Bryan Adams ένας καλλιτέχνης με ευαισθησίες

Δίκαια καμαρώνει η πατρίδα του (ο Καναδάς) όχι μόνο για το ταλέντο του Bryan Adams, αλλά και για τη μεγάλη του φιλανθρωπική δράση. Μέχρι στιγμής, o Bryan έχει πουλήσει πάνω από 45,000,000 δίσκους σ’ όλο τον κόσμο, ενώ τέσσερις φορές έχει κατακτήσει την κορυφή του αμερικανικού «Singles chart», κάτι μοναδικό για Καναδό τραγουδιστή. Τα τραγούδια αυτά είναι:

  1. Το βραβευμένο με Oskar «Hove you ever really loved a woman?» από την ταινία «Don Juan de Marco», που έμεινε για 4 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο. 1.

  2. Το «All for love», που ερμήνευσε μαζί με τον Στινγκ και τον Ροντ Στιούαρτ για το φιλμ «Τρεις σωματοφύλακες».

  3. Το «Everything I do» από την ταινία «Robin Hood», τραγούδι που μονοπώλησε την κορυφή του αμερικανικού chart για 7 εβδομάδες και χάρισε στον Adams το βραβείο Γκράμμυ, για το οποίο συνολικά έχει προταθεί 7 φορές!

  4. To «Heaven», η πρώτη τεράστια επιτυχία του πριν από 12 χρόνια, από το «Night in heaven».

Όπως βλέπουμε, ο Bryan Adams έχει παράδοση στα τραγούδια που προέρχονται από κινηματογραφικές ταινίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα άλμπουμ του δεν πηγαίνουν το ίδιο καλά. Για παράδειγμα, το «Walking up the neighboards» πούλησε πάνω από 10,000,000 παγκοσμίως, ενώ η συλλογή με τα πιο γνωστά τραγούδια του που ακολούθησε με τίτλο «So far, so good» ξεπέρασε τα 13,000,000!

Παρά την τεράστια επιτυχία του και τα πολλά βραβεία, o αξιαγάπητος αυτός καλλιτέχνης παραμένει προσγειωμένος και σεμνός. «Νιώθω πολύ τυχερός που βρίσκομαι σ’ αυτό το χώρο» παραδέχεται o ίδιος. Ακόμη, αξίζει να πούμε ότι o Bryan Adams έχει φτάσει στο Νο. 1 είκοσι χωρών, μεταξύ των οποίων βέβαια και η πατρίδα του, όπου έχει τιμηθεί με το παράσημο του «διακεκριμένου πολίτη» και τον τίτλο του «καλλιτέχνη της δεκαετίας του ’90», θεωρούμενος ως o υπ’ αριθμόν 1 μουσικός πρέσβης της χώρας του. Ανάλογες διακρίσεις έχει κερδίσει και σε άλλες χώρες, αφού παντού είναι αξιαγάπητος.

Πολύ σημαντική ασφαλώς είναι και η ανθρωπιστική του δράση. Είναι από τους πρώτους ροκ σταρς που υποστήριξαν ανοιχτά την Greenpeace, βοηθώντας να σωθούν πολλά δάση, ενώ πρόσφατα κατάφερε να βοηθήσει το έργο για την προστασία των φαλαινών της Ανταρκτικής. Χάρη στις ενέργειές του συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2,000,000 δολάρια για τα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής, αφού ευαισθητοποίησε την καλλιτεχνική κοινότητα του Καναδά, που με τη σύνθεσή του «Tears are not enough» συμμετείχε στο περίφημο project «USA for Africa» (We are the world). Λίγο αργότερα βραβεύτηκε με το «Harry Chaplin Award». O σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης πήρε μέρος επίσης στα φιλανθρωπικά κοντσέρτα που διοργάνωσε o πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, στο ιστορικό Live Aid στην παγκόσμια περιοδεία για την προβολή του οργανισμού της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και στη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του Νέλσον Μαντέλα. Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που χαίρει σε όλους τους κύκλους o Adams, είναι και η πρόσκληση που δέχτηκε από τον Λουτσιάνο Παβαρότι για μια κοινή ζωντανή εμφάνιση, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έγινε o πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που έδωσε συναυλία στο Βιετνάμ μετά τον πόλεμο. Τα μηνύματα που περνάει o Bryan Adams με τη μουσική του, καθώς και με τις ανεπανάληπτες συναυλίες που δίνει (και στην Ελλάδα δύο φορές αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις) τον έχουν καθιερώσει σαν έναν από τους καλύτερους ροκ ερμηνευτές στον κόσμο. O ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει να εργάζεται με πάθος για να διαδώσει παντού τη μαγεία της μουσικής του και να μοιράζεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύκλο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του.

Για τους φανατικούς θαυμαστές του αναφέρω ότι o Bryan γεννήθηκε στο Kingston του Ontario στον Καναδά τον Νοέμβριο του 1959. Είναι υπέρ της υγιεινής διατροφής, του αθλητισμού και συμμετέχει στην επιτροπή εναντίον των ναρκωτικών.

Μερικά από τα σημαντικά άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει: «Bryan» (1980), «You want it you got it» (1982), «Cuts like a knife» (1983), «Reckless» (1984), «Into the fire» (1987), και πριν δύο χρόνια το «18 till I die», στο οποίο υπάρχει και το τραγούδι από την ταινία του Φ. Φ. Κόπολα «Jack» με τίτλο «Star», το οποίο είναι το βασικό μουσικό της θέμα. Θυμίζει ότι στην ταινία αυτή πρωταγωνιστεί o σπουδαίος ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς. Μερικά ακόμη τραγούδια απ’ το εξαιρετικό αυτό άλμπουμ: «Let’s make a night to remember», «I’ll always be right there», «I think about you», «Black pearl», «You’ re still beautiful to me». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του Bryan Adams με γενικό τίτλο «On a day like today».

ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ