Αγωνία και ανησυχία στους δημιουργούς για την αυτοδιαχείριση τους

Kεραυνός εν αιθρεία η είδηση δημιουργίας νέας Εταιρείας Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας με άπειρα ερωτήματα και ερωτηματικά!

Πρώτον, αν παρατηρήσετε την σύστασή της, θα δείτε ότι συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, σε μια περίοδο που αναστάλθηκε  προσωρινά η Άδεια λειτουργίας της Αυτοδιαχείρισης, παραιτήθηκε η Διαχειρίστρια της ΕΥΕΔ, ανακοινώθηκε από την υπουργό Πολιτισμού στο Εποπτικό της ΕΔΕΜ ότι για την αδειοδότησή της πρέπει να καταθέσουν μελέτη βιωσιμότητας κλπ.

Και ξεφυτρώνει ο κ. Νανόπουλος που συγκεντρώνει όλα τα προαπαιτούμενα και παίρνει άδεια λειτουργίας εταιρείας προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων! Του αξίζουν συγχαρητήρια κε Νικολόπουλε και κε Νταλάρα. Απευθύνομαι σε εσάς που γνωρίζω πόσο έχετε μοχθήσει για την αυτοδιαχείριση, έχετε φθάσει ήδη στην βρύση με την κανάτα σας και δεν είμαι σίγουρος ότι θα πιείτε νερό. Γιατί; 

Μήπως οι δημιουργοί  είναι χαλαροί ή αφελείς και αρκέστηκαν σε υποσχέσεις χωρίς ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης; Μήπως καθόλη την διάρκεια της αναζήτησης λύσης έδωσαν την εντύπωση ότι είναι ανίκανοι και εύκολη λεία; Σίγουρα κάποιο κενό άφησαν και αισθάνθηκε ικανός να το καλύψει ο κ. Νανόπουλος. Μήπως ο κατακερματισμός των δημιουργών σε παρεούλες πληρωθεί ακριβά;

Εύλογα θα μου υποβάλλετε το ερώτημα: Και τι έγινε που ξεφύτρωσε μια ακόμη εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αυτό δεν αποκλείει την συνέχιση της ΕΥΕΔ από την ΕΔΕΜ.  

Όχι, τίποτε δεν αποκλείεται αλλά το κλίμα που δημιουργείται θα είναι μη ευχάριστο τουλάχιστον. Θα αρχίσει ο ανταγωνισμός, η αθέμιτη προσέλκυση μελών, οι προκαταβολές και τα γνωστά παρατράγουδα. Και σας υπενθυμίζω: ‘’Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσωθεν’’ μην το ξεχνάτε.

Οι θέσεις μου για την αυτοδιαχείριση είναι γνωστές εδώ και τριάντα χρόνια και εύχομαι να διαψευστώ.

Γιάννης Μητρόπουλος

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ