MAROUDAS A

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ και στον Νίκο Γούναρη

Στις 26/09
Όψεις της Εθνικής Σχολής Ι: Ο Πέτρος Πετρίδης και το όραμά του για την ελληνική μουσική
Ο μήνας έχει εννιά: από τον Μιχάλη Σουγιούλ στον Νίκο Γούναρη
30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019/ 19:00
31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019/ 20:30
30 Οκτωβρίου

Ο συνθέτης Απόλλων Κουσκουμβεκάκης και ο ερμηνευτής Μπάμπης Τσέρτος παρουσιάζουν τα πορτρέτα δύο εμβληματικών μορφών του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού, του Μιχάλη Σουγιούλ και του Νίκου Γούναρη. Οι δύο καλλιτέχνες «ξαναδιαβάζουν» αγαπημένα τάνγκο, βαλσάκια, ρομάντσες και αρχοντορεμπέτικα με φρέσκια ματιά, χωρίς νοσταλγική και ρετρό διάθεση, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και την ικανότητά τους να συγκινούν και το σημερινό ακροατήριο. Μαζί τους, οι ερμηνεύτριες Ειρήνη Τουμπάκη και Άννα Ματσούκα. Οι συναυλίες θα πλαισιωθούν και με εκθεσιακό υλικό από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης.Κυριάκος Γκουβέντας βιολί
Μαρία Σπυράτου πιάνο, μαντολίνο
Σταύρος Παργινός βιολοντσέλο, μαντολίνο
Γιάννης Τσέρτος πιάνο, ακορντεόν
Απόλλωνας Κουσκουμβεκάκης κιθάρα, ενορχήστρωση30/10 & 31/10
Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ

06/11 & 07/11
Αφιέρωμα  kai

24 Οκτωβρίου
Μια παράσταση γεμάτη ποίηση και μουσική, βασισμένη στο έργο Τsigan, The Gypsy Poem της αμερικανίδας ποιήτριας, ρόμικης καταγωγής, Cecilia Woloch (εκδ. Two Sylvias Press, L.A., USA).

 

H Σεσίλια Βολόκ υπογράφει έναν φανταστικό διάλογο με τη γιαγιά της, Τσιγγάνα από τα Καρπάθια. Πρόκειται για μια προσωπική αναζήτηση της καταγωγής της, καθώς και της ιστορίας των Ρομά, στην Ευρώπη, την Αμερική και σε όλο τον κόσμο, που διατρέχει το ταραγμένο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, με αποκορύφωμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Το έργο ανεβαίνει από την Compagnie Erinna (Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα), με έδρα το Παρίσι, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Αναστασίας Πολίτη (Βραβείο Πρωτοπορίας Βοurse de création d’avant-garde Sarane Alexandrian της Εταιρείας Γάλλων Λογοτεχνών).
Η παράσταση περιλαμβάνει επίσης ένα πρελούδιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γκράχαμ, το γένος Πολίτη (1997-2017), νεαρού ελληνοαμερικανού ποιητή και ηθοποιού, γεννημένου στο Παρίσι, που συμμετείχε στο πρώτο ανέβασμα του έργου στη Γαλλία.
Το Εvery now and then / De temps en temps / Πότε πότε του Konstantinos Graham είναι ένα τρίγλωσσο ποίημα που βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης Μatiah Eckhard για νέους 18-25 ετών και κυκλοφόρησε στην Ανθολογία νέων γαλλόφωνων συγγραφέων (τόμ. 9, έκδοση Ακαδημίας του Μονπελλιέ και Περιφέρειας της Οξιτανίας, Γαλλία 2018). Ακούγονται επίσης αποσπάσματα από τη συλλογή του Ματία Εκάρ Lointains chants sacrés d’où je suis né (εκδ. Εuromédia, Γαλλία).
Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα/ Compagnie Erinna
Mετάφραση-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Αναστασία Πολίτη
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Francesca Bartellini
Xρήστος Αδαμόπουλος κιθάρα
Συμμετέχει το πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου του Βαγγέλη Κώτσου:
Νίκος Μενουδάκης, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Κώτσου, Pούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας

Καλλιτεχνική συνεργασία: Jennifer Bocquentin, Μαύρα Σαραντοπούλου
Σκηνογραφία: Αngela Biancofiore
Κοστούμια : Olga Karpinsky
Ακουσματική μουσική: Philippe Blanchard, με τις ηχογραφημένες φωνές των:
Serge Blanchard, Konstantinos Graham, Cecilia Woloch, Nautilus-Faverges
Στην παράσταση ακούγονται ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρομανί.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ