Ανεξέλεκτη η πειρατεία στο διαδύκτιο

Κάποτε που υπήρχε η ”αμαρτωλή” ΑΕΠΙ με όλα της τα μεμπτά, θες από φόβο, θες από ντροπή κανένας δεν τολμούσε να ”ασελγήσει” πάνω στο πνευματικό μουσικό έργο του κανενός και εκτός από την είσπραξη των δικαιωμάτων χρήσης και αναπαραγωγής προστάτευε και το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού. Οι σημερινοί οργανισμοί προς είσπραξη των Πνευματικών δικαιωμάτων δεν εκπέμπουν την ίδια βαρύτητα και επιρροή με αποτέλεσμα όποιος και όποτε θέλει να τσαλαπατάει (και πολλές φορές με τρόπο ευτελιστικό) το έργο του καθενός.

Κύριοι της ΕΔΕΜ, Αυτοδιαχείρισης αλλά και του GEA, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα έσοδα από τα μηχανικά διακιώματα που στήριζαν τους δημιουργούς αλλά και τους οργανισμούς αποδεκατίστηκαν. Τα έσοδα από την δημόσια εκτέλεση και λόγω κορονοϊού αλλά και λόγω οικονομικής δυσπραγίας, μείωθηκαν αισθητά. Η ευρωπαϊκή οδηγία για την ψηφιακή αγορά κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά και παρά τις υποσχέσεις της υπουργού ακόμη τίποτε. Ούτε στη διαβούλευση δεν φθάσαμε ακόμη παρότι έχουμε ως χώρα υπερβεί το χρονικό περιθώριο της εναρμόνισης του ελληνικού νόμου με την Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα ακόμη ψαχνόμαστε. Γιατί; Συμφέροντα-συμφέροντα!

Γιατί δεν διεκδικείται τα ψιχουλάκια που δικαιούνται όλοι οι καλλιτέχνες και δημιουργοί από τα Ιντερνετικά ραδιόφωνα και άλλα συναφή τεχνάσματα. Και εξοργίζομαι για έναν διαφορετικό λόγο ακόμα που προφανώς δεν μπαίνετε καν στο κόπο να τον αξιολογήσετε: Όταν αφήνεται ξέφραγο αμπέλι τους Ιντερνετικούς πειρατές, πώς θα αναπτυχθούν νόμιμες υγιείς Ραδιοφωνικές επιχειρήσεις βιώσιμες, ώστε να μας αποδώσουν κάποια εισφορά τη στιγμή που τους κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό οι πειρατές. Αυτοί γιατί να πληρώσουν. Κάποιοι οργανισμοί ισχυρίστηκαν ότι ”ως δείγμα καλής θέλησης και συνεργασίας και εν όψει επιδημίας μην πιέζουμε άμεσα τα πράγματα”. Όχι κύριοι, δεν δικαιούσθε να κάνετε εκπτώσεις με ξένη περιουσία. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την αγορά αφήστε έξω από τις συμβάσεις των δημιουργών αυτό το δικαίωμα και σε μία ώρα θα βρεθεί αμέσως φορέας που θα αναλάβει την διαπραγμάτευση και πώληση αυτού του επίκαιρου προϊόντος. Αν ένας ιντερνετικός σταθμός κληθεί καταβάλει διακιώματα ΕΔΕΜ, Αυτοδιαχείρισης  και του GEA που ανέρχονται γύρω στις 2500 ετησίως θα το σκεφθεί πολύ να βγεί στον αέρα και θα μείνει μια παρθένα αγορά να την εκμεταλευτούν οι επιχειρηματίες που είναι ικανοί και άξιοι για ένα τέτοιο επιτήδευμα και θα δύνανται να αποζημιώνουν τους δημιουργούς.

Γ.Μ.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ