Ανησυχία για την άδεια λειτουργίας της ΕΔΕΜ μετά την παραίτηση της κας Βλάχου

Η ανακοίνωση της παραίτησης της κας Βλάχου που συνέπεσε με την Γενική Συνέλευση για το φήφισμα της έκθεσης του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ  ανησύχησε ιδιαίτερα τα μέλη και πίεσαν το ΔΣ να προβεί άμεσα στις διαδικασίες αδειοδότησης της ΕΔΕΜ (Διαδόχου της ΕΥΕΔ)

Κάποιες φήμες που κυκλοφορούν  για άρνηση παραχώρησης άδειας λειτουργίας από το ΥΠΠΟ άναψαν τα αίματα και πολλοί δημιουργοί εξέφρασαν την απογοήτευση τους και προκλήθηκαν και εντάσεις.

Η ενημέρωση που είχε το ΔΣ της ΕΔΕΜ από την υπουργό  Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη είναι ότι για την έγκριση της άδειας λειτουργίας της, πρέπει να κατατεθεί έκθεσης βιωσιμότητας – business plan κατά τους διεθνείς όρους. Ο νόμος βέβαια δεν προβλέπει ρητά κάτι τέτοιο αλλά μετά απ΄ όσα έχουν παρατηρηθεί στους όμορους οργανισμούς (ΑΕΠΙ και AUTODIA) καθίσταται αυτονόητη μια τέτοια ερμηνεία.

Η ΕΔΕΜ βασίζεται τόσο στις πρόσφατες υποσχέσεις της αρμόδιας υπουργού αλλά και στις παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού όταν τον είχε επισκεφθεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας αντιπροσωπεία των δημιουργών.

Λογικό ακούγεται να απαιτείται μια έκθεση βιωσιμότητας αλλά απαιτεί κάποιο χρόνο και κάποιο κόστος που δεν υπάρχει δυνατότητα και προθυμία εκ μέρους των μελών και ίσως δώσει άλλοθι στην υπουργό να καθυστερήσει την άδεια.

Εν τω μεταξύ κορυφώνονται οι φήμες ότι μεγάλος εφοπλιστικός όμιλος ενδιαφέρεται για την δημιουργία  εταιρείας είσπραξης και διαχείρισης Πευματικών αλλά και Συγγενικών δικαιωμάτων.

Για τα Συγγενικά το έδαφος είναι άκρως πρόσφορο διότι η αναγκαστική συμμετοχή των μελών στον GEA όλο και γίνεται προβληματική από τη ρεβανσιστική συμπεριφορά των μεγαλομετόχων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ