποφυλακίσθηκε έκανε διάφορες μικροεπιχειρήσεις (ταβέρνες, μπαρ) όπου έβγαλε κάποια χρήματα και το 1938 επιστρέφει στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και φτιάχνει στη Λ. Συγγρού το φημισμένο νυχτερινό κέντρο.

Αν και πάνε 60 χρόνια από τότε που έκλεισε το ‘’Τριάνα”, το όνομά του δεν ξεχάστηκε και μνημονεύεται σε όλες τις συζητήσεις που έχουν σχέση με τη νυχτερινή διασκέδαση.

Μπορεί αυτό να οφείλεται στη τότε χρυσή εποχή, μπορεί στην αίγλη των ονομάτων που πέρασαν, μπορεί στο πρόσωπο του Βασίλη Χειλά, πάντως παρότι και άλλοι μετά το Β. Χειλά έδωσαν στο μαγαζί τους τό όνομα ‘’Τριάνα’’ ούτε καν ακούστηκαν. Η ΄΄Τριάνα’’ ήταν μία και ξακουστή!

Αιτία της απόσυρσης του ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε υποστεί το 1971 και δεν ήταν σε θέση να εργαστεί γιαυτό βγήκε σε σύνταξη.

Τα τελευταία του χρόνια έζησε στη Ρόδο μαζί με την οικογένειά του, φτωχός και ξεχασμένος από τους καλλιτέχνες και τους συνεργάτες του. Κανένας δεν ρώτησε ποτέ γι αυτόν. Ελάχιστοι πληροφορήθηκαν το θάνατό του το 1991 (σε ηλικία 92 ετών) διότι δεν πήρε δημοσιότητα μιας και ο Βασίλης Χειλάς ήταν πλέον ένας ασήμαντος γέροντας που ζούσε μόνο με τις αναμνήσεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ