Νέα προσφυγή κατά της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση. Στο κενό οι προσπάθειες της ΥΠΟΑ για ενοποίηση

Ενώ είναι γνωστό και αντιληπτό και στους δύο Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΔΕΜ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να επιβιώσουν δύο μαγαζιά, όχι δεν απλά δεν βρίσκεται πλαίσιο συζήτησης για ενοποίηση αλλά αμβλύνονται επικίνδυνα οι σχέσεις των δύο διοικήσεων με αποτέλεσμα να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της υπουργού Πολιτισμού που θέλησε να καλέσει τις διοικήσεις των δύο φορέων στο ίδιο τραπέζι μήπως επιτευχθεί συμφωνία. Ανυποχώρητη φαίνεται η Αυτοδιαχείριση έχοντας το πλεονέκτημα ότι είναι σε λειτουργία αλλά ξεχνά ότι εκπροσωπεί μόλις το 5% του ελληνικού ρεπερτορίου γιαυτό η ΕΔΕΜ  δεν δέχεται να της θέτει όρους. Όπως είχαμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο μας, η προσφυγή της Αυτοδιαχείρισης κατά της ΕΔΕΜ άφησε πληγές που ίσως δεν θα κλείσουν ποτέ. Πιστεύουμε όμως ότι τον τορπιλισμό των διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση των Οργανισμών προωθούν εξωτερικοί παράγοντες που θέλουν να επικρατήσει ο οργανισμός που δύνανται να καπελώσουν ευκολότερα και αυτή η κούρσα θα έχει συνέχεια. Ξαναβλέπουμε το έργο ΑΕΠΙ-ΕΜΣΕ. Aπορίας άξιο είναι, γιατί η ΕΔΕΜ αποτελείται από τέσσερα σωματεία, τη στιγμή τα συμφέροντα και τα προβλήματα όλων των δημιουργών είναι ίδια. Δεν θα ‘πρεπε να ενωθούν πρώτα μεταξύ τους και κατόπιν με την Αυτοδιαχείριση. Επίσης αναρωτιώμαστε, το 5% της Αυτοδιαχείρισης θα καθορίσει την τύχη της ΕΔΕΜ. Αν πραγματικά θέλει η ΕΔΕΜ, θα επιβιώσει και μόνη της αρκεί να μείνει ανεξάρτητη και να μην γίνει όργανο των εταιρειών και άλλων ξένων παραγόντων. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΜ

Σήμερα 24/6/20, στις 16.00, μετά από πρόσκληση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, η ΕΔΕΜ θα βρισκόταν επιτέλους με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για να ξεκινήσει μια έντιμη διαπραγμάτευση για πιθανή συγχώνευση των δύο Οργανισμών προς όφελος του συνόλου των δημιουργών. Παρά την σωρεία εκκρεμών δικαστικών προσφυγών εκ μέρους της Αυτοδιαχείρισης εναντίον της σύστασης της ΕΔΕΜ, ομόφωνα το ΔΣ της ΕΔΕΜ από τις 25/5/20 αποφάσισε θετικά για την έναρξη των συνομιλιών την επομένη της εκδίκασης δύο εξ αυτών ενώπιον του ΣΤΕ.

Λίγες ώρες μετά την εκδίκαση, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ προχώρησε σε νέα δικαστική ενέργεια εναντίον μας και εναντίον του Υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ για την μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Μια μέρα πριν από το συμφωνημένο ραντεβού! Τους ζητήσαμε να την ανακαλέσουν και ενώ δεσμεύθηκαν ότι θα το κάνουν το πρωί, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν το έκαναν. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι δεν προέβησαν σε ανάκληση όπως είχε συμφωνηθεί γιατί θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα προσφυγής ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η πάγια θέση της ΕΔΕΜ είναι να ανασταλούν όλες οι εχθρικές δικαστικές κινήσεις τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από 24/6/2020 έως 24/7/2020, ώστε οι συζητήσεις να γίνουν σε καλό κλίμα.

Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε πως ενώ έχουμε πολλούς λόγους να κινηθούμε κι εμείς δικαστικά απέναντί της, δεν το κάνουμε γιατί βλέπουμε το κοινό καλό, το δάσος και όχι το δέντρο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά την Υπουργό Πολιτισμού για την πρωτοβουλία της και να δεσμευτούμε πως είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε άμεση έναρξη συζητήσεων, ώστε να σταματήσει αυτός ο τραγικός για όλους πόλεμος, μόλις δεχθεί η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ να μπει σε ειρηνική συζήτηση χωρίς πιστόλια κάτω από το τραπέζι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ