ΑΛΣΟΣ

Η Ε.Δ.Ε.Μ. κλιμακώνει τις πιέσεις για άμεση άδεια λειτουργίας

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εξελίξεις στα πνευματικά Δικαιώματα έδωσε σήμερα στις 2 η ώρα στο θέατρο ‘’Άλσος’’  η Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ ) όπου μέλη του ΔΣ της, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους  για την πορεία της πολυπόθητης διάδοχης κατάστασης της ΕΥΕΔ και εξέφρασαν την δυσφορία τους αλλά και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της χορηγίας της άδειας λειτουργίας προκειμένου να διαδεχθούν την ΕΥΕΔ και να συνεχίσουν την είσπραξη των δικαιωμάτων των μελών της. 

Σχολίασαν αρνητικά την δημιουργία του νέου ΑΟΔ  ΙP HUB  υπό τον επιχειρηματία κ. Μάρη και εξήγησαν τα μειονεκτήματα που έχει ένας ΑΟΔ σε σχέση με έναν ΟΣΔ εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι εφόσον αυτοί έχουν το ρεπερτόριο θα είναι και οι ρυθμιστές των εξελίξεων. Δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να τους χορηγήσει άμεσα την άδεια λειτουργίας διότι χωρίς άδεια δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτε και με προτροπή της Λίνας Νικολακοπούλου πάνω από 100 μέλη που ήταν παρόντα στην συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν πορεία από το ‘’Άλσος” στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου βροντοφώναξαν ‘Άδεια στην Εδέμ τώρα!

Παρότι ο προγραμματισμός της Συνέντευξης ήταν γνωστός και αναρτημένος στο διαδύκτιο, ηχηρά ονόματα που ανήκουν σε ένα από τα τρία Σωματεία που απαρτίζουν την ΕΔΕΜ  έλαμψαν δια της απουσίας τους και θεωρήθηκε ύποπτη η στάση τους.

Εκπρόσωπος του σωματείου εργαζόμενων στην ΕΔΕΜ εκτίμησε ότι δεν θα είναι βιώσιμο να υπάρξουν δύο ΟΣΔ πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα και πρότεινε, το Υπουργείο να αφήσει μόνο μία Άδεια την οποία να έχει η ΕΔΕΜ μιας και κατέχει τη μερίδας του λέοντος στο ελληνικό ρεπερτόριο και ας προσχωρήσει εκεί και η ‘’Αυτοδιαχείριση’’, κάτι που δεν φαίνεται υλοποιείται είτε πάρει είτε δεν πάρει άδεια η  ΕΔΕΜ διότι, την ίδια ώρα ή “Αυτοδιαχείριση’’ εξαπέλυε με δελτίο Τύπου επίθεση κατά της ΕΔΕΜ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του περιοδικού μας «Έφόσον πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει μόνο ένας ΟΣΔ πνευματικών δικαιωμάτων και εκφράζεται και αδυναμία χρηματοδότησης σας γιατί δεν εντάσσεστε στην Αυτοδιαχείριση που με το τεράστιο όγκο των μελών σας μπορείτε να αποκτήσετε και την διοίκηση;»

Η ερώτηση μάλλον ενόχλησε τη διοίκηση και απάντησε ότι εκτός του ότι έχουν προκύψει πολλές ατασθαλίες εκεί,  είναι κάτι που δεν το επιθυμεί και η Αυτοδιαχείριση. Καθώς αντιλαμβάνεστε ο διχασμός και ο κατακερματισμός είναι αναπόφευκτος και θα επικρατήσει ο έχων το μεγαλύτερο δόντι. Η ΕΔΕΜ -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- διαθέτει μεγάλα λαοπρόβλητα ονόματα με ενεργό ρεπερτόριο που πιστεύουμε ότι θα ληφθεί υπόψη αλλά η Αυτοδιαχείριση έχει την υποστήριξη ξένων εταιρειών.

Μια λαϊκή παροιμία όμως λέει ότι ‘’πάνω στο καυγά των δύο κερδίζει ο τρίτος’’!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ