Διαφάνεια1

Γιατί αποφεύγει το διάλογο η ”Ερατώ” διερωτάται η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ  31-3-2021.
ΘΕΜΑ:  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ  Ο  Ο.Σ.Δ.  «ΕΡΑΤΩ»;;
Αγαπητοί  Συνάδελφοι,
Όπως  καλά  γνωρίζετε  το τελευταίο  χρονικά διάστημα πέρα από  τη λαίλαπα  της πανδημίας την οποία  βιώνουμε όλοι μας, ως κλάδος αντιμετωπίζουμε  προβλήματα που αφορούν τα συγγενικά μας δικαιώματα και τη διαφορά απόψεων που υφίσταται για φλέγοντα ζητήματα, μεταξύ του Σωματείου μας και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης του κλάδου μας «Ερατώ». Πεποίθησή μας  είναι ότι ο διάλογος μπορεί να λύσει προβλήματα, να διευθετήσει αντιπαραθέσεις και να οδηγήσει  στην επιθυμητή συναίνεση και συνεννόηση. Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, από τα σπλάχνα της οποίας προέκυψε ο οργανισμός για τη διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων μας «Ερατώ», υπέβαλλε επανειλημμένα προτάσεις διαλόγου οι  οποίες   δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση από  την άλλη πλευρά. Αντιθέτως βρισκόμαστε ενώπιον μίας κυοφορούμενης διάσπασης για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουμε δεδομένου ότι θεσμικά και με βάση τους σκοπούς του καταστατικού μας είμαστε εκ προοιμίου υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας που είναι δικαιούχοι συγγενικού δικαιώματος. Τα συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το ελληνικό τραγούδι και τα οποία αφορούν δικαιώματα (πνευματικά και συγγενικά) είναι τεράστια και απαιτούν την εγρήγορση όλων. Η ΕΤΕ θέτει ως ακρογωνιαίο λίθο τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των μελών-δικαιούχων καθώς και την ισότητα τους με βάση τη συνεταιριστική ιδέα.
Κοινοποιούμε λοιπόν την από 5-3-2021 επιστολή-πρόσκληση της ΕΤΕ προς τον ο.σ.δ. «Ερατώ» καθώς και την προτεινόμενη θεματολογία για συζήτηση στην οποία ΔΕΝ είχαμε καμία ανταπόκριση και ας βγάλετε Εσείς Συνάδελφοι τα συμπεράσματά σας. Παραμένει φυσικά το ερώτημα:
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ  Ο Ο.Σ.Δ.  «ΕΡΑΤΩ»;;
(Κατωτέρω η από 5-3-2021 επιστολή-πρόσκληση σε τηλεδιάσκεψη της ΕΤΕ προς τον ο.σ.δ. «Ερατώ».
         Για το ΔΣ της ΕΤΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΔΡΑΙΟΣ
………………………………………………………………
ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
3ης Σεπτεμβρίου18, 2ος όροφος, γραφείο 3
T.K.10431,   Αθήνα.  Τηλ.: 210/8238335.
FAX: 210/8238335 E-mail:ete@otenet.gr
                                                                              Αθήνα, 05-03-2021
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
   ΠΡΟΣ Ο.Σ.Δ ΕΡΑΤΩ
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,
        Με την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) και με βάση – κατά την γνώμη μας  – τις ανάγκες του συνόλου του κλάδου μας, θέλουμε να σας προτείνουμε άμεσα τηλεδιάσκεψη, όπου θα συζητηθούν προβλήματα και θέσεις των δύο πλευρών πριν τον ύστατο χρόνο της οριστικής διάσπασης, που θα δημιουργήσει χαώδη ρήγματα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των συναδέλφων, προς τέρψη των κιτρίνων ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ.
        Από το 2017, ένας αγώνας αντιπαραθέσεων μαίνεται μεταξύ της διοίκησης του ο.σ.δ. ΕΡΑΤΩ, και της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ), που κατά την γνώμη μας είχε σαν αφετηρία την πρόταση της ΕΤΕ στο ΥΠ.ΠΟ.Α, για ισομερή κατανομή του συγγενικού μας δικαιώματος μεταξύ των οργανισμών ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ &  GRAMMO και πήρε διαστάσεις με τις εκλογές του ο.σ.δ. ΕΡΑΤΩ το 2019.
         Ο διαχρονικός και δύσκολος αγώνας που έχει δώσει τα τελευταία 40 χρόνια από την ίδρυσή της η ΕΤΕ, είναι γνωστός , ιδιαίτερα στους παλαιότερους συνάδελφους αλλά και όσους θεωρούσαν απαραίτητη την συμμετοχή και δράση τους μέσα από τους κόλπους της ΕΤΕ.
         Συνάδελφοι όπως οι: Νταλάρας Γ., Αλεξίου Χ., Γαλάνη Δ., Μητροπάνος Δ., Μητσιάς Μ. Παπακωνσταντίνου Β., Πάριος Γ., Πρωτοψάλτη Αλ., Βύσση Α., Τσανακλίδου Τ.,  Χαλκιάς Λ., Τουρνάς Κ., και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, γνωστοί και άγνωστοι, στελέχωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια και τα άλλα όργανα του σωματείου της ΕΤΕ, λύνοντας χρόνια προβλήματα του κλάδου όπως: Ψήφιση του ν 2121/1993 για τα συγγενικά μας δικαιώματα και δημιουργία του ο.σ.δ. ΕΡΑΤΩ, υπογραφή ΣΣΕ, συμμετοχή σε δευτεροβάθμια όργανα (ΠΟΘΑ & ΕΚΑ) και στην FIA (FEDERATION INTERNATIONAL DES ACTEURS), εκατοντάδες παραστάσεις της ΕΤΕ σε Επιθεωρήσεις Εργασίας και σε δίκες εργατικών διαφορών των συναδέλφων, συμμετοχές σε επιτροπές υπουργείων, περιφέρειας, οργανισμών κ.α..
          Σήμερα, τον καιρό της πανδημίας,  το ενδιαφέρον των νέων ιδιαίτερα συναδέλφων να εγγραφούν στον συνδικαλιστικό μας φορέα είναι εντονότατο, με αποτέλεσμα τους τελευταίους 10 μήνες να έχουν εγγραφεί πολλά μέλη, αυξάνοντας σημαντικά την δύναμη της ΕΤΕ.
      Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,
      Σας προσκαλούμε άμεσα σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη (Zoom), με συντονιστή τον πρόεδρο της ΠΟΘΑ, αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης και  παρέμβασης πολλών συναδέλφων αμφοτέρων των πλευρών, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να διαμορφώσουν γνώμη επί των θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές του κλάδου μας, αλλά κυρίως να βρεθεί λύση.
      Τα θέματα που προτείνουμε να συζητηθούν είναι: α) Επωφελούμενοι β) Ισομερή διανομή του συγγενικού δικαιώματος στους εισπρακτικούς οργανισμούς ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ & GRAMMO. γ) Το κόστος είσπραξης που ξεπερνά ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του 20% με βάση το  Ν.4481/2017.  δ) Εκλογές. Οι εξουσιοδοτήσεις να έχουν το γνήσιο της υπογραφής,  και η  ηλεκτρονική ψηφοφορία να είναι ελεγχόμενη από την Εφορευτική Επιτροπή, ώστε οι εκλογές ναι είναι αδιάβλητες.
      Ας δούμε επιτέλους τις μας ενώνει και τι μας χωρίζει, κι ας απομονώσουμε τυχόν  φυγόκεντρες και εξωθεσμικές δυνάμεις που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του κλάδου μας.
Η ισχύς εν τι ενώσει!
          Για το ΔΣ της ΕΤΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ