ΦΩΤΟ ΑΜΑΝ 2

Οι αμανέδες στη δισκογραφία του γραμμοφώνου

Σήμερα ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζετε καν τι είναι οι αμανέδες και έλαχιστοι τους ακούτε αλλά στις αρχές του περασμένου αιώνα με τη εφεύρεση της γραμμοφώνησης οι αμανέδες ήταν από τα επικρατέστερα μουσικά είδη στην Ελλάδα αφού στην πρώτη δεκαετία της δισκογραφίας γραμμοφωνήθηκαν πάνω από 300 (αμανέδες).

Τραγουδιστής που δεν είχε τη δυνατότητα της ερμηνείας αμανέ δεν λογίζοταν καν τραγουδιστής. Από τους επικρατέστερους της εποχής ήταν, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Μαρίκα η Καναροπούλου (Τουρκαλίστα) από την Προύσσα, η Μαρίκα Φρατζεσκοπούλου, η Μαρίκα Παπαγγίκα, ο Δημήτρης Αραπάκης, ο Κώστας Ρούκουνας, ο Γιώργος Παπασιδέρης, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Στράτος Παγιουμτζής και άλλοι.

Για το Παπασιδέρη ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ξεκίνησε την καριέρα του γραμμοφωνώντας μόνο αμανέδες (έχει πει πάνω από 25) και μάλιστα με πολύ ωραία απόδοση. Όλοι θεωρούν καλύτερο το Ρούκουνα και τον Αραπάκη. Πολλούς αμανέδες όμως γραμμοφώνησαν στην Αθήνα και οι προερχόμενοι από την Μικρά Ασία καλλιτέχνες και μάλιστα ήταν πιό πιστικοί και πιό ενήμεροι, όπως ο Αντώνης Νταλγκάς, ο Κώστας Νούρος, ο Βαγγέλης Σοφρωνίου, ο Κώστας Τσανάκος, ο Κώστας Καρίπης, ο Δημήτρης Ατραϊδης και άλλοι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ