Μanolis Μitsias

Hλίας Ανδριόπουλος σε ήχο ελληνικό Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Μέγαρο

Hλίας Ανδριόπουλος σε ήχο ελληνικό 

 2020 | 20:30 

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τραγούδι | Μανώλης Μητσιάς, Θεοδώρα Μπάκα

Πιάνο | Αχιλλέας Γουάστωρ

Τσέλο | Αλέξανδρος Μποτίνης

Μαντολίνο, μπουζούκι | Ηρακλής Ζάκκας

Ο δημιουργικός κόσμος του Ηλία Ανδριόπουλου, ενός από τους πιο ξεχωριστούς συνθέτες της γενιάς του, ξεδιπλώνεται σε μια ιδιαίτερη συναυλία με διαχρονικά έργα του, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σε αυτή τη βραδιά που έχει τίτλο Σε ήχο ελληνικό και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά Πορτρέτα, στα ηχοχρώματα της μουσικής του καταξιωμένου συνθέτη θα μας ταξιδέψουν ο Μανώλης Μητσιάς και η Θεοδώρα Μπάκα, αγαπημένοι φίλοι του συνθέτη και μόνιμοι συνεργάτες του τα τελευταία χρόνια. Η συναυλία έχει τα χαρακτηριστικά ενός αφιερώματος στη δουλειά του Ηλία Ανδριόπουλου και είναι ένα απάνθισμα από τραγούδια-σταθμούς της συνθετικής πορείας του: τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη, τα Λαϊκά προάστια, τους Προσανατολισμούς, τους Αργοναύτες, τον Φιλόπατρι, τις Ωδές, τον Πρώτο ύμνο και τα Εαρινά τραγούδια, σε ποίηση Σεφέρη, Ελύτη, Κάλβου, Γκάτσου, Ελευθερίου και Μπουρμπούλη.

Η ορχήστρα που επέλεξε ο Ηλίας Ανδριόπουλος για τη συναυλία του στο Μέγαρο, θα είναι στον μέγιστο βαθμό αφαιρετική, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική ανάγνωση της μουσικής του, απέριττα λυρική και βαθιά εσωτερική, συναισθηματική. Θα την αποδώσουν τρεις εξαίρετοι σολίστ που κατέχουν σε βάθος τα μυστικά του ήχου της μουσικής του Ανδριόπουλου: ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, ο Αλέξανδρος Μποτίνης στο βιολοντσέλο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μαντολίνο και στο μπουζούκι.

Το έργο του Ηλία Ανδριόπουλου

… είναι αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ελληνικό κοινό εδώ και δεκαετίες. Έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που κατέθετε –σχεδόν ταυτόχρονα– δύο εμβληματικές συνθέσεις του: Τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη και τα Λαϊκά προάστια. Και  τα δύο σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, αφού οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια δίσκους και cd.

Έκτοτε συνέχισε, με την ίδια αφοσίωση, να μας συστήνει καινούργια τραγούδια που έχουν αφήσει πλέον το δικό τους στίγμα στον χάρτη της ελληνικής μουσικής: Προσανατολισμοί (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), Αργοναύτες (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου), Ωδαί (σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου). Στις σημαντικές συνθέσεις του συγκαταλέγονται ακόμη, μεταξύ άλλων, Ο Φιλόπατρις, Ο Πρώτος ΄Υμνος, οι Ξένες πόρτες και τα πιο πρόσφατα Εαρινά τραγούδια.

Προσηλωμένος πάντοτε στην ποιότητα, ο Ηλίας Ανδριόπουλος έχει χαράξει μέσα στον χρόνο μια εξελισσόμενη διαδρομή, η οποία περνά όχι μόνο μέσα από τα απλά τραγούδια του αλλά και μέσα από πιο σύνθετες δημιουργίες του που απαιτούν μεγάλα μουσικά σύνολα, συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και λυρικούς τραγουδιστές. 

Τιμές εισιτηρίων

10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 16 € 25 

 Eισιτήρια 

210 7282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ