SHURE

Aνακοίνωση της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, το επίσημο πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου μας μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), και της International Federation of Actors (FIA), σε μία συνεχή προσπάθεια για την ενίσχυση των μελών μας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και πάντα σε συνεργασία με τα αδελφά σωματεία μέλη της ΠΟΘΑ έδωσε και δίνει τον αγώνα ούτως ώστε οι κλάδοι του θεάματος-ακροάματος (τραγουδιστές-μουσικοί-ηθοποιοί κλπ) και τα επαγγέλματά μας να ενταχθούν στις πρόσφατες ρυθμίσεις της πολιτείας και να εφαρμοστούν και σε εμάς οι εισοδηματικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πέραν των ενεργειών μας απέναντι στην Πολιτεία, εδώ και αρκετές ημέρες απευθυνθήκαμε και προς τον εισπρακτικό οργανισμό των συγγενικών μας δικαιωμάτων ο.σ.δ. «Ερατώ» παροτρύνοντας τη διοίκησή του να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε έκτακτη διανομή προς ενίσχυση των δικαιούχων. Με επιστολή την οποία απέστειλε προς τα μέλη το Δ.Σ. του ο.σ.δ. «Ερατώ» (3-4-2020) ανακοινώνεται η πιθανή επίσπευσητης διανομής 2020 την οποία επικροτούμε. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι από κοινού οι Οργανισμοί Ερατώ-Απόλλων-GrammoGΕΑ-ΕΔΕΜ αλλά και τα σωματεία ΑΣΜΑ-ΣΩΜΣΕ-ΜΕΤΡΟΝ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ απευθύνουν δημόσια έκκληση στα ραδιόφωνα της χώρας να αυξήσουν το ποσοστό του ελληνικού ρεπερτορίου που μεταδίδουν ούτως ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Χαιρόμαστε έστω που και αργά οι ανωτέρω φορείς υιοθετούν το πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας για «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» το οποίο έχει κατατεθεί αρμοδίως και ειδικότερα στην Ελληνική Πολιτεία και με τη μορφή οικονομικής δικλείδας ούτως ώστε και η Ελλάδα να ακολουθήσει το Γαλλικό σύστημα και υπό οιαδήποτε συνθήκη να προστατεύεται το ελληνικό ρεπερτόριο με απόδοση εσόδων από τη δημόσια εκτέλεση 70% υπέρ του ελληνικού ρεπερτορίου και 30% στο ξένο.

Αυτό πού μας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η παρουσία στους αναφερόμενους συνδικαλιστικούς φορείς και του φορέα με την επωνυμία : «Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών» του οποίου ούτε τη διοίκηση γνωρίζουμε, ούτε το καταστατικό του, ούτε τους ιδρυτικούς σκοπούς του και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουμε μέσω ποίων μελών και για ποιους λόγους επιχειρείται, ποιους και τι εξυπηρετεί η συνδικαλιστική αυτή διαφοροποίηση και προφανώς αποστασία από το ιστορικό σωματείο της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ). Η βούληση για την δημιουργία οιοσδήποτε διασπαστικού φορέα στο συνδικαλιστικό πεδίο των Ελλήνων τραγουδιστών σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό από τις δίκαιες θέσεις της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος. Οποιοσδήποτε θέλει να μας πείσει για το αντίθετο, δεν έχει παρά να διεκδικήσει την διοίκηση της ΕΤΕ στις επερχόμενες εκλογές συμμετέχοντας στο ένα και ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο που είναι η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος.

Δεν ξεχνάει κανείς και είναι ιστορική αλήθεια ότι από τους αγώνες, τις τάξεις και το ταμείο της ΕΤΕ προέκυψε ο ο.σ.δ. «Ερατώ».

Επίσης προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απουσία από την αναφερόμενη κοινή προσπάθεια εκτός από την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) και του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) του ιστορικού σωματείου των μουσικών, αλλά και του ο.σ.δ. «Αυτοδιαχείριση».

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας σταθερή στις αξίες και τους ιδρυτικούς σκοπούς της θα συνεχίσει (ως πρωτοβάθμιο πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο) και μέσα από το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος με τα αδελφά σωματεία τη συνέχιση των διεκδικήσεων για την ενίσχυση του κλάδου των τραγουδιστών στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση της πανδημίας.

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας θα συνεχίσει τους αγώνες ενάντια σε αυτούς που επιθυμούν το συνδικαλιστικό κίνημα διασπασμένο για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας θα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους αγώνες για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου την παρουσία αυτών που τώρα αγνοούν την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των Ελλήνων-Καλλιτεχνών-Τραγουδιστών.

Ο Πρόεδρος: Κώστας Σκόνδρας      Ο Γεν. Γραμματέας: Γιώργος Υδραίος

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ