«Η γνώση της φωτογραφίας είναι σημαντική όσο αυτή του αλφάβητου. (…) O αναλφαβητισμός του μέλλοντος θα είναι η άγνοια, όχι της ανάγνωσης ή της γραφής, αλλά της φωτογραφίας».
Laszlo Moholy-Nagy (1895-1946), φωτογράφος και θεωρητικός τέχνης, καθηγητής στη σχολή Bauhaus
Σε μια εποχή που η εικόνα είναι ευρέως διαδεδομένη, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να γίνει όχημα εξερεύνησης και δημιουργίας στο γοητευτικό κόσμο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού.
Σκοπός της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι έφηβοι να διευρύνουν τη φαντασία τους, να εξασκήσουν το κριτικό τους βλέμμα, να ενισχύσουν τη διασύνδεσή τους με την τέχνη, να εκφράσουν συναισθήματα και να επικοινωνήσουν μέσω των εικόνων τους. Διαβάζοντας τη γλώσσα των εικόνων πολύπλευρα, οι συμμετέχοντες αναζητούν και αποτυπώνουν, μέσα από το φωτογραφικό τους φακό, τη δική τους οπτική εκδοχή του κόσμου και τη θέση τους σε αυτόν.
Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές της φωτογραφίας μέσω πρακτικών και βιωματικών ασκήσεων, συζητήσεων, καθώς και ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων. Ξεκινώντας από ζητήματα τεχνικής και εστιάζοντας σε θεματικές που τους ενδιαφέρουν, γνωρίζουν μερικά από τα πιο διαδεδομένα φωτογραφικά είδη και πρακτικές. Εξερευνούν επίσης εναλλακτικές τεχνικές που βασίζονται στην υλικότητα της εικόνας, αποκτώντας την ευκαιρία να δουλέψουν δημιουργικά και να πειραματιστούν με τις φωτογραφίες τους. Η μεθόδευση της διδασκαλίας και η προσέγγιση των θεμάτων προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των εφήβων.
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα:
• Εργαστήριο για μαθητές Γυμνασίου: Kάθε Σάββατο 11.00-13.00
• Εργαστήριο για μαθητές Λυκείου: Κάθε Σάββατο 13.30-15.30
Τα μαθήματα διακόπτονται για δύο εβδομάδες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.