ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

Άστραψε και βρόντηξε η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος για την επιστολή Νταλάρα-Αλεξίου και 110 ακόμη τραγουδιστών

Την οργή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν οι Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Αντώνης Ρέμμος, Νίκος Βέρτης,  Άλκιστις Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Αργυρός, Ελεωνόρα Ζουγανελη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Τάνια Τσανακλίδου και 100 ακόμη τραγουδιστές που μέμφονται την λειτουργία της Ένωσης και ζητούν τον έλεγχό της από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Ένωση Τραγουδιστών ύστερα από έκτακτη Συνεδρίαση του ΔΣ της εξέδωσε την πιό κάτω ανακοίνωση (η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (Ε.Τ.Ε.), το Πανελλήνιο Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο των Ελλήνων Τραγουδιστών, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, σε απάντηση της προσπάθειας που συντελείται για τη φίμωσή της, την αποθάρρυνση και αποτροπή  του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της να δίνει τους αγώνες με βάση το καταστατικό της  για τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των μελών επαγγελματιών τραγουδιστών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά  τα συγγενικά δικαιώματα  και όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο χώρο σε σχέση και με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Τραγουδιστών-Ερμηνευτών  «Ερατώ» Συν.Π.Ε. ανακοινώνει και επισημαίνει  τα κατωτέρω:

1.Η Ε.Τ.Ε. με ανακοίνωσή της από τις 18-12-2017 και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έχει δηλώσει ότι ΔΕΝ αποδέχεται τον τρόπο κατανομής του συγγενικού δικαιώματος στο Ελληνικό τραγούδι και συγκεκριμένα την απόδοσή του 50% στις δισκογραφικές εταιρίες, του 25% στους τραγουδιστές και του 25% στους μουσικούς, διεκδικώντας ισομερή κατανομή μεταξύ τραγουδιστών-μουσικών-παραγωγών και απόδοση κατά 1/3 στους τραγουδιστές, 1/3 στους μουσικούς και 1/3 στους παραγωγούς.

  1. Η Ε.Τ.Ε. σε κάθε περίπτωση, διαφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου κανονισμού διανομής του ο.σ.δ. «Ερατώ» που θα καταστήσει  την πλειονότητα των μελών (τακτικών και επωφελουμένων) τραγουδιστών  φτωχότερα προς όφελος των ολίγων  επωνύμων “STARS”, που διεκδικούν μονομερώς και πέρα από κάθε έννοια δικαίου μέσα από τα πλασματικά και καθοδηγούμενα playlists των συστημικών    ραδιοτηλεοπτικών μέσων τη «μερίδα του λέοντος» από τις εισπράξεις του συγγενικού δικαιώματος συνολικά, αγνοώντας  την επιβεβλημένη  χρήση του ειδικού μορφοτύπου στη δημόσια εκτέλεση από τα καταστήματα-χρήστες που αποφέρουν και τα μεγαλύτερα έσοδα, στον οποίο θα πρέπει να περιγράφεται η χρήση των ερμηνειών των τραγουδιστών  και που ακόμη δεν εφαρμόζεται αξιόπιστα και με βάση τα δεδομένα του Ν.4481/2017 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
  2. Η Ε.Τ.Ε. υποστηρίζει την δημοκρατική ισοτιμία της ψήφου μεταξύ των μελών του ο.σ.δ. «Ερατώ» και διατρανώνει την αντίθεσή της στη βούληση της αμφισβητούμενης διοίκησης του να κατηγοριοποιήσει τα 365 τακτικά μέλη του οργανισμού σε τρεις κατηγορίες διαφορετικής δυναμικότητας ανάλογα με το εισόδημα που αποκτούν από τις εισπράξεις του δικαιώματος. Δηλαδή οι «πλούσιοι» να έχουν πέντε ψήφους, οι «λιγότερο πλούσιοι» να έχουν τρεις ψήφους και οι «πτωχοί» να έχουν μία ψήφο στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού. Ακόμη πιο σκανδαλώδης είναι η μεταχείριση της τάξης των μη τακτικών μελών, των με αμφισβητούμενα κριτήρια χαρακτηρισθέντων «Επωφελουμένων» οι οποίοι δεν έχουν καμία ψήφο, δηλαδή δεν εκπροσωπούνται καθόλου στη Γενική Συνέλευση «δίκαια και αναλογικά» και ο αριθμός τους ανέρχεται σε πάνω από χίλια μέλη. Δηλαδή η Ε.Τ.Ε. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ σε έναν οργανισμό ο οποίος έχει πάνω από χίλια τετρακόσια μέλη-δικαιούχους του συγγενικού δικαιώματος (τακτικών και επωφελουμένων), ο οργανισμός αυτός να ελέγχεται πλήρως από μία ομάδα μερικών δεκάδων τακτικών μελών που θα έχουν πέντε ή τρεις ψήφους στη Γενική Συνέλευση, έχοντας τη δυνατότητα να αποφασίζουν αυτοί και μόνο  για την τύχη των υπολοίπων. Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να μάθει τελικά ΠΩΣ; κάποιοι συνάδελφοι μας καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία και τη Δίκαιη και Ισόρροπη Συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.
  3. Η Ε.Τ.Ε. ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ την ποδηγέτηση των συμφερόντων των τραγουδιστών από τα συντεταγμένα συμφέροντα μερίδας Δισκογραφικών Εταιριών που επιθυμούν να ελέγχουν πλήρως την υπόθεση των Συγγενικών Δικαιωμάτων, αγνοώντας ότι χωρίς καλλιτέχνες δεν υπάρχει τέχνη και κατά συνέπεια αντικείμενο να εκμεταλλευτούν. Λυπούμαστε που κάποιοι λίγοι αλλά ισχυροί συνάδελφοί μας εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά τους εις βάρος των υπολοίπων.
  4. Η Ε.Τ.Ε. θεωρεί ότι οι Διοικήσεις των συλλογικών φορέων πρέπει να προκύπτουν από αξιόπιστες και αδιάβλητες διαδικασίες με σεβασμό στους Νόμους και τις καταστατικές προδιαγραφές. Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόφαση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην προσφυγή μελών κατά των αρχαιρεσιών του ο.σ.δ. «Ερατώ» της 14&15/5/2019.Επίσης θα εστιάσουμε περαιτέρω τη διερεύνησή μας για το συνολικό κόστος είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος και κατά πόσο αυτό συνάδει με τα δεδομένα του Ν.4481/2017 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

6.Η Ε.Τ.Ε. το Σωματείο των Ελλήνων Τραγουδιστών που μέσα από τις τάξεις του δόθηκαν εδώ και δεκαετίες όλοι οι αγώνες και ξόδεψε σημαντικά χρηματικά  ποσά από το ταμείο της για τη δημιουργία του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης για την είσπραξη των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών, καλεί τα μέλη της να συστρατευτούν στον αγώνα για την προάσπιση του συγγενικού δικαιώματος, να προστατέψουν από αλλότρια συμφέροντα τη «θυγατέρα» της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας «Ερατώ» και να την συντηρήσουν ως οργανισμό των τραγουδιστών και όχι ως «δορυφόρο»  των πολυεθνικών.

7.Λυπούμαστε που μία ομάδα παραπληροφορημένων συναδέλφων μας συμμετέχουν σε  προσπάθεια διάσπασης και υπονόμευσης  του χώρου. Εμείς θα αγωνιστούμε και για τα δικά τους συμφέροντα. Τους καλούμε να λάβουν σφαιρική γνώση και πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα.

8.Είναι αντιληπτό σε όλους ότι η Ε.Τ.Ε. βάλλεται από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα που ΔΕΝ επιθυμούν τη δράση της, τις διεκδικήσεις της και τα δίκαια αιτήματά της προς όφελος  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ.

Για το Δ.Σ. της ΕΤΕ           ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ          ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

Φωτο: Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών, Λάκης Χαλκιάς και ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Σκόνδρας

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ