image

Έφυγε σήμερα και η Ειρήνη Παππά

Την χθεσινή δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού Κώστα Καζάκου ήλθε να συμπληρώσει η είδηση μια ακόμη μεγάλης απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό, ο θάνατος της Ειρήνης Παππά στα 96 χρόνια.

Η είδηση δημοσιεύθηκε μέσω ΑΠΕ -ΜΠΕ και έκανε το γύρω του κόσμου σε λίγα λεπτά.

Η Ειρήνη Παππά είχε γεννηθεί στο Χιλιομόδι Κορινθίας το 1929 και το όνομα της ήταν Ειρήνη Λελέκου.

Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, ενώ υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας.
Έτσι άρχισε και η αγάπη της για το αρχαίο δράμα, το οποίο αγαπούσε από μικρό κορίτσι.

Στη σταδιοδρομία της αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας.

Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1929 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Το όνομά της ήταν Ειρήνη Λελέκου.

Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, ενώ υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας.
Έτσι άρχισε και η αγάπη της για το αρχαίο δράμα, το οποίο αγαπούσε από μικρό κορίτσι.

Ένα μεγάλο ταλέντο ξεκίνησε στα 15 της χρόνια

Ξεκίνησε από την ηλικία των 15 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου, με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά, Λουκά Καρυντινό, Πέλο Κατσέλη, Δημήτρη Ροντήρη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής. Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της, του έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα». Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι «Χαμένοι άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου.

Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία «Νεκρή Πολιτεία» της Φίνος Φιλμ, στον Μυστρά, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά

Η Ειρήνη Παπά και τα Όσκαρ

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παπά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με τη γαλλόφωνη «Ζ» του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» και η «Ιφιγένεια».

Η Ειρήνη Παπά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967.
Το 1979 στο Ηρώδειο, όταν ήταν να παιχτεί το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», βρέθηκε σε διαμάχη με τον Δημήτρη Χορν, που είχε εκφραστεί απαξιωτικά εναντίον της.

Η Ειρήνη Παπά το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε το επίθετό του, το οποίο προτιμούσε να γράφει με ένα «π».

Η Ειρήνη Παπά και το πάθος με τον Μάρλον Μπράντο

Όπως η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, είχε υπάρξει μεταξύ τους μια μακρά και «μυστική αγάπη». Η ίδια είχε πει ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη. Όπως είπε, τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το «μεγάλο πάθος της ζωής της» και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/pethane-i-eirini-papa”>Πέθανε στα 96 της η μεγάλη Ειρήνη Παπά – iefimerida.gr</a></p>

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ