Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και με προίκα 1.400.000 ευρώ!

Ολοκλήρωση από το ΥΠΠΟΑ της Μεταφοράς της Δραστηριότητας της ΕΥΕΔ

Χαράς ευαγγέλια για τους στιχουργούς και συνθέτες μετά από την επίσημη δημοσίευση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη για την οριστική μετάβαση από την προσωρινή ΕΥΕΔ στο Οργανισμό  Συλλογικής Διαχείρισης των Ελλήνων Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Στις 12 Μαΐου 2020, υπέγραψα το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης Πολιτισμού και Οικονομικών για τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ προς την ΕΔΕΜ, οπότε ολοκληρώθηκαν οι, από το νόμο, απαιτούμενες ενέργειες αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απόφαση έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Με την εν λόγω απόφαση, η έκτακτη και προσωρινή δραστηριότητα που άσκησε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μεταφέρεται στην Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), η οποία αποτελεί Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών έργων, με σκοπό αυτή να αποδώσει τα σχετικά δικαιώματα στους δικαιούχους της ΕΥΕΔ. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν θα προκύψει, σύμφωνα με τα επιτασσόμενα από το άρθρο 51Α παρ. 8 του νόμου 4481/2017».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου η κα Μενδώνη επισήμανε ότι η τύχη και η πορεία του Οργανισμού βρίσκεται πλέον στα χέρια των δημιουργών και ευχήθηκε κάποια στιγμή να επέλθει η ενοποίηση  των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να είναι πιο ισχυροί και πιο αποτελεσματικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσωρινού διαχειριστή της ΕΥΕΔ, η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων μεταβιβάζει εκκαθαρισμένο και προς άμεση είσπραξη ποσό 1.400.000 ευρώ στην ΕΔΕΜ. Με το ποσό  αυτό θα καταστεί άνετη η επανέναρξη του Οργανισμού και σιγά σιγά θα βρει το δρόμο του. Ας σημειωθεί ότι όλη διαδικασία είχε δρομολογηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από την σημερινή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ