ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Η καθηγήτρια και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη διευθύντρια της ΕΔΕΜ


Με έναν ιδιαίτερα βαρύ συμβολισμό που σηματοδοτεί γνώση, κύρος, και πολιτισμική κουλτούρα, ξεκινά δυναμικά την λειτουργία του ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των Ελλήνων Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ανακοίνωσε χθες την τοποθέτηση μιας προσωπικότητας  διεθνούς κύρους στην θέση της Γενικής διευθύντριας. Πρόκειται για την ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Λούκα  Κατσέλη που τυγχάνει απόλυτου αποδοχής και εκτίμησης και ως επιστήμων και ως άνθρωπος και θα στελεχώσει ανταγωνιστικά το νέο οργανισμό. Η είδηση έκανε μέσα σε λίγα λεπτά το γύρο του καλλιτεχνικού κόσμου που πείστηκε πια ότι ένα όνειρο  σαράντα ετών ”η αυτοδιαχείριση” γίνεται πραγματικότητα. Ενόψει της λήξης της θητείας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης ΕΥΕΔ, που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση η διάδοχος διοίκηση της ΕΔΕΜ καλεί όλα τα μέλη (συνθέτες, στιχουργούς, κληρονόμους) να εγγραφούν στον νέο φορέα και ενωμένοι να αποκαταστήσουν το πνευματικό δικαίωμα που ταλανίζεται για μια πενταετία. Η διοίκηση αλλά και τα μέλη της ΕΔΕΜ  εκτιμούν ότι η  κα Κατσέλη, που έχε πλούσια και αναγνωρισμένη διαδρομή και εμπειρία στη δημόσια διοίκηση αποτελεί  εγγύηση για τη διαφανή και αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της ΕΔΕΜ, εξασφαλίζοντας μια νέα, σύγχρονη διαχείριση, προς όφελος όλων των δημιουργών και δικαιούχων.

Το δυναμικό ξεκίνημα του νεοσύστατου οργανισμού έχει προξενήσει ήδη τον ενδιαφέρον για την εγγραφή και νέων μελών και σε λίγο θα καταστεί μονοπώλιο διαχείρισης του ελληνικού τουλάχιστον πνευματικού δικαιώματος. Στην ΕΔΕΜ εργάζονται ήδη δεκάδες άτομα από την παλιά ΑΕΠΙ και υπάρχει η υποδομή για το εισπρακτικό της έργο. Με την τοποθέτηση της κας Κατσέλη ερμηνεύεται ότι η ΕΔΕΜ θα ξεπεράσει τις όποιες τρικλοποδιές και δυσκολίες έχει υποστεί και θα επικρατήσει με άνεση διότι ο όγκος των δικαιωμάτων που θα εκπροσωπεί θα ξεπεράσει το 95%.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ.

Η ΕΔΕΜ ΞΕΚΙΝΑΕΙ-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Η ΚΑ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Σας ανακοινώνουμε το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο νέο για τους συνθέτες και τους στιχουργούς μέσα στην τόσο δύσκολη αυτή συγκυρία.Διαβάστε και κάντε άμεσα τις συμβάσεις σας με το νέο οργανισμό που επιτέλους δημιουργήθηκε από τους έλληνες δημιουργούς και τους ξένους εκδότες.Έχουμε εξαιρετική ηγεσία και θα προχωρήσουμε σύντομα και δυναμικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε Δ Ε Μ
Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής
Ξεκινάμε δυναμικά
Μετά από μια διετή μεταβατική διαδικασία διαχείρισης των συλλογικών δικαιωμάτων μας από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης ΕΥΕΔ, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων έργων μουσικής με τον διακριτικό τίτλο ” Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ” ξεκινά την ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη λειτουργία του.
Με την εκκίνηση της λειτουργίας μας ,έχουμε την τιμή και τη χαρά να αναγγείλουμε την ανάληψη της Γενικής Διεύθυνσης και Διοίκησης της ΕΔΕΜ από την κ Λούκα Κατσέλη ,ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσωπικότητα διεθνούς κύρους , με σημαντική προσφορά στην πολιτική, με ευρέως γνωστή Κοινοβουλευτική και Νομοθετική παρουσία ,με πλούσια εμπειρία στη δημόσια διοίκηση και στην τραπεζική και με σημαντική ακαδημαϊκή δραστηριότητα σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.
Πιστεύουμε ότι η πολύτιμη εμπειρία, η αναγνωρισμένη διαδρομή και το εκπεφρασμένο και έμπρακτα ενδιαφέρον της κ . Λούκας Κατσέλη για τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του , αποτελούν εγγύηση για τη διαφανή και αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της ΕΔΕΜ, εξασφαλίζοντας μια νέα, σύγχρονη διαχείριση, προς όφελος όλων των δημιουργών και δικαιούχων.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η οικονομία μας την περίοδο αυτή, στοχεύουμε όχι μόνο στην προστασία και ασφαλή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των δημιουργών/ δικαιούχων μας σε βάση δικαίου, αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους χρήστες των έργων μας προς αμοιβαίο όφελος. Ευελπιστούμε ταυτόχρονα σε μια θετική και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους εθνικούς και διεθνείς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων.
Ευχαριστώντας όλους για τη μέχρι σήμερα στήριξη του αγώνα μας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάληψη της συλλογικής διαχείρισης των έργων μας από την ΕΔΕΜ , προσβλέπουμε στη συμμετοχή και συμβολή όλων των δημιουργών και δικαιούχων στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού μας προς όφελος των ιδίων αλλά και της ενίσχυσης και διάδοσης της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
Παρακαλούνται οι δημιουργοί / δικαιούχοι μουσικών έργων να επικοινωνούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@edem.org.gr για υπογραφή νέων συμβάσεων με την ΕΔΕΜ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ
Ο Πρόεδρος
Φοίβος Δεληβοριάς
Συνθέτης/Στιχουργός

Ο Αντιπρόεδρος
Φοίβος Τασσόπουλος
Συνθέτης/Στιχουργός

Η Γραμματέας
Άλκηστις Τσίκλου
Εκδότης – Warner Chappell Music Hellas

Ο Ταμίας
Στάθης Δρογώσης
Συνθέτης/Στιχουργός

Τα Μέλη
Ηλίας Φιλίππου
Στιχουργός

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Συνθέτης

Μαίρη Φασουλάκη
Στιχουργός

Μαρίλυ Κωστοπούλου,
Εκδότης – Universal Music Publishing

Ίρινα Λουκάτου
Εκδότης Musou Music

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ