Επιστολή Γιώργου Νταλάρα-Χάρις Αλεξίου, Καλλιόπης Βέττα, Ραλλίας Χρηστίδου και 108 ακόμη τραγουδιστών

Η επιστολή πρωτοαναγνώσθηκε στη Γενική Συνέλευση των τραγουδιστών μελών της ”Ερατούς” που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ από την Πρόεδρο της Συνέλευσης κα Τάνια Τσανακλίδου που δευκρίνησε ότι υπογράφεται από τους Γιώργο Νταλάρα και Χάρις Αλεξίου και προέτρεψε να την υπογράψουν και οι άλλοι τραγουδιστές. Δεν γνωρίζουμε μέχρι τότε πόσοι την είχαν υπογράψει αλλά μαζί με αυτούς που υπόγραψαν εκείνη τη στιγμή στο ΠΑΡΚ συμπληρώθηκαν 112 υπογραφές. Στους προσυπογράφοντες την επιστολή Νταλάρα -Αλεξιού (ως αναγνώσθη) είναι και οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ κες Καλλιόπη Βέττα και Ραλλία Χρηστίδου. Κάποιοι (ελάχιστοι) τραγουδιστές ανέφεραν αργότερα ότι δεν κατάλαβαν το σκοπό και το περιεχόμενο της επιστολής αλλά αφού άκουσαν ότι οι αρχικοί υπογράφοντες (που εννοήθηκε ότι είναι και οι συντάκτες της επιστολής) είναι ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου υπέγραψαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Εμείς οι Έλληνες τραγουδιστές κατά πλειοψηφία, και ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε στηρίξει σε πολύ δύσκολες εποχές την συνδικαλιστική δράση του κλάδου και την δημιουργία του εισπρακτικού οργανισμού ΕΡΑΤΩ, νιώθουμε βαθιά πικρία και προσβολή για την δράση του σωματείου Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) εναντίον μας.
Δεδομένου μάλιστα ότι δε γίνεται για πρώτη φορά, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μεθοδευμένη υπονόμευση.  Είναι  τραγικό το πως μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων που συμβαίνει να μην έχουν καν ρεπερτόριο και διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, να μιλάει για λογαριασμό μας καταγγέλλοντας μάλιστα με χυδαίο τρόπο την ΕΡΑΤΩ, τον εισπρακτικό οργανισμό που μας εκπροσωπεί και παρασέρνει σ’ αυτό το αδιέξοδο παιχνίδι διχασμού και κάποιους (ευτυχώς λίγους) παλαιότερους άξιους συναδέλφους.
Και μάλιστα ακριβώς μετά τις αρχαιρεσίες του ΔΣ και του ΕΣ του οργανισμού μας στις 14-15 Μαΐου 2019 όπου εκλέχθηκε απολύτως πλειοψηφικά και με ρεκόρ συμμετοχής, νέα διοίκηση στον ΕΡΑΤΩ.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν ν’ ανεχόμαστε τους ανυπόστατους
δυσφημιστικούς ισχυρισμούς αυτών των 3-4 μελών τους οποίους διαχέουν προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τον αποπροσανατολισμό και μάλιστα σε μια εποχή που ο χώρος μας ευρύτερα δοκιμάζεται σε ότι αφορά την είσπραξη των δικαιωμάτων μας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο Πολιτισμού να εξετάσει τους ψηφίσαντες στις διαδικασίες του σωματείου τουλάχιστον τα τελευταία δέκα έτη, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει αντιπροσωπευτική δύναμη, στον κλάδο μας!
Επιφυλασσόμαστε και εμείς να ζητήσουμε και να εξετάσουμε όλα τα έγγραφα αυτά από το Πρωτοδικείο στο οποίο ανακοινώνονται.  Δυστυχώς η μόνη σελίδα που υπάρχει δημόσια για πληροφορίες και ενημέρωση είναι αυτή που διατηρεί το σωματείο της ΕΤΕ στο facebook!
Ελάχιστοι από εμάς ανήκουν στο εν λόγω σωματείο και οι περισσότεροι των ελαχίστων έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του.  Δεν νοείται συνεπώς να έχει λόγο αυτό το σωματείο σε έναν οργανισμό που διαχειρίζεται την περιουσία μας, ούτε και να μιλά εξ ονόματι ενός κλάδου που δεν εκπροσωπεί.
Οι προσβλητικοί ισχυρισμοί του ΔΣ της ΕΤΕ που αμφισβητούν  τη διοίκηση του οργανισμού μας βλάπτουν τα δικαιώματά μας και υπονομεύουν το επάγγελμά μας απέναντι στον κοινό, στους συναλλασσόμενους μας και τους εν γένει χρήστες των ερμηνειών μας.
Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Η λειτουργία του  υπόκειται σε νομοθετικό πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών διατάξεων που ορίζουν τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του, τα όργανα διοίκησης και τους εποπτικούς φορείς, Ο οργανισμός μας έχει ΓΣ (Γενική Συνέλευση) και κανένας εξωτερικός  παράγοντας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αποφάσεις του.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.  Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα “σωματείο σφραγίδα” να ενεργεί με παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές και να μιλάει για λογαριασμό μας.  Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως ακόμα και σήμερα, σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε είναι δυνατόν από την μια να δίνονται τιμητικές συντάξεις με αδιαφανή κριτήρια και από την άλλη συνάδελφοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να συντηρούνται -εάν συντηρούνται- με εράνους βασισμένους στη φιλανθρωπία των συναδέλφων.

Ένας νέος σωματειακός φορέας πρέπει με πλήρη διαύγεια και συνέπεια  να μπορεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη σύνταξη για τους τραγουδιστές με προσφορά, έργο και κυρίως με ανάγκες επιβίωσης.
Καλούμε τους συναδέλφους μας από όλους τους χώρους να στηρίξουν την δημιουργία ενός νέου σωματείου το οποίο θα εκπροσωπεί τον κλάδο μας και το Ελληνικό τραγούδι  στα θεσμικά όργανα της πολιτείας και την κοινωνία.»

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ