Aπαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια oι απαγορεύσεις έργων Ρώσων συγγραφέων και συνθετών στην Ουκρανία επισημαίνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Χθες το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε δυο νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις στα έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια η οποία θέτει την υπηκοότητα ως τεκμήριο ενοχής και μάλιστα ως απόλυτο κριτήριο. Η αιτιολογική έκθεση για την ψήφιση των δυο νομοσχεδίων προβάλλει τον στόχο της ανατροπής των «πολιτικών που επιδιώκουν να συντρίψουν την Ουκρανική ταυτότητα».

Συνεπώς με ένα απαράδεκτο άλμα λογικής, όποιος συγγραφέας ή συνθέτης έχει Ρωσική υπηκοότητα θεωρείται αυτομάτως συνένοχος στην απαράδεκτη Ρωσική εισβολή, και επιπλέον τα έργα του στοχεύουν στην «συντριβή της Ουκρανικής ταυτότητας».

Η διευκρίνιση πως οι κυρώσεις αφορούν όσους διατήρησαν την Ρωσική υπηκοότητα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όχι μόνο δεν αλλάζει την ουσία αλλά αποκαλύπτει πως οι εμπόλεμες πλευρές ενώνονται από το μίσος απέναντι στους λαούς αλλά και απέναντι στην Σοβιετική Ένωση η οποία έδειξε πως μπορούν να λύνονται και να ξεπερνιούνται εθνοτικές και φυλετικές διαφορές όταν παραμερίζεται ο παράγοντας καπιταλιστικό κέρδος.

Πρόκειται για μια εξέλιξη ανατριχιαστική η οποία φέρνει μνήμες από ναζιστική ιδεολογία και πρακτική Γ’ Ράιχ, αρεία φυλή, φυλετική ανωτερότητα, αντίστοιχα στην χώρα μας Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός, κάψιμο βιβλίων, κλπ. Και είναι σημαντικό πως αυτά τα μέτρα ψηφίζονται από το αντιδραστικό καθεστώς του Προέδρου Ζελένσκι το οποίο απολαμβάνει απόλυτη στήριξη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και όλων των μελών χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη ανεβαίνει ακόμα ένα σκαλοπάτι (ή μήπως θα έπρεπε να πούμε κατεβαίνει ακόμα ένα βήμα προς τον βούρκο;) αφού κάνει πλάτες σε πρακτικές του ναζισμού.

Με την υπερψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων παίρνει με τον πιο επίσημο τρόπο σάρκα και οστά το πογκρόμ σε βάρος καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος, μια εξέλιξη που προαναγγέλθηκε από τις διώξεις σε βάρος καλλιτεχνών οι οποίοι αρνήθηκαν να πάρουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς. Και είναι σίγουρο πως είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς τα στρατιωτικά επιτελεία των αντιμαχόμενων πλευρών προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο διαρκείας.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως και από την απέναντι πλευρά, από την πλευρά της Ρωσίας αξιοποιείται ως πρόσχημα για την απαράδεκτη εισβολή η προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της Ρωσίας οργιάζει η καταστολή σε βάρος πολιτικών οργανώσεων και άλλων φορέων που αντιτάσσονται στην πολεμική εμπλοκή. Σε αντιστοιχία βεβαίως με την Ουκρανία όπου έχει απαγορευτεί το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΚ Ουκρανίας μάλιστα να βρίσκεται υπό απαγόρευση από το 2014.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι λαοί με το μίσος του εθνικισμού και του φασισμού. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς και των δυο χωρών, και της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Καλούμε σε δυνάμωμα της κοινής πάλης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην απαράδεκτη Ρώσικη εισβολή αλλά και στην πολιτική ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που οξύνουν την αντιπαράθεση με την Ρωσία με επίδικο το ξαναμοίρασμα συνόρων, αγορών και σφαιρών επιρροής. Ειδικά στην χώρα μας να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε είδους στήριξη προς το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι.

Καλούμε ειδικά τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού στην χώρα μας να καταδικάσουν το πογκρόμ σε βάρος των καλλιτεχνών και της Τέχνης, την προσπάθεια υποβιβασμού της Τέχνης σε όπλο «πολιτιστικής διπλωματίας» σύμφωνα με την ορολογία της ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα στοιχιζόμενοι πίσω από τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή που βαφτίζει «εθνικά» τα συμφέροντά του και τους καλεί να πολεμήσουν και να πεθάνουν για αυτά. Αντίθετα μπορούν να λύσουν όλα τα μεταξύ τους προβλήματα παραμερίζοντας αυτούς που κερδίζουν από την εκμετάλλευσή τους.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

«Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος»
Σαπφούς 10, Αθήνα-210.3213694, 210.3215246 pmu@pmu.gr)
Ιστοσελίδα: www.pmu.gr/ – Facebook : https://www.facebook.com/pmu.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ