ΒΟΓΙΑΤΖΗ Τ

Έφυγε σήμερα ο καλλιτέχνης Γιάννης Βογιατζής

Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη (ηθοποιό-τραγουδιστή) με μεγάλη ποιοτική και σεμνή προσφορά στον πολιτισμό, έναν σπάνιο φίλο, υπέροχο άνθρωπο υπόδειγμα ήθους και επαγγελματισμού. Πρόκειται για τον Γιάννη Βογιατζή, πασίγνωστο από τις ελληνικές ταινίες  ως ηθοποιό  αλλά και ως τραγουδιστή  αφού παίζει σε 14 ελληνικές ταινίες και τραγουδάει σε 37!

Ο καλλιτέχνης νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αλλά κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαΐου σε ηλικία 89 ετών.

Ο Γιάννης Βογιατζής είχε γεννηθεί το 1934 στο Παγκράτι, και ήταν γιός αξιωματικού και ξάδελφος του ομώνυμου ηθοποιού (Γιάννη Βογιατζή).

Ασχολήθηκε από νεαρός με το θέατρο. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε θέτρο ήταν στο Green Park. Το 1959 λαμβάνει μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Αθηνών (Τραγουδιού)  και βραβεύεται με το τραγούδι ΄Έσένα” των Σπάτρακου-Λιδωρίκη. Το 1962 λαμβάνει μέρος στο 2ο Φεστιβάλ  (Τραγουδιού) Θεσσαλονίκης και βραβεύεται με το τραγούδι των Σμυρναίου-Οικονομίδη ”Πέταξε ένα πουλί’.  Το 1963 εμφανίζεται και ως τραγουδιστής στα κέντρα και τα καμπαρέ της Αθήνας και του Πειραιά και σημειώνει μεγάλη και μακροχρόνια επιτυχία. Το 1970 ξαναβραβεύεται στο Φεστιβάλ  (Τραγουδιού) Θεσσαλονίκης με το  τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου) που αργότερα το τραγούδησε και ο Τόλης Βοσκόπουλος.  Μετά από τόσες διακρίσεις ο δρόμος για τον Γιάνη ήταν ανοικτός! Ερμήνευσε τραγούδια όλων των μεγάλων συνθετών, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση κ.ά. και εμφανίστηκε σε όλα τα καλά μαγαζιά των Αθηνών.  Ήταν αριστοκρατικός τύπος και έδινε σημασία στην ποιότητα και την λεπτομέρεια. Οι συνεργασίες ήταν πολύ συγκεκριμένες. Παρά ταύτα ήταν πολύ χαμηλών τόνων, ευγενέστατος με χιούμορ και αγαπητός απ’ όλους τους συναδέλφους. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ανάβυσσο σε ένα αγροτικό συγκρότημα που είχε φτιάξει να σκοτώνει τον καιρό του. Μανία είχε με την παρασκευή καλού κρασιού που το πετύχαινε και μας έδινε και κανα μπουκάλι!

Τα Θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ