«Έφαγε το πρώτο γκολ» η IP HUB AE με την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ

Όταν προ μηνός ανακοινώθηκε η σύσταση και η επικύρωσης της ανώνυμου εταιρείας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας με την επωνυμία IP HUB AE φαινόταν περίπατος η επικρατησή της τη στιγμή που το μέλλον της ”Αυτοδιαχείρισης” ήταν ακόμη αμφισβητούμενο και η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ  αίολη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα οικονομικά να αντιληφθεί κανείς ότι μια εύρωστη επιχείρηση και στα χέρια ανθρώπων με τεχνογνωσία θα αντλήσει όλο το σοβαρό ρεπερτόριο και θα καταστεί παντοδύναμο μονοπώλιο. Είχαμε δε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι νικητής στη σκακιέρα των δικαιωμάτων θα είναι αυτός που θα ελέγχει τα συγγενικά διότι τα γνωστά ποσά που εισέπραττε η ΑΕΠΙ από πνευματικά είναι παρελθόν. Πάνω από 35% είναι η απώλεια των πνευματικών από την μηχανική αναπαραγωγή που μειώθηκε κατά 98.5%!!! Ανάλογη είναι η μείωση και του ποσού από την Δημόσια εκτέλεση διότι λιγόστεψαν αισθητά οι πηγές. Εκτός αυτού με το αλλαλούμ του ανοιγοκλεισίματος των ΟΣΔ οι χρήστες αποθρασύνθηκαν και στη πλειοψηφία τους δεν πληρώνουν σε κανέναν και χρειάζονται πάλι δικαστήρια και αυτόφωρα μέχρι να μπεί το νερό στ’ αυλάκι. Επομένως, μόνο όταν εισπράτει και συγγενικά δικαιώματα θα καταστεί βιώσιμος ένας ΟΣΔ. Η ΕΔΕΜ που τα περισσότερα μέλη της διοίκησής της είναι φίλα προσκείμενα στις δισκογραφικές εταιρείες θα καταφέρει μελοντικά να προσχωρήσει στον GEA και θα επιβιώσει άνετα διότι θα μειώσει το κόστος στο ποσοστό που προβλέπει ο νόμος οπότε θα αναγκασθεί προσχωρήσει (για την είσπραξη) στο GEA  και η Αυτοδιαχείριση. Με αυτή την ομαδοποίηση ισχυροποιείται ο GEA και προστατεύει και στηρίζει όλους τους συνεργάτες του.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναφέρουμε  δεν μένουν πολλά περιθώρια για τη βιωσιμότητα της IP HUB AE διότι θα είναι μόνη και δεν γνωρίζουμε και με τι μεγέθους εκροσώπηση. Θα μου πείτε, αν τελικά καταφέρει (νομικά) ο GEA  να εισπράτει και πνευματικά ενδέχεται να προσχωρήσει εκεί και ο ΑΟΔ «IP HUB AE»

Δεν φαίνεται εύκολο, ο GEA συνεργάζεται μόνο με φορείς που ελέγχει απόλυτα και η IP HUB AE δεν νομίζουμε ότι θα ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς των υποτακτικών. Μόνη της ελπίδα είναι να στήσει Δούρειους Ίππους και να αλώσει το οικοδόμημα πρίν καν στηθεί. Το πιό πρόσφορο έδαφος είναι αυτό των τραγουδιστών και των μικροπαραγωγών που μπορεί να τους εξασφαλίσει με άνεση διότι η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση της πλειοψηφίας είναι πρωτοφανής. Μόνο αν κατέχει τη ”μερίδα του λέοντος” θα καθίσει ισότιμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλιώς θα την ”φάει” η πανίσχυρη και γνωστή σε όλους ”3Μ”.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ